Nytt världsrekord i marklyft av Eddie Hall: 500 kg! (Film)

Igår kväll svensk tid hände något som jag – i min naivitet – inte trodde skulle kunna hända: Eddie Hall marklyfte 500 kg för nytt världsrekord.

Det var under tävlingen Europe’s Strongest Man i Leeds igår 9 juli som även världsmästerskapen i marklyft gick av stapeln som öppningsgren.

Eddie Hall är (enligt sin wikipediasida) 191 cm lång och väger 181 kg. Han är född 1988 och således 28 år gammal.

Eddie slog världsrekord i marklyft redan förra året i samma tävling, med 463 kg.  såg det ut så här:

I årets tävling gick Eddie Hall in på 420 kg, och lyfte därefter 465 kg, och bägge vikter formligen flög upp.

Här är lyftet på 500 kg:

Helt. Sjukt.

Förra året, när världsrekordet hamnade på 463 kg, så var jag som sagt skeptisk till att vi någonsin skulle få se 500 kg. I efterhand känns det lite dumt, och nu har jag snarare känslan att det är ”fritt blås” uppåt.

Eddie ökade sitt marklyft med 37 kg på ett år. Skulle han kunna öka 10 % till och dra 550 kg före han är klar? Bara igår såg det ut som att 20 kg till inte hade varit en omöjlighet.

Kommer vi få se 600 kg i marklyft till slut?

Mer?

Olika typer av marklyft

Något som kan vara värt att nämna i sammanhanget är att det finns lite olika typer av marklyftstävlingar. Stilen ovan är strongman-varianten av marklyft, och det som särskiljer den är att dragremmar är tillåtna, samt att man får ”lägga” stången mot låren och ”gunga” upp vikten om man vill.

Det skiljer sig lite mot regelboken för marklyft i IPF (International Powerlifting Federation) som är den största internationella styrkelyftsfederationen, där Svenska Styrkelyftförbundet är medlemmar. Inom IPF och Svenska Styrkelyftförbundet är dragremmar inte tillåtna, och du måste även dra upp stången i en rörelse, utan att den sänks under någon del av lyftet. Det är inte heller tillåtet att skjuta knäna under stången för att hjälpa till med dem.

Som en jämförelse så ser världsrekorden i marklyft i styrkelyft ut så här just nu. Detta är klassiskt, det vill säga utan annan utrustning än bälte och magnesium:

 • -59 kg, Sergey Fedosienko: 271 kg
 • -66 kg, John Paul Cauchi: 282,5 kg
 • -74 kg, Doni Meiyanto: 310,5 kg
 • -83 kg, Deamo Baguaga: 320,5 kg
 • -93 kg, Krzysztof Wierzbicki: 372,5 kg
 • -105 kg, Eli Burks: 362,5 kg
 • -120 kg, Smith Hifon: 372,0 kg
 • 120+ kg, Brad Gillingham: 375 kg

Jag har fetmarkerat det tyngsta lyftet i resultatlistan ovan: 375 kg av Brad Gillinghamn i viktklassen 120+ kg, men notera även de särskilt anmärkningsvärda lyften i klass -93 och -120 kg som är väldigt nära rekordet.

Svensk på pallplats i Europe’s Strongest Man 2016

Svenska urkraften Johannes Årsjö (född 1985, sjufaldig vinnare av Sveriges Starkaste Man 2009-2015, samt har kommit 8:a och 9:a i världens starkaste man) deltog även i ESM, och lyckades med bedriften att komma på delad andra plats, vid sidan av ”The Mountain” Hafþór Júlíus Björnsson från Island.

Vann gjorde engelsmannen Laurence Shahlaei.4 svar på ”Nytt världsrekord i marklyft av Eddie Hall: 500 kg! (Film)”

 1. Jag tror att inom 100 000 år kommer någon födas som både har en mer marklyftslämpad genetik än EH och som dessutom specialiserar sig på marklyft tidigare samt tränar enligt mer förfinade scheman än EH.

  Konsekvensen av detta blir att någon kommer slå EHs rekord, vilka det än blir.

  För perspektivets vill jag förtydliga med att människan inte har marklyft med nuvarande regler och utrustning särskilt länge och att det därför således torde finnas stort utrymme för förbättring på flera punkter. Inte minst avseende antalet personer med lämplig genetik som provar på, och kanske ännu mer vad gäller personer som föds med bättre marklyftargener än EH.

  1000 kg känns inte alls svårt att föreställa sig vad fysiologer än säger idag om hållfastheten i människans vävnader.

  Svara
  • Ja, det stämmer. Jag såg inte att han hade det när jag skrev inlägget.

   Det varierar rätt mycket hur mycket det hjälper. Men runt 20 kg gör det nog för många om man kan använda den.

   Det ska sägas att i marklyft var länge raw-rekordet högre än rekordet med dräkt.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.