Daniel testar lyftstock och försöker slå PB!

Jag fortsätter att testa utrustning till mitt hemmagym, och idag ska vi titta på en av mina nya ögonstenar: Stocken!

Det är en tung stålstock som framförallt är tänkt att pressas ovanför huvudet, vilket är en vanlig gren inom strongman.

Spana in filmen nedan för att se ett av mina första pass med stocken, där jag även passar på att försöka slå mitt gamla PB på 80 kg!

Den här stocken har jag fått som recensions-ex från Gymkompaniet, och detta är den tyngsta av tre storlekar:

I det här inlägget tänkte jag skriva kort om lyftstocken, och vad poängen är med den.

Observera att i det här inlägget länkar vi med så kallade affiliatelänkar. Det innebär att vi får provision om du gör ett köp via våra länkar – givetvis utan någon extra kostnad för dig! Det är ett sätt för oss att fortsätta skapa innehåll som är gratis att ta del av, och hålla nere antalet annonser. Gör du ett köp via våra länkar är vi förstås oerhört tacksamma!

Vad ska du med en lyftstock till?

Det är inte så himla svårt:

 • Ska du ha ett mångsidigt träningsredskap som du kan göra massa olika övningar med, bland annat att pressa ovanför huvudet – köp en skivstång först. Bra val är den här allroundstången eller den här styrkelyftsstången.
 • Om du redan har en skivstång, och antingen vill träna inför strongmantävlingar eller bara vill ha en jäkligt häftig träningspryl i gymmet – köp en lyftstock.

Visst, vissa detaljer skiljer: på stocken sitter greppen (det finns två uppsättningar) neutralt som ett hammargrepp, och diameter och formen i största allmänhet gör pressupplevelsen lite annorlunda, men det är knappast något helt annorlunda. Nä, stocken fyller mest sin plats som antingen specifik strongmanträning, eller för att den helt enkelt bara är tuff och oerhört rolig att träna med. 🙂 Det är en liten brottningsmatch att vända upp den (och bra träning i sig!), och det är en härlig känsla att låsa ut den ovanför huvudet. Roligt på det enkla sättet!

Stocken har plats för vanliga viktskivor med 50 mm hål på sidorna, ifall du vill öka på vikten ytterligare. Två enkla lås medföljer. Den stora stocken har en diameter på ”kroppen” på 24 cm, och är drygt 180 cm lång. De mindre stockarna har lite mindre diameter (20 cm) och är inte lika långa.

Vad ska jag ha stocken till?

Jag ska ha den dels för att förbereda mig inför att tävla i strongman igen, och dels för att få in rolig träning på att lyfta vikter över huvudet. Om man tar i beaktande vändningen som krävs för att få upp stocken på bröstet, och stabiliseringen som krävs när man håller den över huvudet, så är stockpress sammantaget en riktigt fin helkroppsövning, som särskilt utmanar bålstabiliteten, och givetvis axlar och armsträckare. Bra grejer, helt enkelt!

Dessutom är den fin att ha som dekor i gymmet.

Vill du ha en egen, så hittar du den här.

***

Klicka här för att komma tillbaka till vår samlingssida om hemmagym!

2 svar på ”Daniel testar lyftstock och försöker slå PB!”

 1. Trevligt med en lyftstock måste kännas bra att köra militärpress med den!
  Det grepp du beskriver låter som om det är samma som jag har på min sandsäck då jag varierar mellan stång och säck vid militärpress!
  Vad är fördelarna med det annorlunda greppet?
  Mot för vanligt skivstångsgrepp!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.