Hur mycket marklyfter vi?

Jag har en fråga till dig, och du som har läst här förr kan antagligen svaret på den: Vad är det största felet med de allra flesta personers träning?

De gör för mycket av den träningen som inte ger någon effekt, och för lite av det som faktiskt ger resultat.

Gå till gymmen och du ser hur folk står i led och skaver i cablecrossen, gynekologstolen och vadpressen. De här människorna är inte så olika dig och mig: De vill också kunna lyfta tungt, känna vitaliteten storma fram genom ådrorna och njuta av att solen lyser över deras breda ryggar.

Det är en långdragen kamp att locka folk till de fria vikterna, så därför tänkte jag att vi ska ägna oss åt en liten lek för att uppmärksamma en av de vettigaste saker man kan göra med en skivstång. Jag tänkte att vi ska ta reda på hur mycket vi kan marklyfta.

Jag tänkte mig att du:

 1. Tar och lämnar en kommentar här under där du säger ”Tjenare!” och…
 2. Berättar hur mycket vikt du kan dra upp från marken
 3. Jag tar och hela tiden lägger ihop vikten så ser vi vad det motsvarar. Bjud gärna in din bäste vän också och säg åt denne att haka på.

Och du, alla är välkomna, liten som stor. Du kanske började träna för en månad sen, eller för flera år sedan. Kanske har du tränat i ett decennium, men missriktat och utan att veta vad du gör. Allt deltagande är bara trevligt så pytsa in din vikt, sträck på dig, och var stolt över att du från och med denna dag skall kännas vid som en marklyftare.

Vad marklyfter vi?

Jag får väl börja på egen hand och sätta bollen i rullning med 200 kg, vilket jag så glatt drog upp under Tactical Strength Challenge på Kettlebell Center för två veckor sedan (maj 2012 – alltså). Den vikten räcker oss till en stor hälleflundra som är 235 cm lång.

200 kg:

Tack för lånet! http://team-poseidon.blogspot.se/2010/08/ny-storflundra-vilket-halleflundra-ar.html

[Update!] 380 kg:

Adam räddar dagen, och vi kan nog gott räkna med att vi är uppe i en vattenskoter. För att hålla oss till havstemat då.

Marklyft vattenskoter
Tack för lånet! http://www.thyrellteknik.se/motor1vattenskoterkat.html

[Update!] 683 kg:

Fler bidrag trillar in! Vi har Annika som imponerar grymt med 125 kg och enligt mig inte är det minsta tantig! Carlsson har dragit 178 kg (Ser ut som att du behöver hänga med mig till Kettlebell Center på nästa TSC!) och jag tror vi säkert kan säga att vi tankar vattenskotern full, och lägger till två brudar som (vi får anta) har ganska hög bentäthet:

Marklyft vattenskoter + last
Tack för lånet! http://www.lakepleasant.cc/Jet_Ski_Info.html

[Update!] 1178 kg:

Anton, Hannah och Martin spottar i nävarna och lägger sin effektutveckling till gänget, och jag skulle säga att vi skulle kunna fickparkera en BMW 325i med kirurgisk precision vid det här laget.

Marklyft BMW325i
Tack för lånet! http://motoburg.com/images/bmw-325i-03.jpg

Om det blir tajt får vi väl slita ur ett säte eller två, eller så får väl Carlsson ropa ”Jägare!”.

[Update!] 2560,5 kg:

Nu får vi gnugga axlar! Anders, Sofia L., Daniel, Cecilia, Linda, Johanna, Robin, min bror Martin, Patrik och Jonas har anslutit! Daniel (inte jag då alltså) går förresten in och kniper tyngsta lyftet hittills på 240 kg.

Som ni vet väger de största av noshörningshannar mellan 2000 – 2500 kg, och vi har nu alltså förmågan att tjuvjaga på Afrikas savanner med bara händerna.

Tack för lånet! http://www.britannica.com/EBchecked/media/99893

[Update!] 4340,5 kg!

Ännu fler marklyftare! Mikael, Jennie, Sierra, Sebastian, Danne, Patrik, Patrik, Albin, Linus, David och Jonas har anslutit, och gissa vad vi kan lyfta nu?

Världens tyngsta omelett!

Marklyft Omelett
Tack för lånet! http://www.odditycentral.com/news/turkish-chefs-cook-the-worlds-largest-omelette.html

För att vara exakt så vägde den 4,4 ton, men om det kniper får väl alla ta en tugga eller två för att bli lite starkare.

Fortsätt gärna fylla i era resultat här. Jag kommer titta till sidan då och då, men inte göra någon ny uppdatering förrän en ny storslagen viktnivå är uppnådd.

Tack för era bidrag allihop! 😀189 svar på ”Hur mycket marklyfter vi?”

  • Hej Annika, du är grym!

   Det här ska jag komma ihåg nästa gång någon kompis säger att de inte vill marklyfta… 😉

   Svara
 1. 178kg drog jag upp senast jag testade.

  En märklig siffra eller hur? Jo, jag fick improvisera med en 130kg tung skivstång (med vikter på förstås) och 2st 24kgs kettlebells. Man tager vad man haver.

  Svara
  • Som sagt ovan: Tycker du ska följa med mig på nästa TSC i september och göra lite marklyft, pull-ups och snätch!

   Svara
 2. Hallå! 150kg är det mesta jag har tagit än så länge. Inget att skryta med direkt, men det ökar ständigt då jag är relativt ny på dessa fantastiska basövningar än så länge. 😀

  Svara
  • 150 är definitivt inte illa, och att överhuvudtaget marklyfta tycker jag är något att skryta med. 🙂 Tack för ditt bidrag!

   Svara
  • Hej Hannah, grymt jobbat!

   Strength is a skill, och man behöver inte ligga på maxvikter för att bli starkare, så att reppa på 70-80 kg lär definitivt få dig att klättra vidare. Starkt lyft!

   Svara
 3. Kul grej Daniel, och jag går i god för hans påstående om 200kg då det va jag som dömde lyftet 🙂
  Själv har jag baxat upp 235kg för en tvåa.

  Svara
  • Tjena Martin, kul att du kikar in!

   Ett mycket mustigt lyft, och perfekt för fortsatt träningsmotivation. 😉

   Svara
 4. 75 kg får jag väl skryta med :). Var ett stort steg för mig att ens börja gymma och ännu större att ge mig på de fria vikterna. Men det ger ju så mycket mer!

  Svara
 5. Inte lika tungt som tungviktarna ovan men 70 kg brukar jag lyfta på (har inte testat max, vågar inte med risk på tekniktapp och ryggproblem)

  Svara
  • Äsch då, 70 kg är inte illa att träna på! Lika bra att ta det lugnt och skynda långsamt. Jag planerar att peaka i min styrka runt 50-60. 🙂

   Svara
  • Se där ja! Drog själv 200 för första gången för några månader sedan, och det är minsann ett sant nöje.

   Svara
 6. 170 är det tyngsta jag lyft! Men lite 531 på det så närmar jag mig förhoppningsvis 200 snart! 🙂

  Svara
 7. Snyggt! En magisk gräns det där. 🙂

  Din kommentar hade förresten markerats som skräppost av någon anledning, men jag lägger till din vikt till nästa uppdatering.

  Svara
  • Hej Mikael! På tiden att du kikade in. 🙂

   Och oj, jag missade att du har dragit 220 kg! Det tar sig! Försten till 300?

   Svara
  • Tjena Sierra, kul att se dig här!

   Och jepp, du har inte mindre än två ögonvittnen här till lyftet! 🙂

   Svara
 8. Tjenare Daniel! 210 kastruller kan jag få att levitera! Det bittra är dock att jag gjorde det redan hösten/vintern 2009…. Får skylla på knäet!

  Svara
  • Tjena Sebastian!

   Äsch, så är det ibland. Har själv ett par grenar där jag stått stilla i åratal. Bara att svälja den sura kvargen, konstatera vad som är rätt åtgärd, och sen gogogo.

   Svara
 9. 15år, Lyfte 100kg i vintras. Riktigt grym blogg. Det är du som fått mig att knäböja, marklyfta och börja med fria vikter, TACK!

  Svara
  • Tjena Patrik!

   Shit vad kul att höra! Riktigt roligt att man kan bidra till en bättre och starkare värld. 😉

   Svara
 10. 46 år och marklyfte för andra gången i mitt liv i måndags. 85kg x 3 set x 5 reps och det finns nog lite mer att…

  Svara
   • Får uppdatera mig lite… marklyfte för fjärde gången i mitt liv idag och nu marklyfte jag 1X5 100kg jämt ( efter mina riktiga arbets-set på 3×5 90kg plus tre uppvärmingsset på lägre vikt ). Nu börjar mitt grepp bli den svaga punkten och det är kanske snart dags att köra med mixat grepp istället. Annars kan det ju vara så att jag helt enkelt var lite för trött… Eller har du andra tips?

    Svara
    • Kul att höra!

     Jag tycker att du ska lyfta så länge du orkar med överhandsgrepp (alltså båda handflator mot dig), och sen när det behövs byta till mixat. Det gjorde underverk för min del att träna greppet genom att köra överhandsgrepp så länge det gick varje pass och sen byta. Sedan är ju magnesium riktigt bra för ökat grepp om du är svettig.

     Svara
 11. 155kg tillsammans med bror din 22e december 🙂 inte vågat mig på att prova sen dess men tack vare dig ska jag allt våga på det igen!

  16 år 79-80kg 🙂 <–(då)

  Stor inspiration och läst alla dina inlägg 🙂

  Svara
  • Tjena Albin!

   Bra jobbat, det är ingen dålig vikt det! Det är mer än vad jag själv drog i er ålder. 🙂

   Kötta på!

   Svara
  • Nä, man behöver inte maxa hela tiden, det kan vara ganska slitsamt och man kan behöva ladda mentalt länge innan man är sugen på att maxa ordentligt. Under tiden går det fint att träna upp sin maxstyrka med t.ex. 5-reppare.

   Svara
 12. Vet inte vad jag drar upp i marklyft. Tänkte bara skriva att du har en sällsynt välskriven och intressant hemsida:)

  Svara
  • Hej Johan, vad roligt att du tittade in! Och tack detsamma får jag väl säga, din blogg är tillagd i min Google Reader nu! 😉

   Svara
 13. Haha igår körde jag marklyft med motivation från detta inlägget och drog upp 40 stolta kilon! Hade joggat innan så var ganska trött, nästa gång tar jag mer! Hejja Daniel, bloggen är gryyym!

  Svara
  • Bra jobbat! Att inspirera till mer marklyftande är precis vad jag hoppades på med det här inlägget. 🙂 Kul att du gillar bloggen, lycka till och kör hårt med träningen! 😀

   Svara
 14. Oj oj oj inte ens nära alla dessa storheter. Men för att dra mitt lilla strå till denna stora stack har jag iaf lyft 70 kg 3×5. Max har jag ännu inte koll på. Och dubbla de där små kilona har jag nog tänkt.

  Svara
 15. Jag tog mig ner till gymmet på för andra gången på eftermiddagen igår efter att jag läst detta inlägg bara för att testa marklyft för första gången på över ett 🙂 Det blev 150 kg

  Svara
  • Haha, kul att man kan inspirera till marklyftande. Å andra sidan rycker du väl nästan lika mycket? 😉

   Jag sneglade faktiskt på ett tredagars träningsläger för olympiska lyft med Anders Lindsjö i Halmstad i sommar, men tyvärr var jag uppbokad det datumet.

   Svara
 16. 40kg x 5 rep 6set.. har inte våga lasta på innan tekniken sitter som den bör ==) men ja jagar =) ökar på ca 5kg varje pass nu utan problem =)

  Svara
 17. Hej.
  Har lyft ca ett halvår nu. Tar 75 kg nu, bra delmål då jag väger ca 75!
  Är 51 år så jag har åren mot mig lite vad gäller snabb muskeltillväxt, men det är bara att nöta på.
  Sonen, 18 år… Började samtidigt som jag, han är uppe i 90 kg marklyft nu. Och har gått upp i vikt från 70 till 82 kg 🙂 på drygt ett halvår.

  Svara
  • Tjena Johan!

   Bra lyft av dig, och kul att både du och sonen din lyfter! Härligt med lite hälsosamt tävlande 😉

   Svara
 18. 160kg med en kroppsvikt på 70kg. Efter det har jag lyckats paja ryggen men är påväg tillbaka nu och gör lätta ettor på 150kg idag.

  Svara
 19. Jag är nybörjare och har precis provat på för en vecka sedan, 40 kg * 6 i 3 set
  Ska testa öka nästa gång.

  Hur ofta kan/bör man köra på Maxvikter?

  Svara
  • Hej Jenny! Vad kul att höra att du kommit igång med marklyftandet! 🙂

   Din fråga är tyvärr rätt knepig att svara på eftersom det finns så många variabler. En nybörjare kan maxa varje dag, medan en riktigt stark person inte klarar det alls lika ofta.

   Men för att ge ett ungefärligt svar så är kanske 1-2 gånger i veckan något att sikta på till en början.

   Svara
 20. Efter en nytändning för gymmet oc påbörjad seriös träning i marklyft så ligger jag på 115kg 3×10. Ska testa maxa nu i veckan. Håll tummarna för målet 200kg!! 🙂

  Svara
  • Du ligger riktigt bra till, alle. Du kommer bli en stark karl! 🙂

   Se till att inte skynda dig i onödan och skada dig, utan ta din tid. Lätt pass på måndag, medel på onsdag och tungt på fredag är ett bra upplägg för att undvika skador.

   Svara
 21. Hej, har inte kört marklyft på ett tag nu, men har tidigare maxat på treor med 125 kg, inte så häftigt med iaf 167%av kroppsvikten.
  hälsningar

  Svara
 22. 3 rep på 170 kg. För 6 månader sedan så drog jag 110 kg.
  Tack Stronglifts för det…
  Har gått upp 8 kg under samma period 🙂

  Svara
 23. Hej Daniel
  Hittade din sida för cirka för ca månad sedan kanon. Jag är 53 år och har aldrig kört marklyft förut, nu har jag provat mig fram och gått från 3×5 75kg till 3×5 90kg på sex pass.

  Svara
 24. Här var det längesen någon skrev. Undrar hur mycket alla lyfter nu!?? 🙂 Superbra sida som fått mej att älska marklyft! Tack så mycket! 🙂 Är en glad nybörjare på 38 år som lyft ett par månader.Hittills har jag klarat 92.5*3 i två set. Siktar på 95 idag! 😀

  Svara
 25. 3 × 180 kg är 17 år och målet är 200 kg till år 2014.
  Ska även tacka för en enormt bra sida lärt mig välldigt mycket mera om
  styrketräning , kost och hälsa som jag inte visste innan.
  Keep up the good work
  Mvh/ Magnus

  Svara
  • Hej Magnus!

   Oj, du är ju jättestark, speciellt för att bara vara 17 år! Fortsätt med the good work, själv! 🙂

   Svara
 26. Hej ! Har precis provat mitt första marklyft. stång + 25 kg. 7 rep *2. Vågade inte mer eftersom jag varit lite stel i ryggen men det känns som en kanon övning. Kombinerar detta med ditt program för rörlighet. Tjo Peter

  Svara
 27. Tjo! 210 kg. Vilket är lite mer än 2.5x kroppsvikt. Är 21 och har tränat i fem år.
  tack för en bra sida! 🙂

  Svara
 28. Började köra för tre månader sedan med mål att tappa några kilo ,(typ 25 ) tänkte att skall det här funka måste det vara kul. pluggade in hur man skall köra marklyften och några av dom andra basövningarna . Har nu tappat 6 kilo och tagit 130 som mest i marklyft . känns mycket bra och mer skall det bli.

  Svara
 29. Som späd liten klättrare och tjej på 55kg har jag utan vidare träning för det lyft 105kg men siktar långsiktigt mot betydligt tyngre!! 🙂 Tack för en inspirerande sida!

  Svara
 30. Tjena! Drog upp 120kg för några månader sedan men har tränat och förbättrat teknik en hel del sen dess. Har precis börjat köra tungt igen efter mycket högreps träning så snart dags att testa lite max igen så kanske kan uppdatera snart igen… 😉
  Grymt motierad av alla fantastiskt starka människor i detta inlägg också ju.

  Svara
 31. Tar 130 kg, har försökt på 140kg två-tre gånger men det går inte.
  Tänkte att jag skulle nöja mig med det, men efter att ha läst alla andras inlägg så kan jag inte lägga mig där. Väger själv 70kg.

  Svara
 32. Har maxat på 155kg men det kommer ökning på det under vintern!!
  Roligt upplägg på en tråd!! och bra uppslutning verkar det vara här!! ????

  Svara
 33. Hej alla

  Började röra på mig i Juni efter fem års stillasittande.
  Blev efter att läst här sugen på fria vikter.
  Första försök idag på marklyft
  100 kg*5
  90*10*4
  Har ej provat max än.

  Med vänlig hälsning, Stefan

  Svara
 34. tjenare, har börjat fuska lite med marklyft 😉 , 4×10 på 100kg för att få tillbaka lite teknik blev resultatet i förra veckan

  Svara
 35. Hej! Väldigt bra och intressant blogg 🙂 Tog som mest 2 x 160 i början av augusti, när jag körde Stronglifts. Kör Madcow nu sedan några veckor, imorrn är planen något kilo över 160 och en 5:a, självklart kommer det gå strålande 🙂

  Svara
   • Nytt pb: 190 utan remmar och 200 med 🙂 tror 210 åker upp med remmar nästa pass, kör fortfarande på 5×5, funkar riktigt bra tycker jag. Jag måste använda remmarna om jag ska pressa mig ordentligt p.g.a får så grymt ont i mina händer 🙁

    Svara
    • Bra jobbat, Niklas! Starkt!

     Om det är valkarna som gör ont kan du testa att bli vän med en fotfil, och även att använda magnesium.

     Svara
     • Det är valkarna, handstyrkan som ger vika och underarmsmuskeln som kniper åt och krampar när jag släppt stången.
      Får väl börja fila som du sa och se om jag får tag på magnesium! 🙂

 36. Efter tre månader utav träning med marklyft då jag maxade 100 kilo första gången jag provade marklyft så maxar jag nu 160 kilo i singel lyft jag är 15 år 1.81 cm och väger 89 kilo

  Svara
 37. Tjenare! 17 år 74kg, 140 har jag lyckats lyfta 2 repetitioner. reppar 6-7×3 på 110 dock. lite missnöjd över att jag inte klarar dubbla min kroppsvikt som är målet! 😉

  Svara
 38. Tjena! Min vikt är 77 kg drog idag nytt personbästa på 210! (inga remmar) tyngre blir det då 210 gick för lätt!………..

  Mvh

  Svara
 39. Har tagit 160kg (2Xkroppsvikt) efter 3 månaders träning, innan jag började träna tog jag 120kg, är en gubbe på 39år 🙂

  Svara
 40. Tjej på 24, (164 lång, ca 58 kg) som haft gymkort i ett halvår ungefär. Har maxat 80 men har som nuvarande mål att komma upp i 100. 🙂 Tack Daniel för massor av inspiration!

  Svara
 41. Hejsan!

  Man 39år 72kg, tränat 1,5 år.
  150×3 i våras, men lyfte fel i maj och har bara kört lätta högreppare sen dess. Tack för en fantastisk sida!

  Svara
 42. Kille 35år. 160cm och väger ca 64kg. Drog upp 170kg för ca 10 månader sen. Har tränat mest CF. Målet är att dra 3ggr min egen kroppsvikt om ett år. Tack för en grymt bra sida!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.