Tränar du dessa 5 grundläggande rörelser?

Den här artikeln är skriven av Carl Raask.

Jag har spenderat ett par år grävandes på träningsforum av olika slag, och om det är någon fråga som dyker upp ofta så är det ”Hur ser mitt träningsschema ut?”.

Ofta ser de ut ungefär såhär:

  • Måndag: Bröst
  • Tisdag: Biceps och Axlar
  • Onsdag: Ben eller jogg på löpbandet
  • Torsdag: Rygg
  • Fredag: Biceps och triceps
  • Lördag: Vila, alternativt cardio för att behålla sexpacket som kanske syns om jag tar av mig tröjan
  • Söndag: Mage och vader

Svaren lyder oftast ”Ser bra ut! Men jag hade bytt ut tisdag- och torsdagspassen”.

Jag älskar gymmet och mitt jobb som tränare, men det blir väldigt många timmar varje vecka i gymmet om man tränar såhär. Jag har inte tid nog för det!

Jag vet att kroppsplittar pushas nästan överallt, speciellt i kroppsbyggartidningar av professionella byggare. Man skall alltid leta efter inspiration och förebilder! Men sist jag kollade så var majoriteten av oss inte professionella kroppsbyggare vägandes 110 kg stenhårda med en serratus är så sjukt rippad att den borde klassas som ett mordvapen!

Vad som fungerar för dem fungerar nödvändigtvis inte för dig.

Den största skillnaden mellan dig och dem är oftast styrkan. Du kanske får världens pump av den senaste bicepsrutinen i tidningen du plockade upp förra veckan, men jag slår vad om att du inte ens använde en tredjedel av vikten som användes i originalpasset! Låt oss göra något åt den skillnaden och bygga lite styrka först.

Om det är något som bygger styrka så är det att göra samma övningar ganska tungt, ganska ofta. Det är väldigt svårt med en kroppsplit där du attackerar biceps från fyra olika vinklar varje dag efter att månen varit full.

Den enkla lösningen hittar vi bortom maskiner, isolation och kroppsbyggarrutiner. Att planera sin träning efter ett fåtal rörelser.

Personligen har jag filosofin att ingenting i kroppen sker i isolation, därför är det orimligt att spendera mycket tid med att träna isolation. Det finns självklart situationer där vi har nytta av lite finlir, mer kom ihåg 80/20 regeln: 80% av dina resulat kommer från 20% av vad du gör.

Lyft tunga saker

För enkelhetens skull kan man dela upp kroppen i ett fåtal rörelser, eller grupper av muskler som utför en viss typ av rörelse.

Här är en lista på hur man kan göra denna indelning. Det finns andra mer detaljerade varianter men ärligt talat är de ofta mer förvirrande än hjälpsamma.

  1. Bakre kedjan: Baksida lår, rumpa, nedre och mitten av ryggen.
    Exempel: Allting där höften används likt ett gångjärn. Marklyft och dess variationer, kettlebell swings, good mornings, ryck, och hopp.
  2. Knäböj: Framsida lår, rumpa.
    Exempel: Knäböj, frontböj, goblet squat, och zercher squat.
  3. Drag: Övre rygg, baksida axlar, biceps.
    Exempel: Maskinrodd, skivstångsrodd, hantelrodd, chins
  4. Press: Bröst, framsida axlar, triceps.
    Exempel: Armhävningar, bänkpress, militärpress, enhands kettlebellpress.
  5. Bål: När jag var liten hette det midja.
    Exempel: Jag är ett fan av att gå med tunga saker här. Men testa rotation eller något annat som ”länkar” samman kroppen.
  6. Resten: Här finner du dropset besepcurls, benspark, sidolyft för bakre axlarna med Flexor Digiti Minimi Brevis på 74,38 % av MVIC och alla andra isolationsövningar.

Usain Bolt Nummer

I princip hela kroppen tränas om du får in en övning från varje rörelse.

Det är mer tidseffektivt än att dela upp kroppen i muskelgrupper. Visst, en del människor har vader tunna som kvistar eller vill ha lite större armar och kanske behöver jobba lite extra på dem. Men på det stora hela får kroppen sig en genomkörare och det är precis vad vi är ute efter.

Alla har sin definition av ”Funktionell träning” men jag hävdar att om vi gör dig stark i rörelser om liknar de rörelser du gör när du rör på dig så borde träningen räknas som funktionell.

Här kommer det fina med att tänka enligt den här filosofin: Helt plötsligt spelar det mindre roll vilka övningar du använder dig av.

Helt slut i kroppen och orkar inte med de där 8:orna i frontböjen? Gör lite goblet squats i stället, få in rörelsen bara.

Här kommer två exempel på hur du kan lägga upp dina pass efter det här tänket. Dessa är helt okej för en kombination av styrka och muskelbygge.

Pass 1
A1. Tunga Knäböj 5×5
A2. Strikta Pullups 5×5
A3. Prioriterad rörlighetsövning som aktiv vilaB1. Rumänska marklyft 3×10
B2. Lätta armhävningar 3×10

C. Bära tunga saker i 5 minuter

Pass 2
A1. Tung Bänkpress 5×5
A2. Skivstångsrodd 5x10B1. Rumänska marklyft 3×10
B2. Dubbla kettlebell frontböj 3×10
(Din ländrygg kommer hata dig för den här combon. Gör den!)

C. Rollouts 1xSå många som möjligt

Om du tränar så här med någorlunda tunga vikter (vi befinner oss trots allt på Styrkelabbet) så kommer du inte orka träna 6 dagar i veckan.

Och det är tur, för det behövs inte.

Det här tredje exemplet är ett pass för er som gillar att få upp pulsen eller träna i grupp a’la CrossFit.

Pass X
Uppvärmning: Magarbete5 varv av:
10 Kettlebell swings
8 TRX-roddar
6 Goblet squats
4 Armhävningar

Det finns många andra sätt att kombinera rörelserna på, det viktiga är att du gör dem.

Det är heller inget måste att få med alla rörelser i varje träningspass, men det är bra om du i alla fall har med alla under en träningsvecka.

Testa att planera träningen 2-4 gånger i veckan enligt den här filosofin och utvärdera efter ett par månader.

Vem vet, du finner kanske att träningen är både enklare, effektivare och roligare såhär.

Hur många av de grundläggande rörelserna tränar du?

Carl Raask är en personlig tränare med en diger utbildningslista. Den formella utbildningen toppar han med ett stort intresse för allt som rör muskler, styrka och rörlighet. I nuläget jobbar han med klienter på CrossFit Halmstad, men jobbar även med träningsplanering, program och kostrådgivning online. Du hittar mer av Carl på hans privata blogg: CarlRaask.com.



57 svar på ”Tränar du dessa 5 grundläggande rörelser?”

  1. Har börjat köra mer och mer basövningar och tyndlyftningsövningar a´la crossfit.

    Och det ger grymma resultat! Det enda är att jag vågar inte köra så tungt alla gånger då det känns som skaderisken ökar. Men jag bygger på sakta men säkert så jag har tekniken ordentligt. 🙂

    Svara
    • Det var det smartaste jag hört idag! Långsam uppbyggnad är den bästa taktiken för träning.
      Härligt att det ger resulat också!

      Svara
  2. Tjena Daniel,

    Jag kör fortfarande i stort sett samma som när jag för några år sedan började med Stronglifts. Den enda skillnaden är att jag kör mer chins (med varierande handgrepp) än jag kör skivstångsrodd. Jag brukar ibland avsluta med intervaller för konditionen och jag har planer på att börja köra lite ryck och stöt.

    Jag håller med dig om att det inte är möjligt att hinna köra splitpass, speciellt inte om man samtidigt kör andra idrotter än att bara träna på gym. Det brukar bli tajt nog att klämma in tre gympass i veckan mellan dagishämtningar, andra träningar och jobb.

    /E

    Svara
    • Nu var det ju inte jag som skrev den här artikeln, men eftersom du vänder dig till mig så svarar jag. 🙂

      Det låter som ett ganska välbalanserat träningsprogram. Själv brukar jag ganska tydligt känna om jag i ett par månaders tid har missat någon grundläggande del av träningen. Oftast yttrar det sig i form av nedsatt rörlighet.

      Svara
      • Sorry upptäckte att det var Carl som skrev inlägget ungefär tre sekunder efter att jag hade tryckt på ”Skicka” :).

        Jag har aldrig märkt av några problem med rörligheten och jag har gjort i stort sett samma övningar i ett par års tid med lite variationer i reps och dagar. Det är bara chins och skrivstångsrodden som har bytt plats lite då och då mest för att jag aldrig riktigt har blivit vän med skivstångsrodd som övning medans jag gillar chins.

        Svara
        • Hej EB.
          Detta ligger väl lite utanför den här artikelns begränsningar men om jag planerat träningen för gemene man hade jag planerat in mer drag i det horisontella planet (skivstångsrodd, hantelrodd etc) än vertikaldrag, typ chins.
          Detta mest för att många är för stela och svaga för att klara många chins. Dessutom har många ett variationsbehov för att inte tappa intresset. Uppenbarligen gäller inte detta dig 😉
          Kör på som du gör om det funkar!

          Svara
  3. ”74,38 % av MVIC”

    Forskning har visat att man måste gå över 76,4% för att det ska ha någon som helst effekt.

    Svara
  4. Tyvärr kan jag inte göra en av de viktigaste just nu:knäböj av olika slag, har fått en skada inne i höften som gör det omöjligt, men har lyckats hitta sätt i benpressen i alla fall och nöter marklyft istället, man får hitta alternativ! Blir att jobba mer på överkroppen istället med chins, bänkpress och skivstångsrodd:)

    Svara
      • Benpress avlastar korsrygg om höftstabilisatorer i förhållande till knäböj. I och med att den inte belastar dessa muskler så klarar man ofta att trycka betydligt tyngre vikter (även med hänsyn till att vikten rör sig i 45 graders lutning, till skillnad från knäböj, mm stångövningar där viktens rörelse är vertikal). Klarar man att köra marklyft (som ju stressar alla bålstabilisatorer och nedre rygg å det grövsta) så är det nog alldeles förträfflig träning tillsammans med benpress. Prova gärna att bana in en knäböjsrörelse med ganska horisontal bål, alternativt kör frontböj. Lägg den efter dina benpressar och kör den till en början med myyycket låg belastning. Gör det ont i alla fall, fortsätt benpress och marklyft och nöj dig med att du kan utföra två kompletterande kanonövningar.

        Svara
  5. Hej! Tack för bra info och inspiration från hemsidan. Min uppfattning är följande: Hormonerna styr allt och vill du ha större muskler och bli starkare är det tunga helkroppsövningar som sätter fart på testosteron- och tillväxthormonsproduktionen. Utan dessa växer kroppen ingenting. Alla stora och deffade gubbar och gummor vi ser och läser om i tidningar tillsätter sin kropp testosterone, tillväxt etc utifrån och då räcker det med fjösiga isolationsövningar då deras hormonnivåer är extrema ändå. Vi jordliga behöver kämpa stenhårt med knäböj och marklyft för att bli starkare i andra övningar. Dessutom behöver vi ha koll på mineral- vitaminbalansen i kroppen för att kunna fysiskt utvecklas maximalt.
    Mvh,
    Markus

    Svara
  6. Äntligen någon som bekräftar min egen slutsats – nämligen att ”Rygg-passet”, man så ofta ser som ett bestående inslag i en 5-split – bör delas upp i övre rygg och undre rygg då dessa hör till olika muskelgrupper. Ryggövningar i form av KB-swing, marklyft, raka marklyft ska inte klumpas ihop med ryggövningar som chins och rodd (som dessutom matar biceps). Man kan såklart göra dessa muskelgrupper samma pass, men ma ska inte tänka att man kan göra några chins och roddar och sedan tänka att hela ryggen fått sin träning.

    Svara
  7. Hej!

    Håller helt med dig där Markus. Man skall förvisso inte dra alla över en kam men inget snack om att i kroppsbyggningen förekommer det en hel del ”extra tillväxt” komponenter utifrån.

    Svara
    • Skarp observation, Johan.
      Vi ska inte heller glömma att många av de som hamnar i tidningarna också tränat ett par år med basövningar och byggt upp styrka innan de började dela upp kroppen.

      Svara
  8. Daniel och Carl
    Jag funderar på hur jag ska förhålla mig till OL. Jag kör ju SL, inte tävlingsambitioner men det är SL som det blir på träningen. Nu vet jag redan Daniels första svar… ”Det beror på dina mål” 🙂 🙂 Så jag frågar så här istället… VEM bör inkludera OL i sin SL-träning, och varför? Vad får man ut av OL som man inte får ut av SL. Kommer det kanske en artikel? *blink* *blink*

    Svara
    • Hej David!
      Svarar på båda kommentarerna här.
      Jag tycker du har helt rätt i din observation att man missar en bit av kroppen om man skippar antingen marklyftsvarianter eller roddar/chins.

      Gällande tyngdlyftningen så tycker jag att du som styrkelyftare definitivt har nytta av explosiv träning om du vill bli starkare. Det måste inte vara ryck och stöt. Men om du har tid och ork att jobba på tyngdlyftningstekniken (något många inte har) så finns det definitivt värde i att lära sig lyften. Men det går definitivt utmärkt att ersätta dem med hopp och kettlebellsvingar för dina mål.

      Svara
      • Hej, Om man kör chins/lats – rodd – mark – KB-sving i ett pass, är det här då en bra ordning eller bör man börja med mark? Eller har det ingen betydelse?

        Svara
        • Hej Mads.
          Spontant hade jag velat ta den tyngsta övningen, marklyft, i början av passet. Om du har andra mål med träningen, typ bygga överkroppsmuskler, så hade jag valt övningsordning därefter.

          Svara
  9. Hej Daniel o Carl,
    Tack för bra träningstips! Hittade Styrkelabbet för ett tag sen och har helt ändrat min inställning till gymmet. Det har aldrig funkat för mig med maskiner och nu vågar jag tack vare e-boken famla runt bland tyngdlyftarna 🙂 Jag kör de fem basövningarna (ink uppvärmning) enligt Styrkelabbets e-bok. Från benböj med piasavakvast till att nu börja behöva lassa vikter på 20kg-stången känns fint!
    Jag undrar: Hur påverkar det min utveckling att avsluta passet med lite yoga-övningar? http://www.sivananda.org/teachings/asana/12-basic-asanas.html De får mig att må extra bra om jag lägger till dem direkt efter mitt styrkepass. Mvh AnnaSofia

    Svara
    • Hej AnnaSofia!
      Glad att man kan hjälpa till på traven 🙂
      Antagligen är yogan bara bra för dig efter träningen om den hjälper dig att varva ner och jobba lite på rörligheten. Jag hade personligen tagit det lungt med längre och intensivare stretchar där du rundar ländryggen efter tyngre styrkepass. Mest för att undvika att stretcha ligament och leder när dina muskler är uttröttade.

      Svara
    • Hej Sofia!
      Vill du lära dig pullups tycker jag du ska träna med gummiband, göra excentriska pullups och prova den här varianten tills du fått in rörelsen

      Svara
  10. Förklara hur pass 1 och pass 2 ska delas upp. Vad menas med A1-3, B och C.
    Varva Pass1 och pass 2? Hur många dagar i veckan?
    Förlåt om jag inte verkar fatta något.

    Svara
    • Hej Sofia! (igen? :O)
      Det blev en miss när vi la upp texten på internätet och vi glömde förklara upplägget på passen.
      ”Ax” övningarna gjör du i super- eller triset med lagom vila mellan varje set. Samma sak med B och C seten. Mest för att spara tid, egentligen.

      Svara
  11. Hej!

    Tackar för intressant läsning i vanlig ordning. Skönt att läsa att jag inte gör fel som nöter samma övningar endast 4ggr i veckan då kroppen inte orkar med fler pass 🙂 Jag menar inte att alla måste träna som jag, men det ger mig goda resultat.

    Ha de…

    Svara
    • Kul att du gilla läsningen 🙂
      Om det fungerar bra så ska du köra på! Man ska inte bråka med saker som fungerar.

      Svara
    • Hah! Du ser rakt igenom mig, Stefan!
      De rumänska är mest för att de tenderar att slita mindre än konventionella marklyft, samt att de behandlas mer som som kompletterings- och muskelbyggarövningar med repetitionsantal. Jag gillar inte vad högre repetitioner vanliga marklyft gör med gemene lyftares rygg.

      Svara
      • Bör man inte skilja på bål_rotation_ och bål_stabilitet_? Menar, att belasta ryggraden samtidigt som man roterar med en vikt i händerna är väl ingen ergonomiskt lämplig övning för diskarna. Se exempelvis sittande övningar som ”Russian twist” eller beskrivning i annan kommentar. Att däremot gå med belastning liknar ju den normala gångrörelsen och ryggraden belastas i lodlinjen men tvingar fram en stabilisering av muskelkorsetten.

        Svara
        • Hej Stefan.
          Detta är ett sätt att förenkla styrketräningen. När vi börjar prata stabilitet är vi inne på ett annat ämne i mitt huvud. Självklart går styrka och stabilitet hand i hand i många fall, så helt svartvitt är det inte. Farmer walks med varianter är definitivt i gråzonen beroende på när och hur vi gör dem.

          Rotation tillsammans med ventralflexion är definitivt något vi inte gillar! Men russian twists går att utföra med neutral ländrygg och mycket bröstryggsrotation (det är bra!), som alltid är utförande nyckeln.

          Svara
  12. Superbra artikel! Det är lätt att man hamnar i fällan att man inkluderar fler och fler övningar i sitt schema, även om man vet att man borde begränsa sig till max 6-7 set per träningsdag om man faktiskt skall orka med dem. Skönt att få en tankeväckare för att sansa sig lite.

    Svara
  13. En fråga om det här med bål, Vad menas med att bära tunga saker i fem minuter? Och hur kan det ersättas med rotation? Låter som lite olika saker…

    Jag kör närapå styrkelabbets program (fast med stöt & ryck inblandat) och avslutar ofta med lite komplement till SL och OL, benlyft/ viktade rygglyft och en övning där man ligger på rygg, lyfter till en fjärdedels situp och dunkar en 10kg medicinboll i marken höger och vänster om kroppen, är det en sådan ”rotation” som menas?

    Svara
    • Hej Viggo!
      Stämmer bra med super- och triset 🙂
      Vi gjorde en totalmiss när vi la upp texten på internätet och vi glömde förklara upplägget på passen.

      Svara
  14. Toppen artikel!! Blir alltid lika peppad av era artiklar. Nu längtar jag till gymmet imorgon! 😀

    Kan passa på att tacka er också! Med hjälp av e-boken har jag verkligen utvecklats både i knäböjen och marklyften, vilket är så kul!

    Svara
    • Grymt att höra, Elin! Kör hårt och lycka till imorgon då.

      Och jättekul att e-boken har hjälpt! 🙂

      Svara
  15. Hej!
    Jag har kört delar av OL ett par år nu för att bygga styrka och är helt fast, superkul! Dessutom är jag inte så road av att skvätta med småvikter i maskiner som är dimensionerade för män med helt annan längd och axelbredd än mig. Gillar upplägget ovan men lägger märke till att det mesta du skriver om handlar om att bygga styrka OCH volym. Om man som jag främst vill bygga styrka (och uthållighet – inte samtidigt nödvändigtvis, lite motsatsförhållande där) och inte volym mer än nödvändigt eftersom jag kör konditionsidrott på vintern, vad ska jag tänka på då när jag lägger upp mitt pass?

    För övrigt glad att jag hittat din sida, alltid klartext och handfasta tips!

    Svara
    • Tack för de snälla orden 🙂
      Finns många vägar som leder till rom. Men jag föredrar den här precis som du.

      Svara
  16. Ah, sånt här gillar jag! Fler borde tänka så här. Jag ska utbilda mig till PT nu i vår och för mig kommer fokus vara att bli stark. Dvs jag kommer förespråka den här typen av träning i första hand. Håller själv på med styrkelyft och ska tävla på SM i sommar. Och tränar för det mesta på det här sättet som komp till de tre. Funkar riktigt bra!

    Tack för en bra sida! Kommer verkligen rekomendera mina framtida klienter att läsa allt här inne.

    Svara
    • Hej Lena!
      Tack för att du gilla artikeln :=)
      Hoppas vi ses på SM! Ska antagligen dit och coacha 🙂
      Lycka till med PT utbildningen med!

      Svara
  17. Hej Carl och Daniel,

    Ser i ett tidigare inlägg att du tipsar om rumänska splitböj om man inte klarar knäböj. Jag har en sne belastning från min första graviditet för 8 år sen och arbetar mycket med detta. Klarar inte knäböj eftersom det trycker på svanken så jag kör frontböj iatället. Däremot tycker jag att jag stannat i utveckling där, får mest bara ont i handlederna ju mer jag ökar trots att jag försöker få upp armarna högt. Bör jag köra rumänska spilitböj, blir det typ samma som knäböj? Eller har ni några andra tips. Kör enligt Styrkelabbets program som i övrigt funkar finfint. Klarar marklyft mest för att jag verkligen arbetat mig saaaakta uppåt i vikt för att stärka ryggen och få bra teknik.

    Svara
  18. Hej Daniel!

    Fint skriven artikel. Ville bara säga att jag följt styrkelabbet en bra tid nu. Har tränat cirka 1,5år och sen jag började läsa dina artiklar så har egentligen följade hänt.

    Mina pass har blivit kortare
    Jag tränar mer sällan och med mindre övningar
    Jag har mer fritid
    Jag har egentligen slutat träna för volym och mer för styrka (Vilket har gett mig massor av volym!?! ;-D)
    Jag har gått från 4-5byggsplit med mycket isolation till att nu senaste 7månaderna bara kört starting strength.

    Och sist men inte minst. Med allt detta bekväma kapande i mitt schema och mer fokus på basövningarna och progressiv ökning har jag ökat både i styrka och volym mer än nånsin. Har också hittat glöden igen som höll på att försvinna i starten

    Livet leker! Tack för mig.

    Svara
  19. Tjena!

    Jag har brutit nyckelbenet och går runt med mitella så får träna ben ett tag. Det jag kan köra är typ benspark och benpress och det blir väldigt enformigt så jag undrar om det gå att köra knäböj med viktbälte?

    Svara
  20. Hej Daniel,

    Jag håller på att läsa igenom Starting Strength av Mark Rippetoe, mest för att jag tycker konceptet är intressant. Rippetoe poängterar ofta och mycket hur isolerade övningar är undermåliga, vilket låter helt rimligt enligt mig men en sak har jag funderat lite på. Övningen ”Press” (alltså frontpress över huvudet eller vad man ska kalla den) använder ju precis som alla andra övningar i SS en skivstång men alla som har testat pressa en kettlebell eller hantel över huvudet någon gång vet hur mycket svårare det är an att pressa en skivstång eftersom det kräver helt annan fokus på stabilitet i själva pressen. Stabilitetsmomentet försvinner ju till stor del när du pressar med en skivstång och min undran är då om man tar igen det på något vis (t. ex. att du kan lyfta tyngre eller dyl.) eller är hantelpress/kettlebell ett bättre alternativ för överkroppsträning?

    MVH./ Johnny

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.