Avsnitt 66: Lär dig bänka som eliten! De små tekniktipsen som gör stor skillnad

I dagens avsnitt snackar vi om skillnader mellan elitbänkpressare och noviser, närmare bestämt två saker eliten gör annorlunda som kan hjälpa din bänkpress!

Hålltider:
 • 00:30 – Försnack
 • 13:35 – Lyssnarfråga #1: Jag äter först 3 timmar efter träningen, försämrar det mina resultat?
 • 16:50 – Dagens ämne: Bänkpressa mer nu!
 • 36:00 – Lyssnarfråga #2: Får man bättre hypertrofi av 20-30 reps per set än 8-10 reps?
 • 41:45 – Lyssnarfråga #3: Ser man ”plufsig” ut av kreatin?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Inlägget vi pratar om är det här:

Bänkpressa mer! Vad gör elitbänkpressare annorlunda mot noviser?

Och här är exempel på stångbanan som vi pratar om! Stånbanan till vänster är en typisk stångbana för en novis, medan de två högra är typiska stångbanor för experter.

(D = down, U = up)

stångbana bänkpress

Från vänster:

 1. En novis som lyfter 111 kg.
 2. Mike Bridges som lyfter 210 kg.
 3. Bill Kazmaier som lyfter 275 kg.

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag och Philip använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Relaterade artiklar:

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!

7 svar på ”Avsnitt 66: Lär dig bänka som eliten! De små tekniktipsen som gör stor skillnad”

 1. Här kommer en lyssnarfråga till nästa podcast.

  Jag har kört Stronglift i cirka 6 månader och därefter Styrkelabbets över/underkroppsprogram i 9 månader. Nu har jag svårt att fortsätta den linjära progressionen. Är det en bra idé att fortsätta köra samma övningar som ditt över/underkroppsprogram, samma antal set per övning men sänka vikten och göra 8-10 reps istället och försöka fortsätta en linjär progression?

  Jag gillar upplägget och tror att Madcow skulle bli för mycket benträning eftersom jag cyklar till jobbet varje dag.

  Svara
 2. Hur ofta kan/får man maxa/ köra en 1RM utan att det blir negativt? Tänker då främst på bänk, mark och knäböj? Funderar även på om knävärmare kan göra att man böjer tyngre/bättre eller bara hjälper om man har problem med knäna?
  / Jenny

  Svara
 3. I ett avsnitt av podden rekommenderar ni ett par knäskydd som ger extra stöd och kompression istället för ett par ”basic”. Finns det fler exempel på bra knäskydd om man inte vill ha ett par gula? Vill gärna ha i en neutral färg om man för vara så kräsen. Tipsa gärna om märken eller dylikt vad som är bra 🙂

  Svara
 4. (lyssnarfråga)
  Hej, efter att jag knäböjt eller gjort marklyft så får jag ont i ländryggen när jag tar bort alla belastning helt ifrån ryggen, ex när jag hänger i något och min fötter inte nuddar golvet eller lutar mig mot något framför mig och stödjer mig med mina armar. När jag lyfter och efter lyftet, när jag står upp och vilar, så gör det inte ont alls, vet ni vad det beror på? tack på förhand 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.