Avsnitt 350: Vad tycker vi om regeländringen i bänkpress? Nya lyssnarfrågor!

Monsterbryggorna i bänkpress är döda! Länge leve monsterbryggorna!

Nåväl.

IPF har presenterat regeländringar som börjar gälla efter nyår, för att komma till bukt med de allra kortaste lyftvägarna i bänkpress. Vi har ögnat igenom regelboken och bjuder i det här avsnittet på vår bländande analys av saken.

Tack vare att detta är ett frågeavsnitt och att en av frågorna var om just det här.

Se hålltiderna nedan för allt annat vi tjötar om.

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 02:30 – Lyssnarfråga 1: För- och nackdelar med långa cykler av bulk och deff, jämfört med att avbryta bulkfasen oftare för att minideffa?
  • 12:00 – Lyssnarfråga 2: IPF ändrar reglerna i bänkpress för att motverka de kortaste lyftvägarna, vad tycker ni om de nya reglerna?
  • 24:20 – Lyssnarfråga 3: I podden har ni pratat om att man aldrig bör göra fler än 10 reps per set i marklyft. Varför?
  • 29:15 – Lyssnarfråga 4: När jag kör knäböj så blir de tyngre seten så påfrestande på psyket att jag tar så långa setvilor att böjpassen alltid drar i väg i tid. Har märkt att jag har mycket lättare att i stället för att göra en sexa på vikt A, så gör jag en trea, rackar vikten, tar 30 sekunders vila och gör sedan en trea till på samma vikt. Det kapar min träningstid med säkert 30-40 % och jag gör ändå lika många reps. Vad kan det vara för för- och nackdelar med denna variant? Är det bra eller kvarg?
  • 34:55 – Lyssnarfråga 5: Minimalistiska träningsprogram brukar ofta bestå av en variant av en knädominant övning, en höftdominant övning, en pressövning och en dragövning. Lägger man till en magövning tycker jag man brukar få till ett riktigt gött helkroppspass. Min fråga lyder: om jag kör sumo i stället för vanliga mark, borde jag inte kunna skippa böjen helt då ur ett minimalistiskt perspektiv? Likadant om jag kör lowbarböj så borde den väl täcka både knän och höft enligt någon slags 80/20-regel?
  • 38:20 – Lyssnarfråga 6: Jag åkte på covid i slutet av sommaren. Låg sjuk i en vecka och sedan tog det två veckor till innan jag var tillbaka till träningen. Nu har jag kommit i gång ordentligt igen men det är stor skillnad på hur olika övningar känns. I knäböj upplever jag att jag är helt återställd, gör samma vikter som innan utan problem. Men i kettlebellpress, där jag tidigare gjorde 7 reps med 20 kg, kämpar jag nu för att få till 4 reps. Har ni några spekulationer kring på vad det här kan bero på?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).


Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!



3 svar på ”Avsnitt 350: Vad tycker vi om regeländringen i bänkpress? Nya lyssnarfrågor!”

  1. Jag tycker dom nya reglerna för bänkpressen är bra. Men det behöver inte betyda att dom jättelika bryggorna kommer försvinna eftersom ett smalare grepp betyder att armbågarna för dom flesta kommer att nå tillräckligt djupt för ett godkänt lyft.

    Men en fråga som jag ställer mig är: Vad händer med alla dom gamla världsrekorden som genomfördes med extrem brygga och maximalt brett grepp, för det blir kanske mycket svårt att slå dom med dom nya reglerna?.

    Svara
  2. Jag tycker det är bra med nya skarpare regler då det får de flesta att tänka igenom teknik, inte bara de extremaste akrobaterna.
    Om det är någon tröst för de vars stil kommer ogiltigförklaras i regeländringen så är det att om din kropp egentligen inte är designad att stå ut med 1RM på 200 så tillåts du inte längre vara på de vikterna med godkända lyft.. dina leder och ligament kommer tacka dig när du blir äldre.
    Man kan tänka lite som situationen med skadetyperna som börjar dyka upp när du börjar bli bra på att lyfta med hjälpmedel, t.ex tröja… kvaddade handleder, armbågar och skadad benvävnad…

    Personligen tycker jag att det skulle finnas ett tävlingsmoment där en markör på stången digitalt mäter lyftvägen och adderar eller multiplicerar det med vikten och där får siffran man tävlar med.. eftersom vi vet att långa armar egentligen är en nackdel i bänken.

    Egentligen står jag utanför reglerna då jag inte tävlar och påverkas inte alls, det är mest att de extrema teknikerna underminerar det legitima i att bänkpress är eller borde vara ett mått på styrka i vardagligt tal.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.