Avsnitt 276: Bänkpress & bubbel!

Hur många norrmän behövs för att göra en studie om bänkpress?

Och hur ser det nya bänkpressvadet ut i Styrkelabbet AB?

Det är dags för ett supermatigt avsnitt om bänkpress (och Champagne) i Styrkelabbet podcast! Dels har vi en ny studie på muskelaktiveringen vid olika greppbredder i bänkpress, dels har vi plockat in era bästa lyssnarfrågor om bänk (men tyvärr inga om mousserande vin).

Spana in allt i hålltiderna nedan, här finns något för alla!

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack om det nya bänkpressvadet
 • 07:30 – Dagens ämne: Så påverkar olika greppbredder muskelaktiveringen i bänkpress
 • 16:30 – Lyssnarfråga 1: Bänka med en enorm brygga, för- och nackdelar?
 • 22:55 – Lyssnarfråga 2: Finns det något medelvärde på hur mycket folk brukar öka i bänk över tid?
 • 28:35 – Lyssnarfråga 3: Jag har långa armar, 200 cm mellan fingerspetsarna. Trots flera månaders försök så fungerar inte maxbrett grepp utan håller ungefär med lillfingret på ringen. Borde jag ändå jobba upp ett bredare grepp?
 • 34:40 – Lyssnarfråga 4: Fötterna upp-bänk med böjda knän och höft eller raka ben? Vilka är för- och nackdelarna med varianterna?
 • 38:35 – Lyssnarfråga 5: Bästa övningen eller varianten för att bli starkare de första centimetrarna från bröstet?
 • 40:55 – Lyssnarfråga 6: Allmänna tips på saker jag kan prova för att ta mig vidare om jag upplever att jag har nått en platå?
 • 44:45 – Lyssnarfråga 7: Jag har en ac-led som inte klarar bänkpress (eller andra pressövningar med skivstång) och börjar lessna på hantelpress, finns det andra övningar för att bygga bra pecs?
 • 46:30 – Lyssnarfråga 8: Är det okej att endast smalbänka eller anses jag vara en mupp då? Frågar åt en kompis.
 • 49:40 – Lyssnarfråga 9: Om jag kämpar för att lyckas bänka stången, hur ska jag tänka då?
 • 54:50 – Lyssnarfråga 10: Kompletterande övningar för antagonisterna för att inte få obalans vid hög bänkvolym, hur viktigt är det?
 • 59:55 – Lyssnarfråga 11: Jag har ett diskbråck i ländryggen, vilket hindrar mig från att belasta min underkropp, men fötterna upp-bänk går bra! Kommer det ta längre tid för mig att utvecklas och göra framgångar i bänken om jag bara kan träna med fötterna i luften?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!

1 svar på ”Avsnitt 276: Bänkpress & bubbel!”

 1. Kul avsnitt

  Jag fastnade för studiens resultat med att triceps står för 20% av kraften i en bred bänk och 37% av kraften i en smal bänk.

  För oss som ”tränar för hälsan” och är glada om vi lyckas få in två pass med basövningar i veckan (pre-Corona), är smalbänk möjligen ett bättre val av träning? (more bang for the buck)

  Om målet är en jämn all around-styrka?

  Eller är det bara detaljer i kanten och det viktiga är att få till så många pass man kan.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.