Avsnitt 230: Vad orsakar brytböj och hur blir du av med det? Nytt frågeavsnitt!

Brytböj, kroppstoning och biffiga ben utan högreps knäböj? Jajamensan, det är hög tid för ett nytt frågeavsnitt!

Du hittar alla ämnen i hålltiderna nedan. Och ja, vi smög in en recension av Frozen 2. Det var också på tiden.

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 04:05 – Lyssnarfråga 1: Vad orsakar brytböj och hur slutar jag brytböja?
 • 13:20 – Lyssnarfråga 2: Vad är det bästa respektive sämsta beslut ni tagit ifråga om er egen träning?
 • 21:20 – Lyssnarfråga 3: Är det totalpuckat att köra Powerbuidling 4-dagars varannan vecka, när jag är barnfri, och Madcow varannan vecka, för att spara tid när jag har barnen?
 • 25:10 – Lyssnarfråga 4: Vad tycker Daniel om Frozen 2?
 • 29:40 – Lyssnarfråga 5: Vad är era bästa tips på hur man stramar upp sin kropp effektivast när den passerat 40 och det börjar flabba lite här och var?
 • 33:25 – Lyssnarfråga 6: När gjorde ni bäst träningsresultat (när ni inte längre var nybörjare) och varför gick den träningsperioden så bra?
 • 43:00 – Lyssnarfråga 7: Ponera att ni fortsätter få gains och bli starka i hela kroppen trots att ni bara tränade ett enda lyft – vilket lyft hade ni valt som enda lyft att göra resten av livet då, just för att det är roligast? Ni får inte välja marklyft.
 • 46:40 – Lyssnarfråga 8: Jag vill öka min maxstyrka i knäböj samt bygga biffiga ben. Jag börjar alltid benpassen med knäböj och kör ett antal set med 1-5 reps. Därefter kör jag kompletterande övningar som utfall, hipthrusts, benspark och lårcurl. med högre repsantal (8-15) för hypertrofi. Är detta ett bra upplägg eller finns det en poäng att köra högreps i knäböj ibland också
 • 49:50 – Lyssnarfråga 9: Har hört lite olika svar angående intag av protein på vilodagar. Är det fortfarande 2 gram per kg kroppsvikt som gäller på vilodagar?
 • 53:10 – Lyssnarfråga 10: Om jag ska köra 5 x 5 reps på 100 kg i bänkpress, hur jag jobba mig upp mot arbetsvikten? Vilka vikter och reps?
 • 58:00 – Lyssnarfråga 11: Vad gör ni på er hemester i sommar?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!3 svar på ”Avsnitt 230: Vad orsakar brytböj och hur blir du av med det? Nytt frågeavsnitt!”

 1. Hej och grymt avsnitt!

  Vad tror ni om boxfrontböj eller att generellt sett böja från en box eller bänk?
  Kan boxböj till och med vara bättre än vanliga böj?

  Har börjat köra lite boxböj och det känns mycket bättre för knäna än vanliga böj som jag brukar göra men har fått ta en paus från på grund av gnälliga knän.

  Varma hälsningar

  Henke S

  Svara
  • Bättre för vad?

   Jag gillar boxböj. Det är en bra variant att ha i verktygslådan. I perioder är det dessutom enda varianten mina knän tillåter mig att träna relativt smärtfritt. Men som sagt, bättre för vad? 🙂

   Svara
   • ”bättre för vad?”

    För mig är Boxböj ”bättre” än vanliga Knäböj för att bygga upp bålstyrka, kanske stämmer för andra också. Det som hindrar mig just nu från att lägga till mer vikt i Knäböj är just att min bål inte orkar hålla uppe vikten och Boxböj fungerar bättre för att bygga upp detta eftersom denna variant gör det enklare att fokusera på just den parametern.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.