Avsnitt 149: Svårt att bygga rejäla ben? Ocklusionsträning kan vara lösningen

Tänk vad fint det vore om det alltid var lätt och behagligt att få nya gains. Bara gå till gymmet, lalla runt en stund och gå därifrån större och starkare. Inget behov av att lista ut vad som funkar bra för just dig; definitivt inget behov att lyssna på en podd som prånglat ut nästan 150 avsnitt om att bli grov och grym.

Lyckligtvis (för oss) är det inte så enkelt!

Därför tar vi en titt på en ny, högintressant studie i dag, som visade att erfarna styrkelyftare fick större lår när de varvade in ocklusionsträning (även känt som strypträning eller träning med blodflödesrestriktion) jämfört med styrkelyftare som bara tränade ”normal” styrketräning.

Och när vi säger ”större lår” så menar vi det. På knappt 7 veckor växte deras muskelarea i rectus femoris och vastus lateralis (två av musklerna i quadriceps) med 7–8 % jämfört med kontrollgruppen, som inte ökade signifikant. Det är faktiskt jättebra – plus riktigt spännande oavsett om du är styrkelyftare eller ej.

Vi hinner även med två lyssnarfrågor:

  1. Vad är poängen med att folk tränar bänkpress med fötterna i luften?
  2. Mitt mål är att höja mitt marklyfts-pb med 40 kg till april, hur ska jag göra för att lyckas med det?

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 04:25 – Dagens ämne: Stor tillväxt av typ I-fibrer i framsida lår hos styrkelyftare efter ocklusionsträning
  • 33:35 – Lyssnarfråga 1: Vad är poängen med att folk tränar bänkpress med fötterna i luften?
  • 43:30 – Lyssnarfråga 2: Mitt mål är att höja mitt marklyfts-pb med 40 kg till april, hur ska jag göra för att lyckas med det?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!1 svar på ”Avsnitt 149: Svårt att bygga rejäla ben? Ocklusionsträning kan vara lösningen”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.