Avsnitt 144: Räcker det att räkna set för att hålla koll på volymen? Är ZMA ett bra kosttillskott?

Att hålla kolla på träningsvolymen är ett viktigt verktyg i alla lyftares verktygslåda. Ibland behöver den ökas för att man ska kunna bryta igenom platåer, andra gånger kan den behövas minska för att man helt enkelt är för sliten.

Frågan är vad som är ett vettigt sätt att räkna ut sin träningsvolym på. Ska du räkna antalet lyfta ton? Set och reps? Eller bara set? Om det tvistar de lärda, men en ny studie ger oss några goda ledtrådar i dagens avsnitt. Åtminstone om du fokuserar mer på att bygga muskler än styrka.

(Oroa dig inte, vi diskuterar sätt att räkna volym vid träning för styrka också.)

Efter dagens huvudämne går vi vidare till en lyssnarfråga om kosttillskottet ZMA, som innehåller zink, magnesium och vitamin B6. I träningskretsar är påståendena om ZMA många. Det sägs bland annat minska tröttheten i musklerna, ge bättre nattsömn och minska risken för kramp.

Så vad är grejen med ZMA? Är det bortslösade pengar? Vi djupdyker i frågan en gång för alla!

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 04:50 – Dagens ämne: Kan du räkna träningsvolymen i form av antal set, när du tränar för hypertrofi?
  • 21:00 – Lyssnarfråga: Är ZMA ett vettigt kosttillskott för oss som styrketränar?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.