Avsnitt 131: Styrketräning för barn – säkert, nyttigt och roligt!

Det påstås ofta att barn stannar i växten av styrketräning, att skaderiskerna är skyhöga eller att det helt enkelt är bortkastat eftersom barn ändå inte kan träna sig starkare innan de nått puberteten.

Myter, trams och dumheter!

Styrketräning är inte farligare för barn än andra sätt att röra på sig. Tvärtom hjälper styrketräning barn att bli starkare, få mer rörelseglädje och bättre självförtroende. Plus att styrketräning kan och bör utföras på barnens villkor, så att den blir rolig och mentalt stimulerande.

Så det är alltså vad vi ska prata om i dag. Styrketräning för barn, i alla dess leksamma former!

Vi betar självklart av de vanligaste myterna, men går raskt in på det praktiska. Hur svarar barn på träning? Från vilken ålder kan du som förälder börja skapa styrketränande aktiviteter åt dina barn? Hur förändras deras träningssvar i takt med kroppens mognad? Och vad är säker träning för dem?

Det här har varit ett av våra mest önskade ämnen, så håll till godo!

Som bonus inleder vi avsnittet med att besvara en lyssnarfråga om semesterträning. Närmare bestämt om hur du ska träna när du inte har tillgång till ett gym på några veckor, för att inte förlora alla dina gains.

Ledtråd: Don’t worry, be happy

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 07:20 – Lyssnarfråga: Hur ska du träna under semestern för att inte tappa styrka och muskelmassa, om du inte har tillgång till gym?
  • 15:20 – Dagens ämne: Styrketräning för barn

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!1 svar på ”Avsnitt 131: Styrketräning för barn – säkert, nyttigt och roligt!”

  1. @Philip: ”En ungtupp som har lite för mycket muskler, nej, Gud!” -Så sant, så sant… Tror det är viktigt att fortsätta förmedla den långsiktiga filosofin som tycks gällande för barn, dvs ett långsiktigt tänk för ett rikt, aktivt och rörligt liv framöver. Unga män mellan 17-25 är ju ofta lite fanatiska till detta med styrketräning, vilket brukar leda till att 9 av 10 lägger av innan 30 och den 10e tar hästmediciner, är spraytannad, halstatuerad, har bakvänd keps (över 30!!!), gympakläder och har rysk flickvän (fördomsprofil) och dåliga yrkesreferenser…

    Och alkoholfri öl är ju fullt drickbar, klart bättre än alkoholsvag öl

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.