Avsnitt 130: Krummad rygg och buttwink? Dr Lars Berglund om varför lyftare skadar sig

I avsnitt 127 killgissade vi loss om en ny studie på svenska styrkelyftare och deras skador. I dag går vi direkt till hästens mun och intervjuar en av medförfattarna till studien: Lars Berglund, doktor i fysioterapi och styrkelyftare av rang.

Men! För att det här avsnittet ska bli av intresse för fler än oss styrkelyftare, fokuserar vi till stor del på vilka lärdomar alla som tränar med skivstång kan dra av studien.

Hur farligt är det egentligen att träna marklyft med krummad rygg? Knäböj med buttwink? Bänkpress med ofixerade skulderblad? Och hur bör du träna för att undvika skador?

Lars Berglund har genom åren ägnat de här frågorna mer tid än de flesta, och hans svar kommer nog förvåna många.

Och just ja … Det här är första gången vi har med en gäst i ett ordinarie avsnitt av podden. Lämna en kommentar och berätta om du gillar det eller ej! Om du gillar det får du gärna även komma med förslag på fler ämnen och gäster.

Bonus: Lars har själv skrivit en sammanfattande artikel om studien här på Styrkelabbet.se. Läs den innan du lyssnar på avsnittet, om du vill ha fler detaljer.

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 07:00 – Dagens ämne: Intervju med dr Lars Berglund om skador på styrkelyftare, vanliga teknikbrister, varför vi skador oss och hur vi kan träna för att minska skaderiskerna
  • 1:09:50 – Eftersnack

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!

2 svar på ”Avsnitt 130: Krummad rygg och buttwink? Dr Lars Berglund om varför lyftare skadar sig”

  1. Absolut, jättekul med gäst! Särskilt nån som är så påläst. Och jag kan bara tala för mig själv, men jag ligger hemma och lider av diskbråck och vill höra ALLT om Philips diskbråcksresa. Jag tror att alla andra med ryggnerverna i kläm håller med mig.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.