Proteinrika bönor

7 tips på fullvärdiga vegetariska proteinkällor

Visste du att köttindustrin står för 18 procent av våra utsläpp av växthusgaser? (1)

Det kan finnas många skäl till att äta en vegetarisk kost: På grund av din religion, av omtanke till djuren, eller för miljöns skull.

Alla behöver fylla sitt dagliga behov av protein för att överleva, men du som vill bygga muskler och bli stark behöver ytterligare lite protein.

Du som valt en vegetarisk kost behöver tänka efter något mer när du väljer proteinkällor, men det behöver verkligen inte vara svårt. Den här artikeln är till för att hjälpa dig.

Ditt behov av protein

Protein är uppbyggt av mindre beståndsdelar som heter aminosyror. I naturen finns hundratals olika aminosyror, och ca 20 av dessa behöver vi människor för att överleva. Av dessa måste 9 stycken tillföras via kosten, och de resterande 11 kan vi om vi behöver tillverka själva om vi i övrigt fyller vårat näringsbehov.

De 9 aminosyrorna du behöver tillföra via kosten kallas för essentiella aminosyror. Livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna kallas för fullvärdiga proteinkällor.

Att äta fullvärdiga proteinkällor är därmed ett bra sätt att se till att du får i dig alla de nödvändiga aminosyrorna. Exempel på fullvärdiga proteinkällor är kött, mjölk och ägg.

De flesta bönor och nötter är det inte.

Som vegetarian är det dock viktigt att känna till att du inte måste äta alla essentiella aminosyror i varenda måltid, det räcker om du får i dig alla under hela dagen (2). Det finns även de dietister som menar att i de flesta vegetariska dieter så är aminosyreintaget ingenting de flesta behöver oroa sig över, utan man brukar få i sig alla de essentiella aminosyrorna genom kostens variation ändå (3).

Nog svamlat.

Här nedan har du en lista med vegetariska livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna.

1. Quinoa

Quinoa är en proteinrik ört, som liknar och kan användas som ris eller cous cous i olika rätter.

Proteininnehållet är fullvärdigt och ligger på 14 %

Örten är mycket näringsrik, faktiskt så näringsrik att den är ett av NASAs alternativ av grödor att odla under långa rymdfärder.

Vegetariskt protein quinoa

Röd quinoa. En god proteinkälla!

2. Sojabönor/tofu

Sojabönan är en baljväxt som härstammar från östasien. Proteininnehållet i sojabönor är hela 39 % och de innehåller alla essentiella aminosyror.

Förutom att du kan koka sojabönan och äta som den är, så kan du även äta sojabönor i form av tofu. Tofu framställs genom att man maler och kokar sojabönan, tillsätter ett koaguleringsmedel, och sedan pressar det till en massa. Tofu har en neutral smak och kan därmed användas till många rätter.

3. Bovete

Bovete är en växt som är fri från gluten och har en proteinmängd på 11 %. Förutom att du kan koka och äta de hela eller krossade kornen, så kan du även köpa mjöl och gryn gjort på bovete.

Bovete är fritt från gluten, men har egenskaper som liknar sädesslagens. Av mjölet kan du till exempel göra bovetepannkakor, bovetegröt och bovetebröd.

4. Ris med bönor/linser/kikärtor

Egentligen inte ett enskilt livsmedel, men ändå ett exempel på ett enkelt och billigt sätt att snabbt skapa en måltid med fullvärdigt proteinnehåll.

Både bönor, linser och kikärtor har ofta ett högt innehåll av aminosyran lysin men innehåller lite utav metionin (4). Ris å andra sidan innehåller mycket utav metionin men lite utav lysin. Tillsammans bildar de en fullvärdig kombination.

I synnerhet är det brunt ris som är rikt på metionin. Även bulgur och havregryn är rika på denna aminosyra (5).

5. Quorn

Quorn är egentligen ovo-vegetariskt eftersom proteinet sammanbinds med en liten mängd äggvita. Den huvudsakliga ingrediensen i quorn är dock mykoprotein, som man får genom att odla en typ av svamp i stora jästankar.

Själva namnet Quorn är ett varumärke, och det marknadsförs i allmänhet som en köttersättningsprodukt. I likhet med tofu har det en ganska neutral smak, vilket möjliggör att använda det till flera olika slags rätter.

Proteininnehållet varierar beroende på produkt, men mellan 10-15 % protein är vanligt.

Och så två gränsfall på vegetariska proteinkällor…

Jag kan inte skriva det här inlägget utan att nämna mjölk och ägg. De ingår inte i en vegetarisk kost, men däremot i en lakto-ovo-vegetarisk sådan.

Jämfört med köttindustrin så är miljöpåverkan från mjölk- och äggproduktionen oftast lägre (betydligt lägre jämfört med nötköttsproduktion), men beträffande djurhållningen får du ha dina egna åsikter.

Anledningen till att jag vill nämna dem är att både mjölk (och mejeriprodukter som kvarg och keso) och ägg är lysande proteinkällor, och innehåller alla de essentiella aminosyrorna i rikliga mängder.

För en vegetarian som i övrigt har svårt att få i sig tillräckligt med protein, så kan lite mjölk och ägg göra en stor skillnad.

Något som dessutom kan vara värt att nämna är att det även finns vegetariska proteinpulver. Jag har inte testat det själv, men Gymgrossisten säljer ett som heter Soy-Pro som är baserat på sojabönor och verkar helt OK. Sojabaserat proteinpulver kan vara ett bra sätt att öka proteininnehållet i till exempel en smoothie eller dricka som det är, och det är faktiskt inte ens särskilt mycket dyrare än vanligt vassleprotein.

Till sist

Jag är inte vegetarian själv, men har på senare tid fått upp ögonen mer och mer för framförallt den klimatpåverkan som köttindustrin innebär. Det har lett till att jag tänker lite annorlunda när jag gör mina matinköp, och framförallt bönor och linser har hittat sin plats i min kost.

Ditt beteende behöver inte vara svart och vitt. Om du går i tankar att minska din köttkonsumtion så behöver du inte sluta tvärt.

Det är helt okej att sakta känna på att äta lite mindre kött och ersätta det med vegetabilier för att se hur det verkar.

Hoppas du gillar denna artikel om hur du skall kunna äta proteinrik mat även när du äter vegetariskt.

Vill du få dina nära och kära att äta mer vegetarisk mat? Tipsa då om det här inlägget!

Tack snälla.

Källor

1: Livestocks long shadow – Environmental issues and options. Livestock, Environment and Development (LEAD) Initiative och Food and Agriculture Organization of the United Nations (FOA), 2006.

2: Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets. American Dietetic Association; Dietitians of Canada. Journal of the American Dietetic Association, 2003 Jun;103(6):748-65.

3: The nutritional value of plant-based diets in relation to human amino acid and protein requirements. Millward DJ. Proceedings Of The Nutrition Society, 1999 May;58(2):249-60.

4: Lysine. University of Maryland Medical Centre, 2013.

5: The low-methionine content of vegan diets may make methionine restriction feasible as a life extension strategy. Medical Hypotheses, Oasis of Hope Hospital.

Så bränner du fett och bygger muskler

Daniel är styrkeinstruktör samt civilingenjör, och tränar och tävlar i styrkelyft. Daniel startade Styrkelabbet 2011, och har skrivit böckerna Så bränner du fett och bygger muskler, Styrkelabbets kostscheman samt Rumpboken.

Gillade du artikeln?

Prenumerera på nyhetsbrevet för att inte missa nästa!
(Helt gratis + Du får en e-bok!)

83 kommentarer

 1. Maria

  Som alltid intressant läsning 🙂 tack! Jag har under en tid ca (2mån) ökat mitt proteinintag i huvudsak med ovan nämda råvaror vilket gett bra framsteg i träningen MEN magen har en tendens att bli överaktiv av denna mat, är det någonting som lugnar ner sig efter några månader eller har du något knep?

  • Daniel Richter

   Tack Maria! Det beror väl lite på vad du menar med överaktiv. Vegetabilier innehåller mycket mer fiber än kött, så det lär ju påverka magen. Men åt det bra hållet skulle jag säga…

   Jag skulle testa mig fram med lite olika livsmedel om jag vore du, och se vad som händer.

 2. Mina skäl till att äta vegetariskt i större utsträckning är ekonomi, hälsa samt variationsrikedomen 🙂

  • Daniel Richter

   Inga dumma skäl det heller. 😉

 3. Fredrik

  Gött! Har själv funderat lite men bara inte tagit tag i att kolla upp faktan. TACK!
  Upptäckte dessutom häromdagen att sojabönor faktiskt var gott!

  • Daniel Richter

   Kul att kunna hjälpa till! 🙂

 4. Jocke

  Klockrent!

  • Daniel Richter

   Tack! 🙂

 5. Kristoffer

  Vilket härligt inlägg!
  Oftast är maten i den här typen av forum väldigt inriktade på rött kött eller kyckling och mycket protein därifrån. Det här med miljö och djurens välbefinnande tycks inte höra hemma i ett gym.
  Jag har som du börjat gå över där så är möjligt till vegetarisk. Men det ska ju fungera med övriga familjen också. Tydligen är 11-14 ingen ålder då man favoriserar bönor o broccoli.. 😉

  • Daniel Richter

   Gött att kunna agera lite motpol då. 😉 Hah, nä, det kan jag tänka mig! Jag var grymt petig med grönsaker i den åldern, men det löste sig ju…

  • Petsan

   Mina ungar är förtjusta i olika bönor (dock bara en av dem i Haricots Verts). Men ungar vill ju alltid ha tacos i tid och otid så jag gör regelbundet storkok med svarta bönor och Borlottibönor (som påminner om Pintobönor som är ”äkta vara” men hopplösa att finna…). Goda som de är eller med lite fräst lök och vitlök i neutral olja. Brukar ofta göra matlåda på överblivna bönor med ris och lite annat från gårdagens taco-bufé. Släng i ett ägg och vips är man en nationalrätt på spåren med kalasvärde på proteinhalt och aminosyrasammansättning…

   http://costa-rica-guide.com/travel/index.php?option=com_content&task=view&id=282&Itemid=489

   Gallo pinto är dessutom kanon utflyktsmat till både stora och små.

 6. Lars Engström

  Svinbra! Detta slår även stora hål på all broscience om att kyckling och nöt är det enda som bygger muskler.

  • Daniel Richter

   Tack Lars!

 7. Hedda

  Heja dig som skriver om vegetarisk kost! Känns som att många kan bli avskräckta inför tanken om att kombinera veggoliv + träning, men det funkar hur bra som helst 🙂 Grymt att du inspirerar fler att ta hand om vår planet.

  • Daniel Richter

   Det är nog som du säger många som är avskräckta. Hoppas att det här inlägget kan vara ett litet bidrag till att lossa på det.

 8. Åsa Jakobsson

  Hej, vilket bra inlägg!
  Även hampafrö och chiafrö innehåller fullvärdigt protein, och har väldigt bra balans på sina fettsyror.
  Hampafrön är supergoda (i en smoothie, på salladen..), och raw hampaprotein lär dessutom vara väldigt lätt för kroppen att ta upp.
  Chiafrön kan man också ha i smoothie, eller gröt. Lär förbättra uthålligheten 🙂
  / Åsa

  • Daniel Richter

   Tjena Åsa, och tack för tipsen. Ställer mig något skeptisk till att chiafrön gör något för uthålligheten som annan näring inte gör, dock.

  • David

   Och jag undrar hur många gram chiafrön man fakiskt får i sig. Jag brukar ha i fröna i musli och sådär men tror inte de ger mycket då vikten är så pass låg.

 9. Caroline

  Fantastiskt bra skrivet Daniel!

  • Daniel Richter

   Tack så jättemycket, Caroline! 🙂

 10. Daniel

  Återigen, Tack för en intressant och givande läsning!

  För er som är tveksamma till att man kan bygga en grym fysik på en vegetarisk kost ta och kolla in Frank Medrano. Otrolig styrka och fysik och han är dessutom vegan(!). Kolla in hans youtube kanal för en rejäl dos inspiration och motivaton =).

  • Daniel Richter

   Tack själv, Daniel.

   Klart man kan bli grov på grönt. 🙂

 11. Benke pehrson

  Lärorikt även om jag redan kände till det mästa.
  Tycker om ditt sätt att avsluta på Tildevis…

  • Daniel Richter

   Tildevis, vad är det?

 12. Jennie

  Mycket bra inlägg! Tack för att du skriver om vegetarisk kost och vegetabiliska proteinkällor på ett så sakligt sätt.

  • Daniel Richter

   Tack själv, Jennie!

 13. Samuel

  Bra, modernt och sakligt. Jag tror att det är viktigt att alla försöker se sina vanor och sin livsstil ur ett större perspektiv, och då är sådana här artiklar viktiga! Tack för en bra hemsida!

  • Daniel Richter

   Tack, Samuel! Jag tror som du.

 14. Big C

  Hej! Bra artikel, kul och informativ. Det osar Träningslära över din hemsida (vilket är positivt). Är du själv vegetarian?
  Ha det gött!

  /Cristoffer

  • Daniel Richter

   Tack, Cristoffer!

   Näpp, inte vegetarian (eller, vissa dagar kanske), men har helt klart ändrat mitt matintag de senaste åren. Vi får se vart trenden bär mig!

 15. Pernilla

  Tack för tips!
  Här kommer ett tips från mig som passar både vegetarianer och för oss som inte kan äta laktos eller gluten. Ett proteinpulver med 85% proteinhalt från ”Better you” baserat på ärt och havreprotein. Jag köpte det på en hälsobutik. Smaken jag har är päron/kokos, krämig och god.

  • Daniel Richter

   Tack för tipset, Pernilla. Det enda jag tänker är att proteinpulver man köper i hälsokostbutiker är nästan alltid flera gånger dyrare än vad man kan hitta på de större kosttillskottssajterna på nätet. Man kan spara mycket pengar med lite sökande.

 16. Tobias Sjösten

  Väldigt kul att se mer vegotips i träningsvärlden! Det är vi absolut inte bortskämda med. 🙂

  • Daniel Richter

   Kul att kunna göra dig glad. 🙂

 17. Johanna

  Bra artikel! Jag har själv börjat äta mer vegetariskt pga. djurhållningen inom köttindustrin. Just att få tillräckligt med protein har varit problematiskt så perfekt med denna artikel. Äter ifs. mejeriprodukter men tycker det är svårt i övrigt då jag vill undvila hel- och halvfabrikat.

  Att äta vegetariskt har blivit billigare för oss vilket gör att vi, när vi köper kött, kan lägga pengarna på ekologiskt (oftast närodlat) kött. Vilket känns mer hållbart för djurhållning och miljö.

  • Daniel Richter

   Tack, Johanna, kul att artikeln kunde hjälpa.

 18. Sandra

  Hej Daniel! Efter många (tyvärr) månaders läsning och peppning har jag ÄNTLIGEN tagit mig för att köpt din e-bok! Nu till en fråga… Då det finns väldigt dålig tillgång på gym här i skogen så undrar jag om det går att byta ut bänkpressen?
  Tack för en fantastisk sida och ”rakt på sak” artiklar! =)

  • Daniel Richter

   Hej Sandra!

   Vad kul att du köpt e-boken, hoppas du är nöjd med den!

   Ber om ursäkt för mitt sena svar på din fråga, men jag har varit på smekmånad i New York… 😛

   Det finns lite olika saker du kan göra för att ersätta bänkpressen. Beroende på hur stark du är så kan du först och främst börja med armhävningar. Djupa och kontrollerade ska de vara: Ända ned med bröstet i marken, och så upp igen. När du kan göra många (10+) kan du ha fötterna på en upphöjnad, eller förlänga den excentriska fasen (nedåtvägen) till 4-5 sekunder.

   Något som jag dock älskar att göra när jag är i skogen är att pressa stockar över huvudet. Jag finner det lättast att hitta en lite mindre stock som går att pressa med en arm i taget.

   Och tack igen 🙂

 19. Henrik

  Kanon att du lyfter upp detta ämnet! Jag äter själv sedan ett par månader till största delen vegetariskt med inslag av ägg o mjölk. Jag insåg också för en tid sen att man lätt glömmer att proteinpulver som säljs till riktigt attraktiva priser knappast kommer från de kor som har det bäst därute. Det finns ekologiska vasslepulver. Det känns som ett något bättre alternativ.

  • Daniel Richter

   Kul att du gillade det, Henke, och bra poäng om proteinpulvrens ursprung. Har du mer läsning på ämnet eller tips på de med bättre ursprung?

 20. Nathali

  Jag kan även tipsa om a la ecos bönpasta, finns med olika slags bönor, är ekologisk och smakar riktigt bra! Dock är mängden kolhydrater lite högre än i de andra livsmedel du nämt.
  http://www.alaeco.se/kategori/Pasta

  • Daniel Richter

   Tack för tipset, Nathali!

  • Daniel Richter

   Var inte det väldigt dyrt, jämfört med sojaprotein? Och om det är gjort på brunt ris (jag skummade bara beskrivningen) så är det väl inte säkert att fördelningen av EAA är den bästa, även om alla finns representerade?

 21. John

  Riktigt bra artikel.
  Är själv vegetarian sen 15 år tillbaka och får ofta frågan om hur jag får i mig protein. Får även frågan om hur jag både orkar och hur jag kan bygga muskler på vegetarisk kost.

  Nu kan jag enkelt visa denna artikel istället för att stå och svamla en massa.

  • Daniel Richter

   Låter bra det, John! 🙂

 22. Camilla

  Tipsar om puffat bovete och quinoa, supersmarrigt till kvarg eller liknande. Jag har hittat det på Coop Forum, dessutom ekologiska.

  • Daniel Richter

   Hm, ingen annan smaksättning?

 23. Elin

  Stor eloge för detta inlägg! Som vegan i en ”kött bygger kött!”-värld gjorde detta inlägg min dag. Bra att få se ett sådant inlägg på en så pass stor sida om denna faktiskt är. Kul även att se responsen du har fått, att det faktiskt finns styrketränande människor även i Sverige som har förstått att så är inte fallet. Jag får skaffa inspiration från utlandet då det inte är det lättaste att hitta likasinnade i Sverige. Men det finns en liten andel ändå trots allt!

  Keep it up!

  • Daniel Richter

   Kul att du gillade det, Elin. Glad att kunna hjälpa till. 🙂

 24. Henrik

  Hej igen!

  Jag köpte själv senast ett vassleprotein från Bättre hälsa. Det är riktigt gott även i naturell. Tyvärr dyrare än de flesta vanliga protein men det får det vara värt om djuren har det lite bättre.

 25. Pingback: Kostupplägg -> Vegetariskt | @ErikThorsell

 26. Sojaproteinet, det älskade att hata:

  http://www.veggi.se/naringsvarde.php

  Själv tycker jag dom är riktigt goda. Blötlägg med grönsaks-, kyckling- eller köttbuljong och tillaga sedan i ugnen tills de blir rätt knapriga och goda (ca 170 grader, grill, 10-20 min).

  Servera helst med potatis!

 27. sami

  Ganska bra artikel men du glömmer en sak. Biologiskt värde! Bara för att proteinet är fullvärdigt behöver inte aminosyraprofilen vara den bästa direkt. Och det är just det som avgör hur väl kroppen kan tillgodogöra sig aminosyrorna.

 28. Simon Pieters

  När det gäller miljöfrågan så är det inte så svart och vitt som att animaliska produkter alltid är dåliga för miljön och vegetariska alltid är bra. Du framställde det inte så, men vissa kanske har den uppfattningen.

  Till exempel så skiljer sig ofta energitätheten, så bilden blir annorlunda om man jämför miljöpåverkan per kalori istället för per gram. http://tranastyrka.se/det-riktiga-miljobovarna-var-mat/

  I vissa fall kanske det till och med är det animaliska som är miljövänligare. På köttguiden får fågelkött, ägg och viltkött en grön glad gubbe på klimat medan quorn (visserligen inte helt vegetarisk) får en gul halvledsen gubbe. http://www.kottguiden.se/ Sojaodligen brukar pekas ut som en miljöbov i köttproduktionen, så då kan man ju fråga sig hur sojamjölk står sig mot ekologisk mjölk från gräsbetande kor.

  • Anonym

   För att föda upp ett djur med soja går det åt massor.
   Jämför det med att du istället åt sojan direkt själv.

 29. Marl

  Tjena, tänkte på dem här produkterna av vete, typ kebab, korv, färs etc. Dom har ett proteininnehåll på ibland över 30g a 100, vilket ju är rekordhögt (och är ofta väldigt goda). Fattar ju att de knappt är fullvärdiga men borde man inte kunna tillsätta den aminosyran/aminosyrororna som saknas med annan råvara på tallriken (eller kosttillskot med en viss aminosyra) och få i sig alla de essentiella aminosyrorna på en måltid?? Har du isåfall någon aning om vad man ska lägga på tallriken? Vilken aminosyra som saknas i produkter av veteglutenprotein?
  Tack för många bra tips på sidan också, du fick mig in på ett bra spår i träniningen när jag började för 1,5 år sedan.

 30. Bra artikel! Du glömde dock att nämna hampaprotein 🙂 Helt klart en värdig plats i listan…

 31. pemmi

  Det här var precis vad jag ville läsa! Jag är inte vegetarian själv men har också på senaste tiden velat tänka mer på miljön och djuren. Så detta var mycket hjälp! Tack!

 32. Lisa

  Grymt inlägg! Jag har varit vegetarian i 3 år och har det senaste året börjat träna mer seriöst på gymmet så detta var ett grymt inlägg! Har inte tänkt på hur man bör kombinera de vegetabiliska proteinkällorna förrän nu det senaste, dock äter jag både ägg och mjölkprodukter. Kvarg är min drog haha, 2kg per vecka är standard 😉 Aja, i alla fall – tack så mycket!! 🙂

 33. Anna S

  Studsade upp och ner av lycka att du gjorde artikel om det här ämnet.
  Framförallt att du lyckas hålla skillnaden mellan vegan och vegetarian! Spelar amerikansk fotboll som DE och Linebacker I ett kill-lag, och väger 81 kg muskler. Svåraste är att vänja magen I början med den ökade fiberhalten som tillkom I kosten. Jag har aldrig lyckats lyft så mycket som jag har gjort någonsin förut på en vegan kost som när jag var köttätare. på 11 månader på min plantbaserade kost har jag maxat alla mina PB än var jag någonsin gjorde av mina 3 år som köttätande träningsnarkoman. Men tack för att du är en av de få killer som bryter hål på trenden.

 34. Elisabeth

  Hej,
  har nyligen hittat till din sida, som jag tycker är mycket informativ och trevligt upplagd! 🙂
  Är vegetarian sedan 17 år, och har alldeles nyligen funderat över mitt proteinintag, eftersom vi ökat vår träning rejält, men även försöker tänka på kolhydratintaget i övrigt.
  Kan slå ett slag för Kamutvete (i samma nivå som bovete, och odlas bl.a. i Sverige). Är noga med proteinet jag tillsätter, och vill ha dem lakto-ovo-vegetariska.
  Annars verkar ägg och kvarg vara det absolut lättaste (både i fettmängd, och enkelhet) sättet att få i sig mycket protein utan för mycket energi.
  Tack för en trevlig artikel. Den åker med till affären nästa gång 😀

 35. Tobias

  Grym sida detta! Någon som kan ge tips på var man kan få bra kostråd online, helst individuell rådgivning, men kanske också forum??
  Bor i en liten stad och dom få kostrådgivare som finns verkar mest va inriktade på viktminskning/bantning…

 36. Anders

  Härligt inlägg! Blir att prova på direkten.

 37. Pingback: Ayurvediska kroppstyper och vad de bör äta. | mariaxhansson

 38. Anna Brandell

  Hej Daniel! Jag håller på med en 66-dagars challenge utan animaliska produkter, det är riktigt spännande att se hur mycket god mat man kan göra utan kött och mjölkprodukter. Tidigare var jag beroende av kvarg vid träning. Det som fick mig att prova var bl a dokumentären Forks over knives som finns på bl a Netflix. Där förstod jag att mjölk t o m kan vara riktigt skadligt för människan. Med tanke på Arlas offensiv mot oatly och de nya studier även i Sverige som pekar åt samma håll känns det som om vi är på ett nytt spår i detta mjölklobbying land. Jag rekommenderar verkligen filmen, det är en riktig eye opener och innehåller massor av intervjuer med läkare och forskare som endast visar på publicerade studier. Tack för en superblogg!/anna

 39. Simon Pieters

  För skojs skull så laddade jag ner Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och gjorde en ny kolumn med protein(g)*4/energi(kcal) vilket ger andelen protein i E%. De vegetariska livsmedel med högst E% kommer först på plats 333: Spenat, Tofu sojabönsost, Vegetarisk färs sojaprotein fryst, Champinjoner skivade frysta. Dessa ca 42E% protein.

 40. Anonym

  Du borde ta bort soyabönan från listan om du listar för att du är medveten om klimatpåvärkan köttindustrin har, soyabönan är också en väldigt stor bov.

 41. Andreas

  Skitbra artikel! Precis allt jag undrade stod med.

 42. Andre

  Men hallå?
  Läste nyss en artikel om hur giftigt Tofu är för kroppen??
  Hur är det med det eg?
  Andre

 43. oskar

  Hej! Skulle du inte kunna slänga upp några recept på vegetarisk mat som du använder dig?

 44. Maximilian Wicen

  ”Protein är uppbyggt av mindre beståndsdelar som heter aminosyror. I naturen finns hundratals olika aminosyror, men bara 20 stycken förekommer i de levande cellernas proteiner.”

  Det förekommer fler än 20 stycken aminosyror i våra celler.
  Kan vara så snäll att ge dig en länk så du kan uppdatera dina kunskaper:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Proteinogenic_amino_acid

  • Daniel Richter

   Tack för att du uppmärksammade det!

 45. Pingback: En köttfri dag | BitfrBit

 46. Simon Uldén

  Hej!jag tycker att det vore bra att påpeka hur lite protein vi egentligen behöver få i oss. om man inte är elitbyggare…. Enligt mängder med vetenskapliga studier så handlar spannet om 1.2-2g protein /kg kroppsvikt. Och där det vanliga måttet för en väldigt aktiv styrkelyftare skall ha 1.5g/kg kroppsvikt…..det är alltså 150g protein /dag för en som väger 100kg…..och det gör ju inte alla vanliga dödliga heller som hinkar i sig proteinpulver…Räkna på det sjäv så ser du snabbt att 150g protein kommer man rätt så enkelt upp i under en dag! tjao! peace och intressant skrivet!

 47. Patrik

  Jag har mer och mer börjat intressera mig för just mat som kompletterar varandra och fann denna guldklimp till artikel.

  Vad sägs om ris och avocado? Är det någon som vet på rak arm om dessa är bra komplement till varandra just ur amino/protein-synpunkt?

 48. Cecilia

  Lysande inlägg, precis som det mesta på den här sidan 🙂 jag är själv vegetarian. Min mage betedde sig som om den var laktosintollerant och ständigt blev matad med mjölk i flera år. Slutade med köttet för 18 månader sedan och magproblemen försvann bokstavligen över en natt. Vegetarisk mat är riktigt gott, tycker verkligen att den som alltid äter kött i alla fall bör testa vegetariskt en gång i veckan, för ännu mer variation på maten! Variation kan man inte få för mycket av 🙂

 49. Paulus

  Är protein från bönor/sojor/svampar lika ”bra” som från kött?

 50. Robin??

  Hej vill bara säga säga att jag tycker det är bra att du gör inlägg om vegetariska alternativ. När du säger att du tänker på vad du köper när du vet vad köttindustrin innebär vad menar du då.

  Med vänliga hälsningar Robin

  • Anonym

   Hej Robin!
   Se filmen Cowspiracy så får du lite mer info om hur köttindustrin påverkar vår miljö.

 51. Gunnar Friberg

  Hej!

  Med detta inlägg vill jag lyfta fram ett problem och en problemlösning gällande näring.

  Har Du koll på fytinsyran i din mat?

  Fytinsyra är ett skyddsämne för växter.

  Fytinsyra i livsmedel som bröd, bönor, frön, mandlar, nötter och säd, kan orsaka problem för oss människor.

  Problemet är att vissa viktiga mineraler binds till fytinsyran och blir därmed svåra att kunna tillgodogöra sig. Mineralerna behöver vi för viktiga funktioner i vår kropp.

  Med rätt hantering kan fytinsyran neutraliseras.

  Felaktig hantering av livsmedel med fytinsyra, kan orsaka näringsbrister.

  Problemlösning är att använda rätt råvara och gamla kunskaper om blötläggning.

  Livsmedel med fytinsyra som blivit upphettat innan det blötlagts är, vad jag förstår ett problem, då man inte kan lösa upp fytinsyran genom senare blötläggning. Anledningen är att enzymet fytas förstörs vid upphettning. Fytas skall lösa upp bindningen mellan fytinsyran och för oss viktiga mineraler.

  Hur är det med det mesta av allt bröd som säljs i butikerna?
  Här finns väl fytinsyran kvar?
  Vad händer då om vi äter för att få järn, kalcium, magnesium och zink?

  Hur stor del av våra enorma kostnader för sjukvård är orsakat av näringsbrister?
  En viktig delorsak kan vara låga nivåer av de viktiga mineralerna?

  Du själv och/eller någon närstående kan kanske ha viss nytta av denna information.

  Har Du redan kunskapen? Praktiserar Du den i så fall? Vad vet Du om fytinsyra?

  Hur tänker Du?

  Du kanske vill sprida budskapet i ditt nätverk?

  Har vi kunskap kan vi ju välja hur vi ska agera.

  Kanske vi väljer att köpa, behandla och äta mat som ger oss de näringsämnen vi behöver?

  OBS!
  Jag är inte kritisk till bröd, bönor, frön, nötter och säd som behandlats på rätt sätt!
  Jag önskar visa på problemet och dela med mig av problemlösningen, den gamla metoden att blötlägga näringsämnen med fytinsyra.

  Du är välkommen att höra av dig för utbyte av kunskap i aktuellt ämne.

  Soliga hälsningar
  Gunnar

 52. Isabelle

  Köttindustrin står faktiskt för 51% av utsläppen medan bilar. Fordon etc står för 18%. Kolla på dokumentären ”cowspiracy” !!

 53. jens

  super!
  Jätte hjälpsamt! 🙂
  Tack så mycket!

Kommentarer är stängda.

Nästa artikelTräna greppet: 7 övningar som bygger ett starkt grepp och grova underarmar