Man kan inte göra gains utan att knäcka ägg

Målgruppen för mat- och träningsvärlden skiljer sig åt mindre än man kan tro vid en första anblick. Skriv ett träningsprogram, publicera det, luta dig tillbaka och invänta kommentarerna.

”Kan jag ändra det här?”

”Kan jag byta marklyft mot bicepscurls?”

”Jag följde inte programmet alls och det funkade svinbra, tack snälla för ett svinbra program!”

Receptskapare har det likadant. Som aspirerande hjärt- och kärlpatient har jag slukat min beskärda del kulinariskt content genom åren. Ett recept på köttfärslimpa? Jupp, tro fan att någon komma fråga om köttfärsen kan ersättas med quorn.

Det kanske den kan, men det är inte poängen. Träningsprogram eller recept är sällan exakt vetenskap, och vad du gör med informationen där ute är i slutändan upp till dig. Mitt generella tips är att följa instruktioner hyfsat slaviskt som nybörjare, men ganska snabbt börja experimentera för att se vad som funkar bra för just dig. Både i köket och gymmet.

Det här var alltså min långa introduktion till att jag tänker bjuda på ett recept i dag: den berömda äggröran från begynnelsen av Styrkelabbet podcast, när jag i slutet av Bonus till avsnitt 14: Lyssnarnas frågor om protein svamlade mig igenom hur jag gör just äggröra.

Sedan dess har hundratals lyssnare önskat ett nedskrivet recept (eller ännu hellre en video, men jag är för lat för det). Och fler än jag önskat har frågat om de kan göra si eller så i stället.

Ja. Gör precis som du vill. Det är dina ägg, men så här gör jag. Receptet är rätt amazeballs. Testa en gång innan du börjar fundera på vad du vill göra annorlunda.

Philips äggröra (skamlöst snodd från kokboken The Food Lab av J. Kenji López-Alt)

Jag hatar hotelläggröra. När folk hetsar upp sig över att de ska få käka hotellfrulle, har jag svårt att inte förvandlas till Sveriges grinigaste gubbe. Vad är egentligen så himla gott med gummiägg, sönderstekt bacon, färdigskivad ost, trötta frallor och turister utan bordsskick? I Sverige ingår frukosten nästan alltid i hotellrumspriset, vilket alltså betyder att du betalar för den vare sig du vill ha hotellfrulle eller ej. Jag föredrar helt klart ordningen i andra länder, där du oftast tvingas köpa till frukost – och alltså kan gå ut på stan i stället och käka nåt godare än föda för boskap.

Tillbaka till äggröran. Det största misstaget folk gör, är att salta äggen mot slutet av tillagningen. När du hettar upp ägg kommer proteinet i äggulan att koagulera och dra ihop sig, vilket pressar ut vätska. Om du någonsin lagat en äggröra som läckte vätska på tallriken, var orsaken sannolikt att du saltade äggen på slutet. Förutom att förhöja smaken på mat har salt nämligen förmågan att förhindra protein i ägg från att dra sig samman, vilket resulterar i krämigare ägg där vattnet vet sin plats i hierarkin. Kruxet är att du behöver salta äggen tillräckligt långt i förväg, för att saltet ska ha en chans att spöa upp proteinet.

En sista grej bara: Vi kommer jobba med kallt, nästan fryst smör. Det finns ingen komplicerad förklaring här, annat än att vi inte vill tillaga äggröran för snabbt på för hög värme. Kallt smör gör att äggen värms långsammare och ger ett tjockare, krämigare slutresultat.

(Om du inte redan förstått det så kvalar det här receptet inte in som fitnesskäk. Men det är en förbannat bra måltid om du behöver bulka. 100 % gains utlovas.)

Nåväl, nog om det. Gör så här:

Ingredienser (räcker till 1-4 personer beroende på om du matar barn eller styrkelyftare)

 • 6 stora ägg (L eller XL)
 • 2 äggulor från stora ägg
 • Typ 5-7 gram salt (volymmått för salt suger eftersom en tesked finkornigt salt är jävligt mycket mer än en tesked grovkornigt salt – för övrigt är det här bara en riktlinje, du får själv lista ut hur mycket salt som är rätt för dig)
 • 30 gram osaltat smör
 • 2 matskedar grädde eller crème fraîche (skriver med grädde här för att vara snäll, crème fraîche är godare)
 • Frivilligt: Cayenne-, svart- eller vitpeppar (jag använder i stort sett alltid cayennepeppar eftersom ägg och lite hetta trivs förbannat väl tillsammans)

Instruktioner

 1. Knäck äggen, inklusive de extra äggulorna, i en tillräckligt stor skål. Var inte typen som använder en för liten skål och sedan tvingas vispa jätteförsiktigt för att inte spilla ut hälften över köksbänken.
 2. Salta äggen och vispa allt i typ en minut. Äggvitan och äggulan ska inte vara ett dugg separerad när du är färdig.
 3. Låt vila i rumstemperatur i minst 15 minuter. Bli inte chockerad när äggen byter färg från ljusgult till orange, det är bara saltet som stökar till det.
 4. Skär upp smöret i små kuber och kör in dem i frysen. 15 minuter är rätt lagom här så kolla inte Instagram innan du fixat det här steget.
 5. Typ fem minuter innan det är dags att tillaga äggen förvärmer du en nonstickpanna på mediumlåg värme (typ 4 av 9). Det är inte ofta jag rekommenderar nonstick, men när du gör äggröra är de existensberättigade.
 6. Dumpa smöret i äggen och rör om så att allt inte ligger i en enda stor fettklump.
 7. Häll ned äggröran i stekpannan. Den ska inte vara så varm att det fräser och spottar, men inte heller så kall att absolut inget händer. Folk har blivit tokiga för mindre.
 8. Rör äggröran hela jävla tiden. Använd en slickepott eller något annat som inte repar din omotiverat dyra nonstickpanna. Efter ett tag kommer allt smör ha smält och äggröran börjar tjockna. Vi är inte ute efter några stora klumpar här, så fortsätt röra som om äggröran vore dig kär.
 9. Så snart äggröran inte är vattnig längre, det vill säga påminner mer om en tjock vaniljsås i konsistensen, tar du av pannan från värmen och häller ned grädden (läs: crème fraîche!). Fortsätt röra i 15 sekunder och häll sedan över äggröran på ett serveringsfat så den inte fortsätter tillagas av värmen i pannan.

Ganska enkelt faktiskt. Om du gjorde som jag sa, har du nu belönats med en äggröra som är fast men krämig. Och förbannat god. Men varför nöja sig med god när du kan få superduperultragod?

Den här äggröran liksom skriker efter att toppas med finhackad gräslök. Eller varför inte röra ned finriven parmesanost samtidigt som du häller i grädden? En annan favorit är att halvvägs in i tillagningen klicka ned mild getost, som hinner smälta precis lagom till att äggröran är färdig.

Ja ja. Gör vad du vill. Du behöver inte fråga mig om lov, men om det blir skitbra så vill jag höra om det.

Deal?

*   *   *18 svar på ”Man kan inte göra gains utan att knäcka ägg”

 1. Äggröra med tomat (från den utmärkta kokboken Good and Cheap av Leanne Brown)

  Den här utsökta äggröran är så snabb och enkel att göra att den funkar även som vardagsfrukost. Den är dessutom nyttig (om du inte tror på det, så har du ett onödigt komplicerat förhållande till mat…).

  Smör, tomat, ägg, salt, nymald svartpeppar, basilika (fryst funkar bra här).

  – Dela tomaten på mitten, ta ur kärnorna och skär i små tärningar.
  – Låt tomattärningarna svettas i smör i en teflonpanna.
  – Under tiden rör du ihop ägg, salt och peppar i en bunke.
  – Värm äggröran tillsammans med tomaterna i pannan långsamt under omrörning.
  – Rör i hackad basilika precis före servering.

  Svara
 2. Gör min äggröra på liknande sätt, ska prova smörtipset och se om det blir ännu bättre.
  Bor på hotell närmare 100 arbetsdagar per år, skippar nästan alltid hotellfrukosten, man tröttnar ju efter dag två… Ligger man på traktamente och bekostar frukosten själv får man ersättning, även om en ingår. Lägger hellre dom pengarna på en go burgare eller köttbit och bärs på kvällen!

  Svara
 3. Själv kör man 4ägg, varav 3 gulor kasseras. Tillsätter en skvätt mjölk och svarpeppar och kör den instekpannan med en skvätt olivolja.

  Känns rätt fattigt i jämförelse…

  Svara
 4. Tack för receptet. En fråga. Ber om ursäkt i förväg dock. Men ändå. När i tillagningen används äggulorna? Kanske inte livsavgörande men man vill ju göra rätt. I alla fall första gången. Kram

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.