Avsnitt 70: BodyPump är ett uselt val för dig som vill bygga muskler och bli starkare

Avsnitt 70: BodyPump är ett uselt val för dig som vill bygga muskler och bli starkare

I dagens avsnitt går vi igenom lite om betydelsen kring hormonsvaret vid styrketräning, resultaten från en ny studie på 12 veckors BodyPump-träning, och för- och nackdelar med ätardagar.

Hålltider:
 • 00:45 – Försnack, bland annat om att behålla den nya vikten efter en viktnedgång
 • 09:30 – Ska man avsluta passet inom 45-60 minuter för att de anabola hormonerna sjunker då?
 • 14:10 – Inga styrke- eller muskelökningar av 12 veckors BodyPump-träning!
 • 38:40 – Påverkas deffen negativt om man har en ätardag per vecka?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag och Philip använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!

Marklyft Mambo - Slå nytt PB i marklyft!

Daniel är styrkeinstruktör samt civilingenjör, och tränar och tävlar i styrkelyft. Han grundade Styrkelabbet och har skrivit e-böckerna Så bränner du fett och bygger muskler samt Handboken för effektiv viktnedgång. Tillsammans med dietisten Sierra de Goldsmith har han även skrivit boken Styrkelabbets kostscheman.

Gillade du artikeln?

Prenumerera på nyhetsbrevet för att inte missa nästa!
(Helt gratis + Du får en e-bok!)

14 kommentarer

 1. Rasmus

  Intressant studie angående BodyPump. Har aldrig testat på det själv men vad sa studien angående viktnedgång? Ni pratade mycket om styrkeökning men för en lätt överviktig i ca 40-års ålder kanske viktnedgången är viktigare än att öka i styrka. Keep up the good work!

  • Daniel Richter

   Inget utav träningsprogrammen gjorde någon större skillnad på vikten. Alla grupper tappade ca 1 kg fett, och man såg knappt några signifikanta ökningar i muskeltillväxt (vilket inte är konstigt med den mätmetoden). De som var närmast en signifikant muskeltillväxt var de två styrketräningsgrupperna.

 2. Danne

  behöver era visa ord i fråga om (styrke)träning och medicinering. Jag har kronisk smärta, neuropatisk sådan och medicinerar just nu med norspanplåster. Lättare styrketräning är en av de saker som hjälper mig psykiskt och fysiskt men kan den nya medicinen vara farlig attt träna på eller ha negativ effekt på muskeltillväxt?

  • Daniel Richter

   Fråga din läkare.

 3. Glenn

  Hej, har en fråga om knäböj. För snart två år sedan råkade jag ut för en olycka där axlar och delar av ryggen fick stryk. Så det är i princip omöjligt för mig att knäböja med vanlig stång. Och det kommer inte bli bättre enligt läkare heller, så jag har börjat fundera på att skaffa mig en trapbar eller en Safty squat bar. Vilken har ni erfarenhet av? Kan trapbar marklyft ersätta knäböj?

  Och tack för en bra podd!

  • Petsan

   Trap bar är nog den bästa ersättningsövningen för knäböj. Det går lätt att justera knänas position så att övningen skiftar mellan att bli mer knäböjslik eller marklyftslik. Trap bar och djuuuupa benpressar borde täcka det hela nog så väl, enligt min ringa erfarenhet. Gillar trap bar, skulle skaffa en om jag hade pengar att investera på ett ”hemmagym”…

  • Daniel Richter

   Marklyft med trapbar är en bra övning, men det finns många fler bra benövningar. Benpress, split squats, utfall och hack squat (i maskin) är några!

 4. Christoffer gustafsson

  Hej..

  Hittade en ”generator” någonstans på sidan.

  Men hittar den inte igen..

  Man skulle fylla i sitt 1RM och så fick man ett ”program” för hur man skulle höja sitt RM på 6 veckor..

  Var hittar jag denna delen?

 5. Håkan

  Lite orättvist att såga ett helt träningskoncept utifrån en (1) undersökning med tveksamt urval av deltagare därtill. Bodypump är inte en metod för att bygga stora muskler, men det har väl heller ingen påstått(?). Att man inte får jättestora muskler är knappast ett skäl att kalla träningsformen ”usel”. För mig framstår Bodypump i första hand som ett sätt att träna styrkeuthålligheten, och kan även vara ett sätt att få i gång en otränad kropp, t.ex. för dem som har stillasittande jobb eller behöver få upp grundstyrkan efter en skada. Lite förvånansvärt dock att inga förbättringar noterades vad gäller just styrkeuthålligheten, men som sagt, det var bara en studie vilket är ett för litet underlag för att dra så långtgående slutsatser som ni gör.

 6. Annika

  Hej Daniel och Philip!
  Tack för en bra podd! 🙂
  Jag har tränat Bodypump i flera år och blev intresserad av att gå vidare till att träna ”riktig” styrketräning och utvecklas. Jag anlitade en PT och är jättenöjd. Såhär efter att ha spenderat tid på gymmet kan jag konstatera att i Bodypump gör man t ex inga riktiga marklyft. Skivstången går endast ifrån knäna och uppåt. Man lyfter alltså inte ner ifrån golvet och upp utan endast ifrån knäna. Likaså vid bänkpress så går man inte hela vägen ner. Man gör likaså endast benböj till 90 grader och gör så kallade pulsar emellanåt. Jag kör nu med min PT djupa knäböj med lätt viktplatta än så länge och mina knän har blivit bättre och den förbättringen har jag inte känt när jag har tränat Bodypump.

  En övning som jag inte förstår att Les Mills ö h t inkluderar i Bodypump är frivändningarna med push-press. En person sa till mig att det är nästan som ett olympiskt lyft och blev helt chockad. Han är för övrigt inte mycket för gruppträning och är dessutom sjukgymnast.
  Vill även lyfta fram att det är ju så högt i tempo i Bodypump och då är min slutsats att skaderisken måste vara hög. Jag ser många deltagare som har helt fel teknik och tar för tunga vikter. En av instruktörerna sa till mig att de får inte gå runt och korrigera folk för detta kan förvirra deltagarna. Jag blir mörkrädd.
  Detta är mina erfarenheter.
  Allt gott!

  • Petsan

   Men Olympiska lyft är väl bra? Om jag hade mer tid att teknikträna skulle jag köra mycket mer olympiska lyft. Gillar framför allt frivändning/press, kör den ibland när jag tränar med träningskompis och inte orkar lassa på mer viktkakor. Så just detta kanske är det bästa som man gör på ett BP-pass… 🙂 Framförallt gör det ont i knäna bara att se en hel sal utföra denna travesti på knäböj. Inget tal om att hålla emot vikten på nervägen, direkt, och sen tvärstanna i 80 grader, aaaajjj!!! Även med tom stång skulle detta vara obehagligt för mig…

   • Annika

    Hej Petsan!

    Det är säkert jättebra med olympiska lyft men att göra flera frivändningar med push-press många gånger på raken efter varandra i den rasande fart o takt som man utför det i Bodypump känns inte ok för mig. Tekniken måste börja falera när det går så fort.
    Ang. knäböj i Bodypump så pulsar man ju ibland när man är i 90 grader. Det konstiga är att det känns som att det blir någon konstig ”knyck” i ländryggen på mig när man gör dessa pulsar. Vet ej varför. Djupa knäböj i gymmet funkar bättre för mig. 😉

Kommentarer är stängda.

Nästa artikelAvsnitt 71: Hur snabbt tappar du musklerna om du slutar träna? Hur mycket protein behöver kroppsbyggare?