Avsnitt 300: Legenden Andreas Abelsson (King Grub!) hjälper oss svara på era svåraste frågor

Jubileumsavsnitt!

Vi funderade hårt och länge på vad vi kunde hitta på för att fira den här gången, så här tre hundra avsnitt in i poddens historia. Och inget kändes bättre eller roligare än att lura in vår kära kollega Andreas Abelsson i studion.

Så vi gjorde just det.

Om du någonsin hängt på styrketräningsforumet Kolozzeum, känner du Andreas som King Grub – universalgeniet som läst och lagt alla träningsstudier på minnet. Om du hänger mer på Styrkelabbet.se eller StrengthLog.com, känner du honom som skribenten som spottar ur sig hjälpsamma artiklar i rasande takt. Och om du använder vår app, har du säkert sneglat lystet på träningsprogram som Bodybuilding Balett eller Bodybuilding 313.

Det finns få saker som rör styrketräning som Andreas inte har koll på, och det är med stor glädje och inte så lite stolthet vi tar honom till hjälp i dag, för att besvara frågor vi normalt brukar ducka.

Hålltiderna nedan innehåller verkligen många godsaker, så ta en ordentlig titt. Vad sägs till exempel om svar på hjärnans kaloriförbrukning, vilken påverkan ett högt nikotinintag har på dina träningsresultat och evidensbaserade spekulationer om kollagentillskott?

Sist men inte minst: tack för att du lyssnar på podden! Vi ser fram emot tre hundra avsnitt till.

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 05:20 – Introduktion av Andreas Abelsson
 • 10:45 – Fråga Andreas 1: Hur många kalorier bränner tankeverksamhet?
 • 15:20 – Fråga Andreas 2: Vad säger forskningen om BCAA och långvarig konditionsträning/-tävling?
 • 18:35 – Fråga Andreas 3: Om jag alltid ätit veganskt sedan jag började styrketräna och inte haft problem med att bygga muskler, finns det ändå några extra gains att hämta av att lägga till ägg och mejerier till kosten?
 • 21:00 – Fråga Andreas 4: När jag kör riktigt högintensiv cardio börjar jag väldigt ofta frysa i slutet av eller efter passet. Svetten rinner men jag blir kall och får ståpäls. Har du någon teori om varför?
 • 24:45 – Fråga Andreas 5: Vad funkar för att förebygga kramp?
 • 28:25 – Fråga Andreas 6: Hur är det med kollagenpulver? Finns det några nya tester som visar att det faktiskt gör skillnad eller det är fortfarande bara placebo?
 • 31:45 – Fråga Andreas 7: Mer än cirka 30 gram protein per tillfälle kommer inte stimulera muskeltillväxten, så har det då betydelse vad jag äter/dricker innan läggdags? Kort sagt, funkar vassle lika bra som kasein innan läggdags?
 • 36:05 – Fråga Andreas 8: Kan ett högre proteinintag förbättra återhämtningen efter träning eller förkorta tiden jag har träningsvärk?
 • 39:50 – Fråga Andreas 9: Hur ska jag lägga om min träning när jag försöker behålla muskelmassa under ett kaloriunderskott?
 • 41:45 – Fråga Andreas 10: Har läst din artikel om att bygga muskler efter 50 års åldern och som du tidigare också påpekat i en annan artikel om äldres träning, tar det längre tid för gamlingar att bygga muskler. Min undran som 76-åring är om det tar längre och längre tid ju äldre jag blir?
 • 46:10 – Fråga Andreas 11: Om en muskulös person som tidigare styrketränat endast fokuserar på långdistanslöpning, men ligger i kaloribalans och får i sig tillräckligt protein: hur stor muskelmassa riskerar hen då att förlora?
 • 48:45 – Fråga Andreas 12: Hur mycket har du under /played i World of Warcraft och har du haft någon annan main än din DK?
 • 51:40 – Fråga Andreas 13: Bästa legobygget senaste året?
 • 54:10 – Fråga Andreas 14: Vilken påverkan har ett högt nikotinintag på min hälsa i allmänhet och min styrketräning i synnerhet?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.