Avsnitt 290: Borde du anpassa din träning efter din muskelfibertypfördelning?

Buongiorno!

Dina muskler består av både långsamma och snabba muskelfibrer. Och hur fördelningen ser ut kan skilja sig rejält mellan individer.

Hur stor roll spelar fördelningen för din styrketräning? Och kan du själv ta reda på hur din fördelning ser ut?

I dagens avsnitt pratar vi om en studie där forskarna kollade på ifall hur många reps du klarar på 80 procent av 1RM i knäböj, ger ett bra svar på hur din muskelfibertypfördelning ser ut – och spekulerar om vilken betydelse den informationen ens har i så fall.

Vi hinner även med en lyssnarfråga: Får du mer muskelmassa i slutändan om du cyklar bulk och deff eller om du hela tiden håller dig viktstabil men byter ut fett mot muskler?

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 04:20 – Dagens ämne: Borde du anpassa din träning efter din muskelfibertypfördelning?
  • 27:00 – Lyssnarfråga: Får jag mer muskelmassa i slutändan om jag cyklar bulk och deff eller om jag hela tiden håller mig viktstabil men byter ut fett mot muskler?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!1 svar på ”Avsnitt 290: Borde du anpassa din träning efter din muskelfibertypfördelning?”

  1. Hej, har inte styrketränat på några år och är nu sugen på att börja igen. Jobbar till vardags som hantverkare, och är väldigt trött efter jobbet. Tanken är att försöka styrketräna innan jobbet, tid ungefär 1h, sen fredag och helgen finns tid för längre pass. Har ni tips på hur man skulle kunna lägga upp ett träningsprogram, samt hålla motivationen uppe? Gillar baslyft och fria vikter, initiala målet är att öka kroppsvikten med 10kg.
    Lyssnade på avsnitt 137 när ni pratade om studien med periodiseringsgruppen, skulle vara intressant att bygga träningen kring det. Skulle va tacksam för lite tips 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.