Avsnitt 255: Vilka övningar behövs för att bygga en stark och grov rygg?

Du kan dealen, vid det här laget. En muskelgrupp, Daniels tre träningspaket: budget, Volvo och lyx.

I dag har turen kommit till ryggen. Du ser den inte i spegeln, men vi andra märker om du gjort din hemläxa.

Så hur bygger du egentligen en både rejäl och välfungerande ladugårdsvägg?

Det är ämnet för dagen, och vi kompletterar avsnittet med lyssnarfrågor om just ryggträning!

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 13:05 – Dagens ämne: Vilka övningar behövs för att bygga en stark och grov rygg?
 • 33:00 – Lyssnarfråga 1: Hur får jag bättre kontakt med latsen i till exempel chins? Träningsvärken kommer mer i biceps.
 • 36:20 – Lyssnarfråga 2: Om jag tränar mycket marklyft men inget annat för ryggen, vilka muskler missar jag och borde komplettera med?
 • 37:50 – Lyssnarfråga 3: Finns det någon poäng med att träna erektorerna dynamiskt eller räcker den statiska träningen från baslyft?
 • 39:30 – Lyssnarfråga 4: Måste jag träna marklyft?
 • 40:25 – Lyssnarfråga 5: Har hört från flera youtubegurus att marklyft är en dum övning med hög skaderisk som bör undvikas om målet inte är att just bli bra på marklyft. Någon diskussion där?
 • 45:35 – Lyssnarfråga 6: Vilken övning rekommenderar ni för trapezius?
 • 47:00 – Lyssnarfråga 7: Hur får jag fram den så kallade julgranen på ryggen?
 • 49:40 – Lyssnarfråga 8: På grund av axelproblem kan jag inte göra vare sig chins eller latsdrag. Kör rodd, marklyft, hantelrodd och rumänska marklyft. Räcker det eller har ni förslag på ytterligare kompletterande övningar?
 • 51:35 – Lyssnarfråga 9: Hur ska jag träna för att bli riktigt stark i viktade chins?
 • 55:25 – Lyssnarfråga 10: Hur går det egentligen för Daniel och Josef med 300 kg marklyft-vadet?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!2 svar på ”Avsnitt 255: Vilka övningar behövs för att bygga en stark och grov rygg?”

 1. En tanke slog mig idag som jag inte tror ni besvarade i den stora genomgången av data från SL-appen: Kan ni se VILKA PROGRAM som verkar leda till generellt mer ökad styrka, viktnedgång, viktuppgång etc – alltså genom MACHINE LEARNING ta reda på vilken approach som verkar vara mest effektiv? Något jag tänker mig skulle kunna bli användbart både i sk hälsoappar typ Lifesum som er app.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.