Avsnitt 218: Blir du starkare snabbare om du stannar långt från fail?

Det har kommit en spännande studie! På träning!

(Låtsas åtminstone vara förvånad, kompis.)

I dag ska vi prata om den studien, och dess något förvånande resultat. Den visar nämligen på större styrkeökningar av att stanna halvvägs till fail (till exempel 8 reps i stället för 16 möjliga) jämfört med att gå nästan till fail (till exempel 13-14 reps i stället för 16 möjliga). Och det var ju inte … helt väntat. Särskilt inte som att studien var på hyfsat träningserfarna individer.

Nåväl. En studie är bara en studie, men den bjuder åtminstone på ett utmärkt tillfälle att prata om träning till fail vs icke-fail. Hur ofta bör du tillåta dig själv att tappa tekniken och utföra riktiga grisreps i gymmet, jämfört med att lägga fokus på att samla explosiva kvalitetsrepetitioner?

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 06:30 – Dagens ämne: Blir du starkare snabbare om du stannar långt från fail?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!2 svar på ”Avsnitt 218: Blir du starkare snabbare om du stannar långt från fail?”

 1. Men vad är egentligen bäst om man inte är en professional styrkelyftare?
  Till exempel om man tränar kampsport (Jag funderar på det) eller bara vill hålla sig i bra fysisk och estetisk form.

  Svara
 2. Hej! Jag har en fundering, har sedan tidigare en arbetsskada i ländryggen som medfört för stor rörlighet.
  Kör nu (bla) rumänska marklyft sedan 1 Januari (?) 2ggr v 75kg x 15rep x 5set. Med hjälp av er app så ser jag ju att det blir några kilon. Frågan är nu vad kan ni rekommendera ska jag gå upp i kg till ca 90kg och köra färre reps och förmodligen mindre total kg eller fortsätta med höga reps antal, lägre vikt på stången men högre vikt totalt? Har hittills kört progressive overload. Vilka fördelar kan finnas med respektive variant?

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.