Avsnitt 179: En djupdykning i era vanligaste utmaningar med marklyft

Förra veckan lanserade vi vårt första projekt på engelska – StrengthWiki.com – med bland annat en mastig marklyftsguide. Därför blev vi lite extra sugna på ett nytt avsnitt om just marklyft, men den här gången ville vi att ni skulle berätta för oss vad ni vill veta mer om.

Sagt och gjort. Dagens massiva snack om marklyft är byggt runt era vanligaste frågor om lyftet!

Borde du träna marklyft med eller utan bälte? Hur viktiga är framsida lår? Hur kommer du tillbaka till marklyft efter diskbråck eller andra ryggproblem? Och hur mycket mer bör du träna i takt med att du blir mer avancerad?

Fler frågeställningar i hålltiderna nedan!

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 16:10 – Lyssnarfråga 1: Hur förändras behovet av volym i marklyft i takt med att man går från novis till avancerad till elit?
 • 26:50 – Lyssnarfråga 2: Hur ska jag komma i gång med marklyftsträningen efter ett längre uppehåll?
 • 30:10 – Lyssnarfråga 3: Hur lång paus får det vara mellan varje repetition för att det ska räknas in i ett och samma set?
 • 34:25 – Lyssnarfråga 4: Hur skiljer sig muskelaktiveringen åt om jag står smalt eller sumo?
 • 36:35 – Lyssnarfråga 5: Har en skadad ländrygg som vägrar bli riktigt bra, även efter terapi hos sjukgymnast. Kan sumomark hjälpa mig att undvika överbelastning av ryggen?
 • 41:20 – Lyssnarfråga 6: Efter mina ryggbesvär har jag blivit väldigt feg när det kommer till just marklyft. Hur ska jag komma över min rörelserädsla?
 • 44:20 – Lyssnarfråga 7: Jag skadade ryggen för några veckor sedan vid marklyft. Eftersom jag vill kunna marka igen i framtiden, undrar jag vad ni tycker är bra rehabövningar?
 • 49:20 – Lyssnarfråga 8: Vad kan jag göra för att hitta en fotposition som passar mina 196 cm?
 • 52:35 – Lyssnarfråga 9: Jag har inte tillgång till skivstänger utan bara hantlar och kettlebells på max 12 kg. Hur ska jag göra för att hålla en bra form när jag marklyfter med kettlebells?
 • 55:00 – Lyssnarfråga 10: Hur använder jag marklyft utan bälte som assistansövning när målet är att bli starkare med bälte?
 • 58:00 – Lyssnarfråga 11: Vad behöver jag träna på för att sluta lyfta rumpan i vädret först och sedan tvingas räta ut överkroppen likt ett rakt marklyft?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.