Avsnitt 17: Bortom situps och crunches – så bygger du en urstark bål

Hur stor skillnad gör bålmusklerna för din prestation, och hur tränar du dem bäst? Det är vad vi snackar om i dagens avsnitt om bålträning.

Hålltider:

 • 00:30 – Försnack
  06:00 – Dagens ämne

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:9 svar på ”Avsnitt 17: Bortom situps och crunches – så bygger du en urstark bål”

 1. Tack för ett intressant avsnitt! Ni nämner inget specifikt om aktiveringen av Transversus Abdominis vid EMG-mätningen vid knäböj/marklyft. Den löper ju runt hela bålen från ryggraden fram till magen, som ett bälte. Det är primärt denna ”mag”-muskel som jag har lärt mig gör jobbet att stabilisera ryggraden genom att öka trycket i buken och där igenom också minska trycket på kotor/diskar. Hade därför varit intressant att få veta dess aktivering vid böj/mark.

  Svara
 2. Intressant podcast!
  Va tror ni om såna magövningar där man lyfter benen? Antingen att man ligger på en bänk eller nån form av ”Toes to bar”?
  Har aldrig riktigt förstått varför folk envisas med situps..

  Svara
 3. Tjena! Intressant avsnitt! Jag använder mig av styrkelabbets under/överkroppsprogram 4 pass/ vecka. Nu undrar jag om det kan vara en fördel att byta ut crunches på boll, i underkroppspass 1, mot någon annan magövning, med tanke på det ni presenterade i programmet? Kanske ett såntdär tortyrhjul? 😉

  Svara
  • Hej!

   Ja, det kan vara en bra idé. Tack för påminnelsen om att de övningarna var listade i det programmet – jag tar och tar bort dem därifrån.

   Svara
 4. Intressant!
  Jag åker mycket längdskidor och kör styrkelyft som komplement (det är ju stakning som gäller) och i Längdskidlandslagets styrkekrav är X reps i brutalbänk ett inslag. Men givet att crunches inte rekommenderas när man kör mark och benböj så borde väl inte heller brutalbänk vara så bra, eller?
  Nu flyger plankan upp som ett givet inslag på träningsprogrammet!

  Svara
  • Jag vet inte. Brutalbänk blir ju en väldigt specifik styrkeövning då magmusklernas rörelse liknar den vid ett staktag. Det är helt enkelt svårt att säga om/när det blir för mycket. Sorry!

   Svara
 5. Skulle gärna läsa artikeln ni diskuterar av Stuart McGill gällande aktivering av rectus abdominis, finns någon referens?

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.