Recept på proteinvåfflor

Proteinpannkakor i all ära, men har du ett våffeljärn så är proteinvåfflor grejen!

Krispiga utanpå, varma och mjuka inuti och mättande på ett väldigt behagligt sätt. Dessutom är det ofta enklare att få till fina våfflor än fina proteinpannkakor: Bara ned i järnet med smeten, och grädda i några minuter tills de är klara!

I det här inlägget får du två recept på näringsrika våfflor med högre proteinhalt än traditionella våfflor, som jag har testat mig fram till. Smaken skiljer sig givetvis från vanliga våfflor, de är mer kompakta och blir inte fullt så frasiga. Men smaken och konsistensen är, i min mening, fortfarande riktigt bra.

Dessutom får jag en mer varaktig mättnadskänsla och har inga problem med att äta dem dagligen om jag skulle känna för det då de har ett bra näringsvärde, inget socker och relativt mycket protein.

De passar bra till frukost, mellanmål eller till och med ett huvudmål om du äter fler och kompletterar med en matig topping exempelvis. Bra mat för dig som tränar, helt enkelt.

Recepten

Båda recepten är mycket enkla att följa och innehåller relativt få ingredienser. Det ena receptet använder proteinpulver och havregryn som bas, det andra ägg och banan.

Recepten smakar bäst ihop med söta tillbehör, men är faktiskt även goda som de är. Du kan testa att servera dem med:

  • Bär eller skivad färsk frukt
  • Jordnötssmör
  • En mix av kvarg, stevia och bär
  • Agavesirap/honung/sockerfri sirap och grovhackade nötter

Klassiska tillbehör som sylt och grädde funkar prima det med, om man är på det humöret.

Jag föredrar belgiska våfflor i struktur, så om du råkar ha ett belgiskt våffeljärn till hands så rekommenderar jag att du använder det.  De finns i vissa utvalda butiker, men enklast är att köpa ett på nätet, de kostar inte mycket. Du behöver även någon typ av enklare stavmixer för att mixa ditt eget havremjöl, men har du inte möjlighet till det så börjar färdigmalt havremjöl faktiskt dyka upp i mataffärerna.

Ett tips är att tillaga en rejäl mängd våfflor och frysa in i kvartar och helt enkelt ta fram och rosta i brödrosten eller i ugnen när du behöver fixa en snabb måltid. Enkelt och gott!

Vaniljvåfflor med havregryn & vassleprotein

 

Ett enkelt recept som i princip består av samma ingredienser som en proteinshake och havregrynsgröt.

Du kan justera receptet efter dina preferenser, men tänk på att näringsberäkningen utgår från att du följer receptangivelserna. Däremot kan du enkelt byta ut smaksättningen, proteinpulvret kan förslagsvis ersättas av en annan smak och kanelen bytas ut mot kardemumma, exempelvis.

Ingredienser

Ca 8 st våfflor, beroende på vilket våffeljärn du använder.

  • 4 dl fiberberikade havregryn, mixade till ett mjöl
  • 1,5 dl proteinpulver (vassle/whey), exempelvis med vaniljsmak
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 dl osötad mandelmjölk
  • 2 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • Olja att spraya våffeljärnet med (köp gärna en oljespray)

Gör så här

  1. Värm våffeljärnet
  2. Mixa havregrynen med en stavmixer eller matberedare till ett mjöl
  3. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke
  4. Tillsätt sedan äggvitor och mjölk och rör ihop allt till en jämn smet
  5. Spraya/smörj våffeljärnet med lite olja
  6. Tillsätt smeten och grädda ca 3 min eller tills våfflorna blivit gyllene (men ej torra!)
  7. Servera med ett gott tillbehör!

Näringsvärde per våffla (1/8 av satsen)

  • Energi: 115 kcal
  • Protein: 10 g
  • Fett: 3 g
  • Kolhydrater: 11 g
  • Kostfibrer: 2 g

Näringsvärde, 2 st våfflor med tillbehör

Topping: 1 dl naturell lättkvarg, 1 msk steviaströ,  0,5 dl hallon, 2 msk sockerfri sirap

  • Energi: 306 kcal
  • Protein: 32 g
  • Fett: 6 g
  • Kolhydrater: 27 g
  • Kostfibrer: 4 g

Bananvåfflor

 

Bananpannkakan är så 2014! Det är alltså dags att gå över till bananvåfflan.

Med ingredienser så som bakpulver och mandelmjöl blir våfflan fluffigare, men det går även att endast använda sig av ingredienserna banan och ägg för ett helt okej resultat. Bananvåfflan är inte lika känslig för att man gräddar den för länge, så som vaniljvåfflan är. Bananvåfflan blir även något mjukare i konsistens och riktigt söt och god tack vare bananen.

Ingredienser

Ca 5 st våfflor, beroende på vilket våffeljärn du använder.

  • 2 hela ägg
  • 150 g (ca 2 stora) bananer. Helst övermogna!
  • 2 msk mandelmjöl
  • 3 msk keso naturell
  • 1 tsk kanel (valfritt, kan utelämnas)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver (valfritt, kan utelämnas)
  • Olja att spraya våffeljärnet med (köp gärna en oljespray)

Gör så här

  1. Värm våffeljärnet
  2. Mosa bananen med en gaffel
  3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman allt
  4. Spraya/smörj våffeljärnet med lite olja
  5. Tillsätt smeten och grädda ca 5 min eller tills våfflorna inte känns degiga längre samt fått en gyllene yta
  6. Servera med ett gott tillbehör!

Näringsvärde per våffla (1/5 av satsen)

  • Energi: 107 kcal
  • Protein: 5 g
  • Fett: 5 g
  • Kolhydrater: 10 g

Näringsvärde 2 st våfflor och tillbehör

Topping: 1 dl naturell lättkvarg, några droppar vaniljessens, 0,5 dl blåbär och 2 msk sockerfri sirap

  • Energi: 291 kcal
  • Protein: 22 g
  • Fett: 11 g
  • Kolhydrater: 26 g

Det kan ta ett par försöksomgångar innan man får till det, men som sagt anser jag att det är lättare att få till proteinvåfflorna än pannkaksvarianten.

Lycka till med gräddningen!

Källor

Dietist XP Version 3.2/Rev 2013-03-19

Sierra är legitimerad dietist, yoga- och kettlebellinstruktör och dessutom psykologstudent på Göteborgs Universitet. Hon arbetar som föreläsare och utbildare inom kost, håller gruppträning på Nordic Wellness och är även bloggansvarig på deras Hälsoblogg. Hon gillar matlagning och att lyfta tungt. Du kan läsa mer om henne på hennes egna blogg.

Gillade du artikeln?

Prenumerera på nyhetsbrevet för att inte missa nästa!
(Helt gratis + Du får en e-bok!)

19 kommentarer

  1. Ulla-Karin

    -
    -10

    Som vanligt när en dietist varit framme, så är det olja och light-produkter som gäller.
    Använd smör och fullfeta produkter, inte några light eller oljor.
    Tränar du behöver kroppen fettet, och det behöver alla för näringsinnehållets skull också.

    • Sierra de Goldsmith

      Hej Ulla-Karin!

      Det finns faktiskt inga ”lightprodukter” i våffelrecepten. Endast den magra kvargen som förslag på tillbehör. I toppen av texten hittar du fler förslag på tillbehör till våfflorna, det är ju lite av en smaksak vad man gillar. Byt ut oljan (med de essentiella fettsyrorna) mot det fett du gillar, men som det står uttryckt i texten så ändras näringsinnehållet då. Sedan håller jag inte med dig om att allt vi äter behöver vara fullfeta produkter, riktigt så svartvitt är det inte.

  2. richard

    Tack för bra recept! ska definitvt prova… har du något favorit recept på cheesecake? inte riktigt lyckats med en ”bra botten ännu”..

    • Sierra de Goldsmith

      Tack Rickard! Nej, det har jag tyvärr inte experimenterat med ännu.

  3. Emilie

    Hej!
    Tack för en grym artikel!
    Jag har ätit samma frukost i två års tid men det här måste jag prova! 🙂

    • Sierra de Goldsmith

      Hej Emelie!

      Tack ska du ha! Ja visst är det märkligt att vi lätt faller in i samma frukostmönster, det händer ju inte lika lätt gällande lunch/middag. Hoppas din nya frukost smakar!

  4. Henrik Harding

    Mycket bra! Bra med recept och tips. Verkar mycket gott, våfflor har jag inte provat innan.

    Jag tycker att det är onödigt med fiberberikade havregryn. Havregryn är redan ett bra livsmedel som det är. Brukar innehålla 10g fiber per 100g, det är inte illa.
    http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=702

    • Sierra de Goldsmith

      Hej Henrik! Kul att du tyckte det 🙂

      Jag håller med dig, grynen är tillräckligt fiberrika som de är, men det var just fiberhavregryn jag hade hemma och experimenterade med och ville hålla skriva receptet precis så som jag själv lagat det. Du kan givetvis använda vanliga gryn i receptet.

  5. Sosso

    Det här måste jag prova! Låter gott. En fråga bara: Kan man byta ut mandelmjölken mot havredryck i vaniljvåfflorna och mandelmjölet mot havremjöl i bananvåfflorna utan att näringsinnehållet ändras nämnvärt?

    • Sierra de Goldsmith

      Hej! Ja, välj osötad havredryck så ändrar sig varken receptet eller näringsvärdet nämnvärt. Det borde även gå bra med havremjölen som ersättning till mandel och visst skiljer sig näringsvärdet (havremjöl innehåller mindre kalorier) något men det är ju små mängder det handlar om. Testa och se, jag tror det går ypperligt.

  6. Malin

    Hittade på ett recept för snabb enkel mudcake igår.
    1dl whey 80 proteinpulver chokladsmak
    15g kakao (mer om du vill)
    1 ägg
    Sötströ från ica mängd efter smak

    Blanda till en snabb smet. Häll i en mugg eller liknande. In i micron på ca 800 watt i 30 sec. Ta ut och kolla hur det ser ut. Det bör ha bildats en kakliknande skorpa på den. Micra mer (10sec i taget) om du tycker den är rörig fortfarande. Servera med bär eller kvarg mixat med bär och sötströ.

    Värden för själva kakan blev:
    ca 42g protein och ca 270kcal

    • Sierra de Goldsmith

      Tack för tipset!

  7. Jonathan

    hehe grymt kanske prövar några i helgen 🙂

    • Sierra de Goldsmith

      Gör så!

  8. Pingback: Bananvåfflor och min första dag med mjölkproteinfri kost - Vetenskapshälsan

  9. Patrik Jönsson

    Hej! Undrar hur det är med förhållandet proteinpulver och barn? Ska man undvika det? Det är inte så att jag planerar att ge mina barn proteinpulver men om man tillagar dessa smaskiga våfflor, ska man då helst göra proteinpulverfria till barnen eller spelar det ingen roll?

    Med vänlig hälsning, Patrik

  10. Natali

    Hej

    Verkar väldigt gott!

    Jag brukar göra mina till pannkakor istället (har provat att våffla dom o det var väl sådär)
    då har jag

    2 bananer (helst lite övermogna)
    3 ägg
    1 nypa salt
    1 mått proteinpulver (isolate)

    hur ska jag räkna på näringsinnehållet och är det bättre att använda havre som kolhydratskälla före bananer?

    Detta är min frukost och ibland när vi inte hinner laga middag så blir det dessa.

  11. Hej!

    Jag funderar på att börja använda mig av proteinpulver. Jag är dock laktosintolerant och har istället tänkt använda hampaprotein istället för whey. Går det att använda i dessa våfflor?

  12. Jennifer

    Hej! Om man inte tål mandel/nötter/jordnötter kan man byta ut mandelmjöl mot kokosmjöl till exempel? Eller vad är bäst som komplement?

Kommentarer är stängda.

Nästa artikelEleiko Powerlifting steg 2: En fortsättningskurs i styrkelyft