Styrketräning ger kvinnor en mer positiv kroppsuppfattning

Men inte mäns?

Jo, kanske deras med.

Men i den systematiska litteraturöversikten (1) på ämnet som nyligen publicerades online, så var 80 % av de 754 studiedeltagarna kvinnor – därav ordvalet.

Inom träningsvärldens lilla bubbla återkommer ofta utsagor om hur styrketräning har hjälpt i synnerhet kvinnor att få en mer positiv inställning till den egna kroppen.

För min del har jag dock aldrig stött på något mer än anekdoter om detta, och därför fångade den här nya forskningsartikeln mitt intresse. Jag är ingen psykolog, men (hah!) vill ändå gärna lyfta fram vad man kommit fram till här.

Vad forskarna har gjort är att finkamma vetenskapliga databaser efter studier där styrketräning har använts som enda intervention (”åtgärd”) för att se hur några veckor eller månaders träning påverkar deltagarnas kroppsuppfattning. Det vill säga den uppfattning eller den bild man har av sitt utseende och sin kropp, och det inkluderar till exempel:

 • nöjdhet med den egna kroppen,
 • hur de värderar sitt utseende,
 • hur de känner för sin kropp när de är i sociala kontexter.

Av elva studier visade åtta stycken att styrketräning har en statistiskt signifikant positiv effekt på kroppsuppfattningen. Det är värt att poängtera att även andra träningsformer, som uthållighetsträning, verkar kunna ha liknande effekt.

Så här skriver författarna i sammanfattningen:

The majority (8 of 11) of studies concluded that resistance training can significantly improve multiple dimensions of body image, including body satisfaction, appearance evaluation, and social physique anxiety

De fortsätter dock med att höja ett varningens finger för att flera av de inkluderade studierna i översikten har låg metodologisk kvalitet. Tre av de elva studierna bedömdes ha ”hög kvalitet”, och två av dessa tre visade på signifikanta förbättringar av kroppsbilden efter styrketräning.

Som förklaring till varför styrketräning skulle ge en mer positiv kroppsuppfattning lyfter författarna fram:

 • förbättringar i självkänsla och självförtroende
 • förbättringar i både subjektiva och objektiva tecken på fysisk hälsa och prestationsförmåga (typ, att du har blivit starkare eller mer muskulös)
 • minskad depression (träning har en anti-depressiv effekt (2)).

Något jag hört från personer som fått en stärkt självkänsla av träning, är att betydelsen av kroppens utseende minskar när de märker vad den är kapabel till, vilket även tas upp i artikeln:

Moreover […] resistance training can also provide immediate feedback on one’s level of muscular strength and functional capabilities. This could potentially lead to a de-emphasis on how one perceives their physical appearance.

Sammanfattningsvis är detta vatten på kvarnen när det gäller träningens positiva effekter både på våra kroppar och det vi har mellan öronen, men det vore oansvarigt av mig att inte flika in ett varnande ord från Brofessorn själv:

Styrketräning och kroppsuppfattning

Referenser

1. A Systematic Review of the Effects of Resistance Training on Body Image. SantaBarbara NJ, Whitworth JW, Ciccolo JT. J Strength Cond Res. 2017 Oct;31(10):2880-2888. doi: 10.1519/JSC.0000000000002135.

2. Depressive symptom outcomes of physical activity interventions: meta-analysis findings. Conn VS. Ann Behav Med. 2010 May;39(2):128-38. doi: 10.1007/s12160-010-9172-x.8 svar på ”Styrketräning ger kvinnor en mer positiv kroppsuppfattning”

 1. Detta stämmer extremt väl in på min egen uppfattning om hur styrketräning har påverkat mitt psyke och den egna kroppsbilden. Det ligger en oerhörd befrielse i att kroppens funktion blir viktigare än dess utseende.

  Svara
 2. Jag började styrketräna för ca ett år sen, anledningen var mest att jag behövde gå ner i vikt. Det går lite upp å ner med vikten men efter ett tag så brydde jag mej inte så mkt om vikten utan nu är det mer att blir stark, få lite muskler. Det syns inte så mkt (är lite dålig med maten, mkt skräp på helgerna än) men det som gör att jag fortsätter är att jag känner mig starkare, mindre ont i axlarna (jobbar i produktion så en del tungt som man hade ont av innan). Så nu bry jag mig inte om vad jag väger, vill dock ändå bli av med fett, men inte någon viss siffra så håller med att det är tack vare styrketräningen.

  Svara
 3. Hej! Jag har märkt stor skillnad på hur jag ser på min kropp sen jag började träna. Nu vill jag bli större och starkare och har därför laddat ner bänkpress boogie:) Jag tar 70 kg i nuläget men har inte kört jättemycket med stopp hittills. Jag såg i någon kommentar på instagram att programmet är utformat för de som är vana vid stopp. Ska vi som inte är det tänka på något särskilt? Det känns som det blir rejält tungt de seten som ska köras excentriskt eller med några sekunders stopp. Är det okej att lasta av lite på just det seten eller ska man bara hålla käften och bänka på?

  Svara
  • Hej Frida!

   Jag tycker att din sista lösning är bäst: Bara minska vikten lite grand så att du klarar det i de seten som görs excentriskt/med förlängda stopp! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.