Sömnbrist leder sannolikt till ökad kalorikonsumption

Sover du inte tillräckligt finns det en sannolikhet att du ökar din kalorikonsumption. Ganska mycket, dessutom.

Fettförbränning och sömnbrist

Tillräcklig sömn har mängder av positiva effekter på vår hälsa, och det verkar som att sömnen även påverkar vår aptit.

I en studie delades 17 friska, unga män och kvinnor upp i två grupper där den ena gruppen fick sova normalt, och den andra bara fick sova två tredjedelar av sin vanliga nattsömn. Studien varade i åtta dagar, och deltagarna fick äta så mycket de ville under hela tidens gång.

Resultatet:

 • Gruppen som fick sova mindre konsumerade i snitt 549 kcal mer per dag än kontrollgruppen.
 • Det fanns ingen signifikant skillnad i energiförbrukning mellan de olika grupperna, vilket antyder att de som sov mindre inte förbrukade de extra kalorierna.

Jag tror definitivt att vår kropp fungerar som bäst om vi får den sömn vi behöver, och senast jag kollade låg rekommendationen runt 8 timmar/dygn. På senare tid har jag stött på fler och fler argument som talar för stora fördelar med att sova ordentligt, och det är något jag definitivt tänker skärpa mig med (och även skriva mer om här på bloggen).

549 kilokalorier är för de flesta allt som behövs för att sätta igång en viktnedgång i ett riktigt bra tempo, så om vad studien pekar på stämmer är sömnbrist definitivt något att undvika för den som vill hålla sig i snygg form. Nu finns det såklart flera möjliga källor till fel i studien, men det finns ändå en hel del annan forskning som pekar på att en ordentlig sömn är något du borde satsa på om du eftersträvar en kropp med mycket muskelmassa och mindre underhudsfett.

En av forskarna, Andrew D. Calvin, M.D., M.P.H., säger:

”Sleep deprivation is a growing problem, with 28 percent of adults now reporting that they get six or fewer hours of sleep per night”

Var inte en av dessa 28 procent. Var awesome istället.

Källa: American Heart Association. ”Calorie Consumption Likely To Increase With Insufficient Sleep.”Medical News Today. MediLexicon, Intl., 16 Mar. 2012. Web.

16 Mar. 2012. <http://www.medicalnewstoday.com/releases/242927.php>15 svar på ”Sömnbrist leder sannolikt till ökad kalorikonsumption”

 1. Det första ja tänkte rent spontant var att gruppen med mindre sömn iaf borde gjort av med lite mer kalorier iochmed att de varit vakna en längre tid och rört sig mer.. men där ser man

  Svara
  • Ja, jag tänkte samma sak. Men antagligen blir det ganska ofta 1-2 timmar ganska slött facebookande. Nä, nu ska jag gå och lägga mig! 🙂

   Svara
 2. Detta måste ju vara en av de absolut svåraste delarna i ett lyckat träningsprogram (liv?). Man ska hinna med så mycket och då får oftast (tyvärr) sömnen stryka på foten… Lätt att tänka att man alltid kan ta igen det på eftermiddagen.

  Svara
  • Mm, det är det säkert. I mitt eget fall (händer ofta att jag bara sover 6 timmar) så har jag dock definitivt lite meningslösa aktiviteter jag kan stryka!

   Svara
   • För en småbarnsförälder så går tyvärr ett antal av de där viktiga sovtimmarna åt till att (äntligen) få sig lite egen tid, ofta på kvällen. Jag har inte funnit någon annan lösning än att man får tvinga sig i säng tidigt och ställa sitt eget liv på paus mer eller mindre under 2-3 år. Detta förstås beroende på vilken typ av unge man får. Det finns tydligen de som sover från 19-07, men det har jag aldrig märkt av med mina två barn. Snarare 20-05 och under perioder mindre än så om man räknar in de timmar man är uppe och värmer välling och vaggar på nätterna. 😀

    Det är så jäkla skönt att vara på väg ur detta och äntligen få sova!

    Svara
    • Jag själv har inte kommit så långt ännu, men det ska bli en ….inressant tid. 😉

     Grattis till ungarna i vilket fall!

     Svara
 3. ”Så om vad studien pekar på stämmer är sömnbrist definitivt något att undvika för den som vill hålla sig i snygg form.”

  Eller något att rekommendera för den som vill komma i form? Beroende på vilket lag man spelar i. Tesempel tjockislaget som jag spelar i.

  Svara
  • Ja, absolut. Minns inte var det var (ska försöka hitta det igen) men det var någon studie över sömn och viktnedgång. Alla deltagare gick ned typ 3 kg. Sömnbristgruppen tappade typ 1,5 kg fettfri massa (läs muskler) och 1,5 kg fett. Kontrollgruppen tappade typ bara fett, 2,8 kg eller nåt sånt. Jävla skillnad iaf. Så sömn är även viktigt vid deff. Kan även tänka mig det är liknande samband om man äter mer än man behöver och ska lägga på sig massa.

   Dags att börja ta slappandet på allvar!

   Svara
   • Vilket alldeles jävla utmärkt svar. Just nu sover jag mycket, tränar tungt och äter väldigt lite. Tyvärr så får jag i mig för lite protein. Stor andel men liten mängd. Jag kommer inte få i mig 3g per kilo kroppsvikt men finns det någon ”minstanivå” jag borde sikta på?

    Svara
    • 2g per kilo är en enkel måttstock, och antagligen får man rätt mycket av fördelarna där. Mer är ofta bättre, men efter en viss nivå blir det lite ”diminishing returns” som det heter. Alltså att det antagligen är större skillnad mellan 3 och 2 gram, än vad det är mellan 4 och 3 gram. Men det var ju inte vad du frågade efter. Aja, 2 g/kg så skulle jag tro att du ligger rätt bra till. Och fortsätt komplettera med mycket sömn, för en fin, muskelälskande hormonmiljö i kroppen. 🙂

     Svara
  • Alltså, enligt studien menar de med konsumtion att de fick i sig mer kalorier, de åt mer helt enkelt. Inget att rekomendera för tjockislaget.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.