Recension av Recoils ställbara hantlar (24 och 40 kg)

”Ni måste se vår ställbara 40-kiloshantel, den är en beast!”

Nu har det gått några månader sedan jag och Philip åkte till Mellerud och Gymkompaniet för att spela in vår hemmagymsserie, men jag minns fortfarande att det var så Joel presenterade deras nya ställbara hantlar.

Själv kan jag inte riktigt bestämma mig för om jag vill kalla dem för skönhet eller odjur.

Gymkompaniet säljer två par av ställbara hantlar: 24 och 40 kg. (Hantlarna i detta inlägg har utgått ur sortimentet, så länken går till en ny, uppdaterad modell) Ett par av de sistnämnda fick jag hem med posten efter vårt besök hos dem, för att prova och recensera. Prova har jag gjort ett tag nu, så då återstår recensionen.

I det här inlägget ska jag gå igenom vad jag gillar och ogillar med hantlarna, visa en kort film där jag demonstrerar dem, och även jämföra dem i pris med några andra vanliga hantelmodeller.

Som vanligt har jag en hel hög med bias: dels fick jag hantlarna som recensions-ex, och dels får vi provision om du gör ett köp på Gymkompaniet efter att ha klickat dig dit via våra länkar.

En länk till hantlarna har du här:

>> Ställbara hantlar, 24 & 40 kg (parvis) (Tyvärr finns inte exakt samma hantlar i lager längre, så länken går till en ny, uppdaterad version)

Så där, då sätter vi igång!

Demonstration av de ställbara hantlarna

I filmen nedan visar jag upp hantlarna lite kort. Jag visar även hur enkelt det är att byta vikter på dem.

För mer information om för-/nackdelar och pris – fortsätt läsa!

17 par hantlar i ett

Så här är det: drömmen i varje hemmagym är att ha en hel buffé av hantlar uppradade framför en spegelvägg, men det finns två problem med det:

 1. Det är dyrt.
 2. Det tar mycket plats.

De flesta som sätter ihop ett hemmagym begränsas antingen av en eller bägge ovanstående. Om du både har stor budget och stort utrymme till ditt hemmagym – grattis, du har vunnit livet.

Så vad är alternativen?

Om ett komplett hantelställ utgör lyxlösningen, är budgetlösningen att köpa vanliga järnhantlar med en mutter i varje ände. Sådana har jag haft i olika former sedan jag fick mitt första par hantlar i julklapp som tolvåring, och det funkar. Inte heller tar det upp särskilt mycket plats. Men det eviga skruvandet av vikter av och på blir ganska tröttsamt med tiden.

Istället för att behöva krångla med muttrar och lösa viktskivor, har jag de senaste månaderna bara behövt vrida på en ratt i änden av mina ställbara hantlar och sedan kunnat lyfta ut rätt vikt. Jag antar att jag är lättimponerad, men det här känns i jämförelse som ett teknologiskt underverk.

Jag som tidigare var för lat för att värma upp armbågarna ordentligt inför french press på grund av att det var för drygt att justera järnhantlarna till lättare vikter, är nu återigen flitig med uppvärmningsseten. Istället för att av lathet alltid använda samma vikt till hantelflyes ökar jag nu vikten mellan seten allteftersom jag blir mer uppvärmd.

Vrid och lyft

Du ställer alltså in vikten på hantlarna genom att vrida på rattarna i vardera ände. Hanteln skiftar då vikt genom att koppla i eller ur de viktskivor som vilar i stället, och när du lyfter hanteln följer endast rätt viktskivor med.

Gymkompaniet säljer två olika par av dessa hantlar:

 • 2,5–24 kg, med 15 olika lägen.
 • 5–40 kg, med 17 olika lägen.

Det är alltså det senare paret jag har, som kan justeras i 2-kilossteg.

(Eller som en vän med annorlunda fungerande hjärna än min påpekade: den har faktiskt 35 olika lägen om man ställer den på olika siffror på respektive sida: ”7” på ena sidan och ”5” på den andra blir 6 kg, om du kan leva med skevheten. Jag kommer aldrig att utnyttja detta.)

I bilderna nedan ser du hur en hantel ser ut vid 5, 15 och 40 kg vikt.

Ställbar hantel 5 15 40 kg

Nackdelarna då?

Hantlarna har ett par nackdelar:

För det första är de som du ser ganska stora, även vid de låga vikterna. Inte särskilt snyggt, men inte heller så opraktiskt som jag trodde det skulle vara. Jag har faktiskt inte stött på något problem till följd av det hittills i min träning, i varje fall.

För det andra kunde handtaget varit bekvämare. Baserat på bilderna ser det ut som att 24-kiloshantlarna har ett runt handtag (jag har inte sett dem IRL), men 40-kiloshantlarna har i alla fall ett som är mer fyrkantigt, vilket inte ligger riktigt lika bra i handen. Samtidigt ser jag det inte direkt som en dealbreaker, men det är en onödig detalj som hade kunnat göras bättre. De har i alla fall rejäl lättring på två av handtagets fyra sidor, så greppet på dem är bra.

En sista sak som bör nämnas är att dessa, likt de flesta hantlar, inte är avsedda att kunna kastas eller släppas hårt mot underlaget. Det kan skada mekanismen som håller tag i viktskivorna, så se till att sätta ned dem med kontroll.

Hur är priset?

Hantlarna säljs som sagt parvis. I nuläget ligger 24-kiloshantlarna strax över tre tusen kronor, medan 40-kiloshantlarna kostar strax över fem tusen kronor.

Det är dyrare än om du skulle köpa järnhantlar och extra skivor till dem – då skulle du komma upp i ett par 36-kiloshantlar för cirka två och ett halvt tusen kronor. Du har dock en hel del bytande av skivor att se fram emot.

Ett annat alternativ är att du kan köpa ett par vardera av 10, 20 och 30 kg gummerade hantlar för sammanlagt cirka fyra tusen kronor. Detta är kanske ett alternativ för dig som vet precis vilka vikter du vill ha, men en nackdel är att lösa hantlar tar upp tre gånger så mycket plats som de ställbara.

Sammanfattningsvis

För att sammanfatta så tycker jag de här hantlarna är riktigt grymma. Visst känns de lite stora och klumpiga i början och handtaget kunde varit bättre, men fördelarna överväger i min bok.

De stora vinsterna jag ser för en hemmagymmare är framförallt:

 • Valmöjligheterna. 17 (eller 35 om du är öppensinnad) olika viktmöjligheter mellan 5–40 kg med de stora hantlarna är svårslaget.
 • Priset. I förhållande till vad du får (och vad du kan köpa för pengarna annars) tycker jag de är riktigt prisvärda.
 • Förvaringen. Utrymme är ofta hårdvaluta i hemmagym och här briljerar dessa. Du behöver bara ungefär 40 x 40 cm förvaringsyta för att få plats med ”17 par hantlar”.

Har du pengarna och vill ha en riktigt platseffektiv hantellösning för ditt hemmagym, rekommenderar jag de här hantlarna varmt!

Vill du köpa dem kan du göra det på länken nedan, och vi på Styrkelabbet tackar i så fall för ditt stöd.

24 och 40 kg. (Observera att länken går till ett annat hantelset än det som testats i inlägget, eftersom det inte säljs längre)

***

Klicka här för att komma tillbaka till vår samlingssida om att bygga hemmagym!

4 svar på ”Recension av Recoils ställbara hantlar (24 och 40 kg)”

 1. Snygg genomgång! Jag har funderat på hur de fungerar egentligen och nu fick jag svar på det.

  En eventuell nackdel till med dem är om man delar hemmagymmet med någon och vill köra samtidigt: endast en person åt gången kan använda ”alla 17 paren hantlar”. Men det kanske är en mindre grej som är lätt att jobba sig runt. Man vill ju ändå mest köra med skivstången, hehe.

  Svara
 2. Mycket intressant måste jag säga. Synd att de säljs parvis. Att gömma ett sånt schabrak i garderoben är en sak, men två blir genast rätt mycket.

  Svara
 3. Jag har dessa sedan ett bra tag tillbaka. 40 kilos går att få betydligt billigare om man letar lite.

  Som nämts är handtagen fyrkantiga, men man vänjer sig snabbt.

  Helt klart nöjd med mina

  Svara
 4. Egentligen behöver man inte så många olika variationer av vikter på sina hantlar. Har man lösa vikter och ett fler antal exempelvis 2,5kg, 5kg, 10kg så kan man kombinera dem rätt bra. Vikter byter man under tiden man vilar mellan set. Lyckas bra med att få upp till ca 50kg/hantel för mindre än 2000kr tillsammans. Helt vanliga järnvikter. Har flera av varje ovanstående vikt. Billigt och bra. Varför betala för något man inte behöver?

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.