Proteinrik vegetarisk pastagratäng

Hej kompisar! Nu var det ett tag sedan jag postade ett recept här på Styrkelabbet. Förklaringen till det är främst att jag har flyttat och med det haft cirka tusen grejer att göra. Vi har till exempel bestämt att rummet intill garaget är som gjort för att bli ett hemmagym, och så ska staket byggas och vind bli gästrum och tvättstugan ska ner i källaren och… ja, ni fattar. Jag har inte bara flyttat, utan även blivit med familj. En sambo och två barn rikare, är jag. Detta är något som ställer helt andra krav på min matlagning; plötsligt kan jag inte bara slänga ihop det jag har hemma eller är sugen på, utan nu ska det veckohandlas och planeras måltider. Måltider som inte bara ska duga för mig (jag är en sådan där som kan äta samma sak dag ut och dag in) utan även en femåring, en tonåring och en karl ska uppskatta det jag lagar. Och så ska det bli matlådor att ha till lunch också ja, icke att förglömma. Lägg där till att jag är vegetarian, sambon äter inte fisk, barnen är, tja, barn helt enkelt (fick de bestämma skulle vi leva på pasta med pesto) och i alla fall vi vuxna ser gärna att måltiderna är någorlunda näringsmässigt bra.

Därför passade det faktiskt ypperligt när Daniel frågade om jag inte kunde ta fram ett mealprep-recept hit till Styrkelabbet. Jag får tummen ur och lagar storkok, och ni får lite inspiration till näringsriktig, mättande och framför allt god mat. För som sagt, nu har jag en hel liten testpanel här hemma, som inte skyr att rata maten om den inte smakar.

I det här receptet bjuder jag på en kalasgod pastagratäng. Jag har kommit på ett litet, vad jag skulle vilja kalla, lifehack. Istället för att göra en traditionell bechamelsås på smör, mjöl och mjölk, så gör jag en ostsås med grädde, ägg och mjukost. Det är fiffigt på två sätt; för det första gör vi såsen proteinrik, och för det andra finns det mjukost i en mängd olika smaker nu för tiden.

Innan vi börjar, tänkte jag gå igenom några av ingrediensvalen jag gjort. Det är alltså på dessa ingredienser näringsvärdena är baserade på. Självklart går det bra att byta ut exempelvis linspasta mot vanlig pasta, men då blir givetvis näringsvärdena annorlunda. Så, lets börja!

Linspasta – Jag väljer att använda linspastan ni ser ovan i bild, och som ni kan se innehåller den lite mer protein än vanlig pasta, men inte fullt lika mycket som bönpasta gjord på enbart bönmjöl. Skälet att jag använder denna linspasta, som är gjord på en mix av durumvete och gula linser, är att jag tycker konsistensen och smaken är bra, likaså räcker 17g protein mycket väl. Måltiden består liksom av fler ingredienser än pasta, vi kommer nog få protein så det räcker till slut.

Krossade tomater – tro det eller ej men tills för bara några månader sedan hade jag aldrig använt krossade tomater i matlagning. Jag tyckte liksom det var världens tråkigaste grej. Men nu är jag omvänd, krossade tomater – vilken grej! Jag använder ofta smaksatta varianter, ovan kan ni se några exempel på vad som finns i butik. Precis som jag skrev tidigare är ett smidigt sätt att variera en maträtt som denna att använda mjukost i olika smak, samma sak gäller med de krossade tomaterna. Testa dig fram!

Mejerier – Jag både lagar mycket mat och bakar med Milda Mat Lätt 4%. Det är ett väldigt enkelt sätt att dra ner på den totala energimängden, och lite beroende på maträtt givetvis, påverkar det inte slutresultatet negativt alls. I denna gratäng och i just ostsåsen funkar den suveränt! Vad gäller mjukost så blev valet denna gång en naturell variant för min del, detta av det trista skälet att de inte hade någon smaksatt vegetarisk i ”min” butik när jag handlade. Men feel free att prova lite olika smaker, jag lovar det piffar verkligen till rätten! Ett het tips är mjukost med jalapeno, den är riktigt god!

Ost – Okej som schweizare skäms jag nästan för att använda mager ost. Det känns på något vis som att jag inte genuint uppskattar ost. Men det gör jag! Jag älskar ost. Men när det kommer till en maträtt där osten inte ska ge så mycket smak, utan snarare bara strösslas på toppen, då är jag inte så kräsen. Den ska smälta, det är ändå viktigt, men mycket mer än så bryr jag mig faktiskt inte. Jag får helt enkelt hellre i mig min energi i form av en större portion av gratängen, än toppar den med 50% energirikare ost.

Så, det var lite om ingrediensvalen, NU ska ni äntligen få receptet på min proteinrika vegetariska pastagratäng!

Proteinrik vegetarisk pastagratäng

receptet ger 5 mindre portioner eller 4 större portioner

Du behöver:

 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 medelstor morot
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 msk oregano
 • 1 msk torkad timjan
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1 fpk krossade tomater
 • 1 dl röda linser
 • 1/4 dl balsamvinäger
 • 2 dl vatten
 • salt och svartpeppar
 • 8 dl pasta
 • 2 ägg
 • 2,5 dl grädde
 • 100g mjukost
 • 75g riven ost

Gör så här:

 1. Skala och hacka löken, pressa vitlöken. Stek mjuk i olja i en stor kastrull.
 2. Skala och riv moroten, tillsätt i kastrullen tillsammans med tomatpure och kryddor. Låt steka med i några minuter.
 3. Häll sedan i krossade tomater, vatten, balsamvinäger och linser, rör om och sänk värmen. Låt puttra i cirka 30 minuter, tills linserna mjuknat. Smaka av med svartpeppar och salt.
 4. Koka under tiden pasta al dente.
 5. Vispa också lätt ihop ägg, grädde och mjukost till en jämn smet.
 6. Häll den färdigkokta pastan i kastrullen med linserna och rör ihop. Häll över allt i en stor ugnsform och häll på mjukost-smeten. Toppa med riven ost.
 7. Gratinera i 225 grader i cirka 20 minuter.

Näringsvärde (för 1/5): 446 kcal || 26 g protein || 57 g kolhydrater || 11 g fett

Näringsvärde (för 1/4): 558 kcal || 32 g protein || 71 g kolhydrater || 14 g fett1 svar på ”Proteinrik vegetarisk pastagratäng”

 1. Hej Fanny, vill bara säga att jag ÄLSKAR dina recept och uppskattar oerhört mkt näringsinformationen särskilt att det är liksom en stor och en mindre portion.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.