Boktips: Skitmat!

Häromdagen läste jag färdigt boken Skitmat! Vad det är, varför det gör dig fet och varför du fortsätter att äta det.

Boken är skriven av kost- och träningsexperten Jacob Gudiol, som står bakom bloggarna TränaStyrka och Träningslära. Jacob är i grunden sjukgymnast och civilingenjör, men med ett stort intresse och kunskap för hälsa och fysiologi.

Boken är en djupdykning i vad skitmat är och varför det påverkar oss som det gör. Den är 270 sidor lång (exklusive 50 sidor referenser i e-boksvarianten) och flera infallsvinklar om skräpmat och aptit hinner avhandlas under dessa sidor.

Boken är uppdelad i tre distinkta delar, där den första delen tar avstamp i hur människans hungerreglering fungerar och varför den generellt fungerar så bra. Därefter fortsätter första delen med att bland annat gå in på hur matens innehåll och smak påverkar hur mycket du äter, vilken effekt det har på dig, och hur det kan locka dig att söka upp mer av samma mat.

I den andra delen lämnar Jacob matens innehåll och fokuserar istället på hur miljön omkring dig påverkar hur mycket du äter. Hela boken är proppfylld av tankeväckande exempel från experiment och studier som förtydligar olika poänger. Och tur är väl det, annars hade nog Jacob haft svårt att övertyga oss om hur otroligt lättpåverkade vi är. 🙂

Ett exempel:

”Andra studier på vuxna har också de visat på samma resultat. En sån enkel sak som att öka mängden färger på M&M från 7 till 10 visade sig kunna öka konsumtionen med 42 procent över en timme. Detta trots att det inte fanns någon egentlig skillnad i smak mellan de olika färgerna.

I samma studie visade man också att om du blandar godis i en skål äter folk 69 procent mer än om du serverade varje typ av godis i olika skålar.”

Ovanstående är bara ett exempel av många.

I den tredje och sista delen, ”Viktkontroll i praktiken”, vänder Jacob på myntet och går istället in på hur vi kan använda vad vi har lärt oss i de första delarna till att bevara kroppsvikten vid sunda nivåer, och hur vi kan minska risken för att vi ska lockas att överäta.

Ovanstående var en väldigt kort sammanfattning av varje del i boken, i själva verket avhandlas många aspekter inom varje del.

Vem passar Skitmat för?

Boken utgör som sagt en djupdykning inom ämnet aptitreglering och livsmedel, och om man är ny till ämnet så kommer man ha en bred grund att stå på efter att ha läst boken.

För den som bara vill ha några konkreta råd om hur man kan äta hälsosammare är boken förmodligen lite overkill, och du klarar dig bra på vad Jacob redan har skrivit på TränaStyrka och Träningslära. Den här boken är snarare för dig som vill växla upp ett steg till, och vill veta varför alla råder dig att inte äta skitmat.

För dig som är kostrådgivare eller som på andra sätt coachar eller hjälper personer med deras mat skulle jag säga att den här boken är given. Även om du själv kanske har byggt upp en vana och självdisciplin för att äta hälsosamt så kommer du med den här boken förstå varför lockelsen av godisskålen kan vara så stark, och du får strategier för hur man kan minska dess dragningskraft.

Du hittar boken på nya träningssidan Tyngre, och du kan köpa den här som pappersbok (förhandsbeställning) eller här som e-bok.

Skitmat av Jacob Gudiol8 svar på ”Boktips: Skitmat!”

  • I den version jag läste var en del skrivfel, det var dock en förhandsversion. Vet inte hur mycket som är hittat i slutliga versionen.

   Svara
  • Hallå Jens!
   Jag vet inte om du har sett det men det blev fel vid tryckningen av de första böckerna som såldes. Jag har skrivit om det både på Träningslära och TränaStyrka. Där finns också en kompensation till alla de som fått den första versionen av boken.

   Svara
 1. Pingback: Skitmat - Vad det är och varför det gör dig fet

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.