Avsnitt 5: Hur ska du knäböja för bäst resultat?

Vilken typ av knäböj passar dig och dina mål bäst?

I veckans avsnitt av Styrkelabbet går vi igenom de tre vanligaste varianterna av knäböj (frontböj, knäböj med hög stångplacering, och knäböj med låg stångplacering) och diskuterar deras för- och nackdelar. Vi hinner dessutom med att svara på en hel del lyssnarfrågor!

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app.

Hålltider:

 • 00:30 – Försnack och rättelse av bänkregler
 • 02:30 – Vad är felet med funktionskläder?
 • 04:45 – Fråga: Varför kör Philip ryckmarklyft?
 • 06:50 – Fråga: Hur gör man stångrodd om man är så tjock att magen är i vägen?
 • 08:20 – Dagens ämne: De tre vanligaste typerna av knäböj, och vilken du borde köra.
 • 22:05 – Frågor om knäböj.

Spelare:

Som vanligt: Prenumerera jättegärna på oss i din podcast-app (sök efter ”Styrkelabbet”) så att du inte missar några avsnitt, och vi blir superglada om du går in på iTunes och lämnar en recension av podden! 🙂

Länkar:12 svar på ”Avsnitt 5: Hur ska du knäböja för bäst resultat?”

 1. Ville bara kort och gott säga att jag gillar era podcasts! Mycket intressanta ämnen som förklaras på ett väldigt bra och begripligt sätt. Skulle gärna vilja höra ett avsnitt om volymträning kontra styrketräning 🙂

  Svara
 2. Jag får så jäääääävla ont i framsidan när ja kör frontböj där stången ligger! Försvinner det med tiden så det är bara o härda? Eller gör jag helt fel fast ja hittar ingen annan plats som känns bättre

  Svara
  • Hej Jimmy!

   Hur många pass och set har du övat på frontböj? För min erfarenhet är att det går över, men det kan i värsta fall ta ett par veckor (med ett par pass per vecka, typ).

   Se till att åtminstone ha en bomullstshirt som skydd.

   Svara
 3. Detta avsnitt var lika bra som dom föregående. Har precis börjat styrketräna o kör basövningarna ( skitkul!!!) o kompletterar med några isolerande övningar också. Men jag har en fråga- när vet man att man är stark? Finns det nån tabell som man kan glo på nånstans? Vill sätta upp kortsiktiga/långsiktigt mål men vet ej vad som är rimligt i dom olika övningarna. Knäböjer med highbar.
  Spelar längd/vikt/ kroppsbyggnad/ålder nån större roll. Är ett fruntimmer på 46 år/ 160 cm o vikt ca 53-54 kg. Har kämpat mig över 50 kg strecket i kroppsvikt.
  En dum fråga till- alla dessa forskningar som görs inom allt med styrketräning verkar ju mest vara gjorda på män. Finns det något intressant att läsa om motsvarande på kvinnor i olika åldrar?
  Med vänlig hälsning, Tessan

  Svara
  • Hej Therese!

   Du skulle kunna kika lite på tabellerna här: http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html Där finns lite ”standarder” att jämföra dig mot.

   Ja, alla de faktorerna påverkar hur stark du är eller kan bli. Ju större och tyngre, desto större absolut styrka kan du nå.

   Det görs nog flest styrketräningsstudier på män, men män och kvinnor (och även personer i olika åldrar) fungerar såpass liknande, att du kan dra slutsatser för gamla kvinnors träning även från studier på unga män, och vice versa.

   Svara
 4. Jag är mitt uppe i Russian Squat Routine som jag hämtat från er hemsida så ville så klart lyssna på veckans avsnitt om knäböj! Jag tycker det var jätteintressant att höra och få bekräftat att skillnaderna jag känner vid de olika varianterna är ”normalt”. Men snälla ni, tona ner attityden lite. Varför är det så viktigt att få fram vilken variant de på gymmet som gör knäböj utan att ”veta vad de håller på med” använder? Räcker det inte att säg att stången högt upp på ryggen är den vanligaste och ofta första varianten man kör? Speciellt med tanke på att varianten är bra och inte något rookie-mistake

  Svara
  • Hej Johanna!

   Det var lite olyckligt formulerat av Philip. Hans poäng var ungefär: ”Det är den böjstilen som de flesta gör, om de inte har fått några instruktioner”. Alltså ingenting om huruvida den böjstilen är bra eller dålig.

   Vi vill definitivt inte göra ett översittarintryck!

   Svara
 5. Hej! Har precis börjat köra starting strengh, vilket gör att jag benböjer tre gånger i veckan, samtidigt spelar jag fotboll 3 dagar i veckan de dagar jag ej gymmar. Min fråga till dig är om du tycker jag ska fortsätta som jag gör, eller dra ner på knäböj och bara köra det 1 eller 2 ggr i veckan? Är rädd för att återhämtningen blir för kort, som till slut leder till att det tar mer stryk än nytta. Tacksam för svar, PS: grym sida, lärt mig väldigt mycket av dig!

  Svara
 6. Tack för en bra och instruktiv pod. Jag har precis kommit igång med att träna styrketräning från att mest ha hållit mig till olika grupppass. Min fråga gäller knäböj, har sett en del videos där de betonar vikten av att knäet inte skall gå framför tårna. Hur viktigt är detta och finns det en ökad skaderisk om man inte klarar av det?

  Svara
 7. Angående bänkpress, eftersom det inte går att kommentera på Avsnitt 3. Jag har börjat med starting strength men känner en stark krampaktig känsla i vänster höftmuskel när jag ska köra bänkpress, det gör förbannat ont och svårt att uföra hela reps. Jag vet inte om jag har för dålig rörligt eller om man ska värma upp med att stretcha höftmuskeln?

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.