Avsnitt 278: Potent press! Era bästa frågor om att pressa mer vikt över huvudet

Vi fortsätter beta av baslyften och i dag har turen kommit till det allra viktigaste, vettigaste och vackraste* lyftet av dem alla: press!

Kalla det militärpress, om du vill. Eller stående press med skivstång. Vi accepterar till och med sittande varianter, kettlebellpressar och bastardformen ”axelpress”.

Det viktiga är att du tar något tungt och pressar det över skallen, kompis. Och i dag hjälper vi dig lyckas med det, genom att besvarar ett bagardussin frågor om lyftet du borde bry dig mer om än bänkpress.**

Som vanligt ser du alla frågor nedan. Gå och pressa som en prinsessa nu!

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 08:35 – Lyssnarfråga 1: Är press mer hälsosamt och nyttigt för allmän hälsa än bänkpress?
 • 13:00 – Lyssnarfråga 2: Kör ofta vanliga militärpress, men mot slutet på sista setet behöver jag pushpressa. Är det bättre att plocka av vikt och utföra lyftet korrekt?
 • 15:00 – Lyssnarfråga 3: Blir man verkligen stark i axlarna av pushpress?
 • 20:25 – Lyssnarfråga 4: Missar jag något viktigt om jag sitter ned i stället för att stå när jag pressar?
 • 21:45 – Lyssnarfråga 5: Bör jag undvika att svanka/luta mig bakåt när jag kör stående press?
 • 25:00 – Lyssnarfråga 6: Varför får jag ont i ländryggen vid press och vad kan jag göra åt det?
 • 27:30 – Lyssnarfråga 7: Jag får inte till mitt buktryck när jag pressar. Tips?
 • 34:20 – Lyssnarfråga 8: Jag får alltid en besvärlig huvud- och nackvärk dagarna efter att jag pressat något över huvudet, vilket gör att jag undviker det trots att jag tycker det är kul. Finns det något jag kan tänka på för att undvika detta, eller kanske någon stretch?
 • 37:45 – Lyssnarfråga 9: Får ibland lätt yrsel vid press, finns det några tekniktips för att undvika detta?
 • 42:30 – Lyssnarfråga 10: Förr var press bakom nacken vanligare, men det ser jag inte till mycket i dag. Anses det, som alla andra övningar bakom nacken, vara skadligt?
 • 47:20 – Lyssnarfråga 11: Borde jag sluta pressa med ”suicide/monkey grip”?
 • 50:50 – Lyssnarfråga 12: Varför går progressionen i press så fruktansvärt långsamt?
 • 58:25 – Lyssnarfråga 13: Vilka för- och nackdelar ser ni mellan skrivstångspress och att pressa något med en hand, till exempel en hantel eller kettlebell?

*Enligt en anonym podcastvärd
**Återigen enligt samma anonyma podcastvärd

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!1 svar på ”Avsnitt 278: Potent press! Era bästa frågor om att pressa mer vikt över huvudet”

 1. Tack för ett grymt avsnitt!

  Jag älskar stående militärpress, dels för att jag tycker att den är tekniskt svårare än bänkpress och att den är bättre för allmän funktionalitet.

  Hela axeln får jobba och jag märker att ju tyngre det blir desto mer blir det en helkroppsövning, har själv fått träningsvärk i benen efter ett långt presspass vilket aldrig har hänt efter ett bänkpass.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.