Avsnitt 251: Så bygger du häftiga hamstrings

Skinksnören är ämnet för dagen, tack vare att en ny studie visade att sittande lårcurl ledde till 55 procent större muskeltillväxt i hamstrings än vad liggande lårcurl gjorde.

Men hamstrings går ju att träna med mer än lårcurl, frågan är med vilka övningar och hur bra?

Målet i dag är att ge dig en bättre förståelse för hur du tränar denna lite bortglömda muskelgrupp. Dessutom har det visat sig att viss typ av hamstringsträning är skadeförebyggande för idrottare, så om du pysslar med att kubba snabbt finns det goda skäl att ge dina hamstrings extra kärlek.

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 06:50 – Dagens ämne: Så bygger du häftiga hamstrings
  • 35:00 – Lyssnarfråga 1: Som styrkelyftare, finns det ett behov att träna baksida lår med mer än mark och raka mark?
  • 38:55 – Lyssnarfråga 2: Om målet är hypertrofi, är det då bäst att träna med en vikt där tekniken och muskelkontakten är bra, men belastningen inte är jättehög, kontra att använda en högre belastning på bekostnad av sämre teknik och muskelkontakt?
  • 45:00 – Lyssnarfråga 3: Bulgarian split squats med hantlar eller skivstång?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!2 svar på ”Avsnitt 251: Så bygger du häftiga hamstrings”

  1. Väldigt intressant studieresultat att ”Finnen” var den övning som bäst förebyggde skador på hamstrings. Jag missade om de som gjorde studien, eller ni, har någon teori om varför. Jag har två teorier: 1. att finnen belastar hamstrings som mest när den är utsträckt. 2. Att finnen är en flerledsövning, även om rumpan och ryggen är statiska så är den ju aktiva. Skulle vara kul att höre er spekulera i kommande avsnitt. Själv gör jag inga lårcurls över huvud taget, och finnen är krånglig, däremot gör jag vad man skulle kunna kalla för hip-thrust med raka ben. Dom känns rejält i hamstrings och aktiverar hela bakre kedjan. Grym kroppsviktsövning med ett ben.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.