Avsnitt 160: För- och nackdelar med att dela upp träningen i Push/Pull/Legs

Hinderbanor i napalmregn, förkylningar som förstör planerade maxningar och trevliga träningsprogram. Dagens avsnitt bjuder på en mix av högt och lågt!

Först ut: Vi har äntligen släppt Styrkelabbets version av det klassiska programmet Push/Pull/Legs (som du hittar i vår app Styrkelabbet). Upplägget har använts av både kroppsbyggare och styrkelyftare sedan Dackefejden, och i dagens avsnitt gör vi vårt bästa för att reda ut för- och nackdelar med att dela upp kroppen i tre delar som tränas på separata dagar! Vi går självklart också igenom hur vi tänkte när vi skrev vår version.

Sedan är det dags för två lyssnarfrågor, efter några veckors uppehåll. Vad ska du göra om du blir sjuk under ett program, precis innan det är dags att testa styrkan med en maxning? Och är stående press med skivstång ”gymmets farligaste övning”? Vissa påstår tydligen det …

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 07:20 – Dagens ämne: För- och nackdelar med att dela upp träningen i Push/Pull/Legs plus mer information om vår nya version av programmet
  • 23:35 – Lyssnarfråga 1: Hur ska jag hoppa på mitt träningsprogram igen efter en veckas sjukfrånvaro?
  • 31:05 – Lyssnarfråga 2: Folk på mitt gym påstår att press över huvudet är gymmets farligaste övning, någon sanning i det?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!



8 svar på ”Avsnitt 160: För- och nackdelar med att dela upp träningen i Push/Pull/Legs”

  1. Har följt athleanx länge nu och jag kan inte påminna mig om att han någonsin har fördömt axelpress med skivstång. Anledningen till att han avråder ifrån tex press bakom huvud är den generella risken med den för de stora flertalet av oss.
    Ang hans kunskaper så är han professionell coach för bla amerikanska fotbollsspelare och lite andra tävlande atleter.
    Mycket om inte allt han säger är evidensbaserat och eller erfarenhetsmässigt med dem han tränat genom åren.

    Svara
  2. För att träna varje muskelgrupp 2 gånger i veckan utan att behöva träna 6 dagar i veckan och ändå hålla fasta träningsdagar , så kan man utöver de tre PPL-passen köra ett kompletterande helkroppspass med några få väl valda basövningar.
    T ex träna PPL på måndag, tisdag och torsdag och sedan köra ett helkroppspass på lördag.

    Svara
    • Exakt så har jag tränat ett tag. Mycket god effekt, problemet som jag upplever med att köra enl styrkelabbets modell är att det där sista maxningssetet försämrar återhämtningen något helt gräsligt när procenten börjar bli höga. Det gör att om man som jag då har tung böj, tung bänk och tung mark i samma helkroppspass så blir man nedtränad ännu längre. Min lösning på det har varit att bara köra PPL när PPL-repsen kommit ner runt 3-4. Sen skall det också nämnas att när det står ”gör så många du kan” så kör jag tills minst ett organ lämnar kroppen genom någon kroppsöppning. Jag tror också att det kan vara så att programmet är något mer optimalt för någon som är lite mindre och kanske inte riktigt lika stark som jag. Iom halvstor kropp (100kg) så är det ju mycket massa som måste återhämtas.

      Svara
    • Förslagsvis efter dag sex, men du får självklart välja själv vad som passar dig bäst. En vilodag per sjudagarsperiod om du vill följa det strikt, men du kan också fördela de sex passen på åtta eller nio dagar om det passar ditt livspussel bättre.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.