Avsnitt 127: Skador inom styrkelyft – var, när och hur ofta

Häromveckan dök det upp en svensk studie på styrkelyftare som äntligen ger oss några välbehövliga svar.

Hur ofta skadar sig styrkelyftare? Var skadar de sig? Skiljer det sig åt mellan könen? Och skadar de sig oftast på träning eller tävlingen?

I dagens avsnitt gör vi helt enkelt vårt bästa för att killgissa sönder denna studie, som utfördes av Edit Strömbäck, Ulrika Aasa, Kajsa Gilenstam och Lars Berglund. Och självklart bjuder vi på våra bästa råd för att du faktiskt inte ska skada dig när du styrketränar (råd vi själva är fantastiska på att undvika).

När vi är färdiga med det har vi tid över för två lyssnarfrågor.

Först ut diskuterar vi hur du bäst anpassar din styrketräning under deff – och om kardio ens är något som behövs. Därefter tacklar vi den evigt konstiga frågan om vilken form av konditionsträning man ska välja (och vi tillåter inte oss själva att svara ”ingen”).

Och just ja. Dagens avsnittsbild visar hur det ser ut när ett bicepsfäste går av under 400 kg marklyft. Aj.

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 07:20 – Dagens ämne: Skador inom styrkelyft
 • 32:50 – Lyssnarfråga: Hur ska du anpassa träningen under deff?
 • 38:20 – Lyssnarfråga: Vilken typ av konditionsträning ska du välja?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!3 svar på ”Avsnitt 127: Skador inom styrkelyft – var, när och hur ofta”

 1. tjena 62 år frisk ni är kanon jag har köpt eran kostbok pluss gymgrossistens protein lyssnar varje onsdag Tack

  Svara
 2. Konditionsträning – Roddintervaller. Bra för den uthålliga styrkan också om man jobbar rätt.

  Kan ni inte lägga upp alternativa program för styrka? Dvs program som innehåller övningar som inte är basövningar. Jag skulle behöva en liten kick för att variera mig.

  Svara
 3. Ang styrketräning vid deff (om man kör helkropp, 2-3ggr/vecka, baserat på böj-bänk-mark-rodd-press-pullups) vad hade ni rekommenderar för program om det stod mellan:
  Starting strenght
  RPT enligt Berkhans tolkning
  531 med 1-2 sk joker set

  Alternativt något helt annat tillvägagångssätt (gärna någon enkel variant av autoreglerad träning för att ta hänsyn till den varierade dagsformen vid deff)

  Mvh Erik

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.