Avsnitt 118: Hur lätta vikter funkar egentligen för att bygga muskler?

Vi välkomnar Styrkelabbets färskaste skribent, internetlegenden King Grub, genom att dissekera första artikeln han skrev åt oss, om en ny studie på hypertrofi!

Att det går att bygga muskler effektivt med så lätta vikter som 30 % av 1RM har vi sett i andra studier, men när blir vikten egentligen för lätt? Den här studien tittade på just det, och vi gör vårt bästa för att reda ut var gränsen går.

Sedan bär det raskt vidare till två lyssnarfrågor. Först ut ställs vi inför ett inte särskilt svårt val alls, när en lyssnare kräver att vi väljer mellan antingen styrketräning eller konditionsträning för resten av livet. Men för att inte göra det för lätt för oss själva, bjuder vi på en hyfsat underbyggd motivering också.

Nästa lyssnarfråga handlar om styrketräning och kaloriförbrukning. Hur många kalorier förbrukar du egentligen av till exempel ett pass Starting Strength? Och är det ens det vi ska fokusera på när vi pratar om styrketräningens roll för fettförbränning?

Som bonus nämner Daniel kettlebells endast tre gånger. Kanske sju. Vi har inte räknat.

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 11:40 – Dagens ämne: Väldigt lätta vikter ger sämre hypertrofi när träningsvolymen matchas
  • 26:05 – Lyssnarfråga: Vad väljer vi att träna resten av livet av styrketräning och konditionsträning, om vi bara får välja en?
  • 32:20 – Lyssnarfråga: Hur påverkar ett program som Starting Strength din kaloriförbrukning?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!2 svar på ”Avsnitt 118: Hur lätta vikter funkar egentligen för att bygga muskler?”

  1. vänta nu här…. har inte Philip blivit presenterad som ”permabulkaren” en gång tidigare? :O)

    Underbar pod som vanligt!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.