7 december: Rudolf med djupa knäböj | Styrkelabbets julkalender 2019

Hur gick det för dig i gårdagens lucka? Hade du nånsin gjort en pushpress förr? Var det kul? Personligen tycker jag övningen är riktigt häftig, och precis som många bra övningar där ute önskar jag att jag tränade den oftare.

I dagens lucka av Styrkelabbets julkalender lämnar vi återigen redskapen därhän och håller oss till att enbart arbeta med kroppen, så att du inte behöver lämna hemmets trygga vrå i onödan.

7 december – Rudolf med djupa knäböj

I dagens utmaning ska du enbart arbeta med din egen kropp. Och alltså inte med en skivstång lastad med din egen kroppsvikt, utan bara din egen kropp!

Lucka nr 7:

  • Knäböj utan extra belastning: 100 reps på tid!

Hur enkelt som helst! Och kul. Och skönt.

Det finns faktiskt en japansk studie där redan fysiskt aktiva tonårspojkar i åtta veckors tid fick göra 100 repetitioner av just knäböj utan belastning, varje dag efter skolan. Det tog dem i snitt runt tre minuter att klara av, och efter åtta veckor hade de ökat styrkan i benen med 16 %, muskeltjockleken med 3,2 % och minskat sitt kroppsfett med 4,2 %. Kanske något att prova som en ny vana under en tid?

In i Styrkelabbets kompisklubb med dig, leta upp dagens tråd och berätta hur det gick!

Dagens julklappstips: knävärmare!

Dagens julklappstips passar för den som älskar knäböj och tränar det flitigt.

Ett par knävärmare i neopren bidrar med skön värme till knäleden, en känsla av stabilitet, och i fallet med de lite tjockare och hårda knävärmarna: att du orkar lyfta mer vikt.

Det sistnämnda är framförallt relevant för dig som tävlar i styrkelyft, då till exempel Titan Yellow Jacket (affiliatelänk) är godkända att använda vid tävling. Men även för dig som ”bara” tränar, utan tävlingsambitioner, så måste jag säga att det faktiskt är skitkul att kunna lyfta lite tyngre.

Vill du ha ett par knävärmare som är något mjukare men fortfarande ger skön värme, så passar de här Rehband RX Original (affiliatelänk) bra.

Förslag på julklappsrim:

För att inte vara bitter
när du ned i böjen sitter,
får du en gåva av neopren
som kan värma dina ben.

Illustration av @robin_illustrerar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.