Avsnitt 109: Massivt snack om marklyft!

I förra veckans avsnitt gick vi igenom allt det viktigaste du behöver veta om protein, men den här veckan vänder vi istället blicken mot marklyft. Under drygt 90 minuter djupdyker vi i marklyftets ädla konst och snackar muskler, teknik och träning för att ge Mean Ol’ Mr Gravity en hård match.

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 07:25 – Dagens ämne: Marklyft

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag och Philip använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!



4 svar på ”Avsnitt 109: Massivt snack om marklyft!”

  1. Lätta lyftare (kring 60 kg) är ofta så korta att sumomarken blir märkbart kortare än smalmarken. För en tyngre (och ofta längre) lyftare är skillnaden inte lika markant.

    Bland tjockisarna är det väl bara O.D. Wilson på 90-talet (och kanske Dave Pasanella) som körde sumo (jo jag vet att det finns några enstaka exempel).

    http://2.bp.blogspot.com/-aqDW298aHd4/UHyt0sHrXuI/AAAAAAAAC1A/pRWCXnznZ34/s1600/144EE68C-DAF6-441B-B7B3-7F3A954A1FF9.JPG

    Svara
  2. Hej! Jag tror fortfarande att det där med momentarmar vid höften och sumolyft blir lite missvisande eftersom lårbenen faktiskt i högre grad stöder varandra (jämfört med smalmark) genom att varje lår ”pressar” höften mot det andra låret. Tror att du har lägre belastning på sätesmuskulaturen än vad Greg Nuckols säger.Anledningen till att inte alla lyfter sumo tror jag istället handlar om förutsättningen att lyfta tungt med benen i biomekaniskt ”konstig vinkel”. Alla borde lyfta lyfta absolut tyngst med en hexbar om man får några månaders träning… (i teorin…)

    Svara
  3. På förekommen anledning och för statistikens skull..
    Jag drog av vänstra distala biceps i ett marklyft 2015. Hade precis tagit pb på 250 och fick blodad tand. Testade 260kg. Har det på film och man hör tydligt när senan går. Problemet var inte vikten i sig utan dels att jag spänner upp mig innan, kom ner så jag fick just böj på arm, sedan startar med ett ryck. På det, var jag naturligtvis inte van vikten då pb innan den dagen var 242,5.
    Man satte en skruv i underarmen och sydde fast senan.
    Det tog ett år så hade jag rehabat och tog revansch med 260! 😀
    Och nej, jag var inte dopad varken före eller efter eller någonsin. Möjligtvis hög på koffein och kreatin. 😛
    Ett problem man kan få är när man får gå med gips för länge. Ärrvävnaden där senan fästs och kollagenet kan bli förbenat, så rotationsgraden i underarmen är något begränsad.

    Svara
  4. Hej och tack för en grym podd!

    Jag tycker jag har koll på de flesta buzzwords inom träning men ett nytt begrepp som jag stött på på sistone är DUP (daily undulating periodization eller daglig undulerande periodisering). Om ni inte redan har tagit upp detta i något avsnitt jag missat så vore det intressant att höra er definition på och era tankar om detta upplägg i något kommande avsnitt.

    Mvh Erik

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.