Tre recept på sockerfria bakverk till påsk

Nu närmar det sig påsk vem är väl då jag att sitta här och hålla inne på 3 riktiga pang-påskrecept som garanterat kommer uppskattas av alla som smakar. Nej precis, så kan jag av uppenbara skäl inte bete mig och därför kommer här ett inlägg med nämnda recept, som jag kan lova går hem hos cirka alla. Jag har haft tre, av varandra oberoende, testpersoner som alla gav samtliga bakverk stora tummen upp (sen bad de om mer också, vill jag bara tillägga).

De här recepten bjuder jag på idag:

  • Mazarinkaka – en enkel, festlig och väldigt god kaka som lätt ”påskas till” med lite färgglad dekoration.
  • Chokladmuffins med frosting – mina absoluta favoritmuffins! Här toppade med ett välsmakande ”påsk-fågelbo”.
  • Morotskaka med frosting – det här inläggets kalorisnålaste recept, där en rejäl bit ger under 100 kcal. Testpersonernas favorit!

Mazarinkaka

Gillar du mazariner kommer du älska denna kaka! Jag gjorde den i en stor pajform (31 cm) med löstagbar botten, och fick en ganska låg kaka. Vill du ha en högra kaka kan du såklart använda en mindre form, men tänk på att gräddtiden då förändras.

För att få kakan sockerfri använder jag sockerfri mandelmassa, som finns att köpa i vanliga matvarubutiker (av märket Odense) och den sockerfria varianten av florsocker, nämligen sukrin melis. Självklart går det bra att använda vanlig mandelmassa och vanligt florsocker. Det borde också gå finfint att använda vegansk smör och byta ut äggen mot kikärtsspad, för en vegansk mazarinkaka, men det har jag inte testat själv (ännu).

Botten:

  • 100g smör
  • 4 dl (ca 170g) mandelmjöl
  • 5 msk pofiber
  • 3 msk sötströ

Fyllning:

  • 200g sockerfri mandelmassa
  • 100g smör (mjukt)
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk vaniljpulver

Glasyr:

Gör så här:

  1. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en pajform med löstagbar botten.
  2. Börja med botten: blanda alla ingredienser och tryck ut i formen. Ställ in i kylen i 30 minuter.
  3. Värm upp ugnen till 180 grader och gör fyllningen: riv mandelmassan fint. Vispa sedan ihop mandelmassan med smör, ägg och vaniljpulver till en slät smet.
  4. Bre ut smeten i det förberedda pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Kakan ska få fin färg och fyllningen ska inte vara lös. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Gör glasyren genom att röra ihop sukrin melis med vatten tills slätt. Bre över kakan och garnera som du behagar; jag valde färgglatt strössel men färska bär är säkert jättegott!

Näringsvärde per bit (1/12 av kakan): 295 kcal | 6 g protein | 9 g kolhydrater | 26 g fett


Chokladmuffins

Det här är mina absolut bästa chokladmuffins. De gör succé vem jag än bjuder, och själv är jag sedan länge tokförälskad i dem. För att göra dem lite påsk-fina har jag toppat med en gul frosting, riven kokos och chokladägg, men de är som sagt fantastiska helt ”plain”. Ett tips är dock att låta dem övernatta i kylen minst en natt, då bli de ännu lite godare.

receptet ger 8 muffins + frosting till dem

Muffins:

Frosting:

  • 150g cream cheese, jag använder light
  • 1/2 dl sukrin melis
  • gul karamellfärg

+ riven kokos och chokladägg att dekorera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och sprid ut 8 muffinsformar på ett ugnsgaller.
  2. Smält ihop hasselnötssmör, kokosolja och hasselnötskräm i micron, inte länge bara så det går att röra ihop. Vispa sedan ihop med ägg och sirap till en slät smet.
  3. I en annan bunke, blanda mandelmjöl, kakao, bikarbonat och salt.
  4. Vänd ner den torra blandningen i den blöta och vänd ihop med slickepott.
  5. Fördela smeten mellan muffinsformarna och grädda i ca 10 minuter. Låt svalna.
  6. Gör frostingen genom att vispa ihop Cream Cheese och sukrin melis med lite karamellfärg. Spritsa ut över muffinsen och toppa med färgad riven kokos och chokladägg.

Näringsvärde per muffins: 183 kcal | 5,5 g protein | 6 g kolhydrater | 14 g fett


Morotskaka

En klassiker som här fått sig en protein-boost tack vare att smetens bas består av vita bönor. Det är givetvis inget en känner smaken av i den färdiga kakan, utan den smakar bara ljuvligt! Frostingen är en enkel cream cheese-frosting där jag vispat ihop färskost med sukrin melis (självklart funkar vanligt florsocker lika bra). Som extra prick över i kan jag rekommendera att riva ner lite skal från en lime eller citron i frostingen också, det blir supergott!

Kaka:

  • 200g stora vita bönor, väl sköljda och avrunna
  • 1 dl morotspuré *
  • 2 ägg
  • 2 äggvitor
  • 2 msk sirap, jag använder mörk fibersirap
  • 2 msk kokosmjöl
  • 2 msk sukrin gold, eller annan mörk sötning
  • 1 tsk kanel
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt

* morotspuré gör du enkelt genom att koka morot mjuk och sedan mixa till en slät puré

Frosting:

  • 200g cream cheese
  • 5 dl sukrin melis
  • ev rivet skal från 1/2 lime eller citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 165 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform. Fetta botten och sidorna.
  2. Mixa ihop bönor, morotspuré, ägg, äggvitor och sirap till en slät smet.
  3. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills slätt.
  4. Häll upp smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i 40 minuter. Låt svalna innan du frostar.
  5. Gör frostingen genom att vispa ihop cream cheese och sukrin melis. Frosta kakan och servera eller förvara i kyl tills det är dags att servera.

Näringsvärde per bit (1/8 av kakan): 98 kcal | 6,5 g protein | 6,5 g kolhydrater | 4 g fett



Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.