Var rädd om dina knän: skadade knän drabbas oftare av artros

Dagen till ära uppmärksammar vi två viktiga delar av din kropp, nämligen dina knän. Du har bara två stycken, och de ska räcka hela livet. Vi har förvisso kommit så långt att vi kan ersätta den här leden, vid behov, men du får ingen garanti på ersättningsvaror. Knät är en rätt avgörande led för normal funktion, för att inte tala om idrottslig prestation, så ta vara på de du har.

Varför “dagen till ära”? Varför uppmärksammar vi det här just idag? För ett par dagar sedan fick vi nämligen en ny, svensk studie som granskar just knän, knäskador och risken för artros. Den är extra intressant för dig som tränar.

Artros är en mycket vanlig ledsjukdom, som drabbar var fjärde person i Sverige. Elitidrottande är en riskfaktor för artros, men vanlig träning och motion är det inte. Inte heller är det farligt eller dåligt att träna om man drabbats av artros. Tvärtom är det den bästa behandlingsmetoden. Även om artros inte går att bota, går det i de flesta fall att hålla sig i stridbart skick även om man måste leva med sjukdomen.

Träning ökar som sagt inte risken för knäartros, men det finns det något intimt kopplat till träning som gör det. Nämligen knäskador. Här kommer vi till den nya studien och vad den kommer fram till. Den visar nämligen en kraftigt ökad risk för knäartros, och det i unga år, hos de som skadat sina knän.

Skador verkar öka risken för framtida artros ganska rejält

Vi talar om en longitudinell kohortstudie, alltså en studie som bygger på variabler registrerade över en längre tidsperiod. Den går igenom allmän sjukvårdsdata från 149 288 individer mellan 25 och 34 år under åren 1998–2007 i Skåne. Av dessa fick 5 247 personer någon typ av knäskada under den tiden.

Under en uppföljningsperiod på 11 år såg forskarna att de som skadat sina knän löpte mycket större risk att drabbas av artros i knäleden jämfört med personer som inte skadat sig.

Skadade knän hade i genomsnitt en sexfaldigt ökad risk för artros. Korsbandsskador, meniskskador och patellafrakturer var kopplade till en ännu större riskökning. Tidigare studier fokuserar på individer i medelåldern och äldre. Här handlar det alltså om en kraftig riskökning redan som ung.

Akta knäna

Det här är ingen artikel som beskriver hur du gör för att undvika knäskador. Inte heller hur du behandlar sjukdomen om du redan har artros. Istället är det mer en uppmaning att ta hand om dina knän. Det finns ett antal riskfaktorer för artros. Alla kan du inte påverka, men du kan minska risken för skador. Att träna hårt behöver inte betyda att träna dumdristigt. Som tränande vill du både undvika akuta skador och slippa få andra men av dem i framtiden. Även om du är ung och känner dig odödlig, kan en skada i dag öka risken för artros i morgon.

Referens

British Journal of Sports Medicine 11 December 2019.  Risk of knee osteoarthritis after different types of knee injuries in young adults: a population-based cohort study.1 svar på ”Var rädd om dina knän: skadade knän drabbas oftare av artros”

  1. Upplyftande läsning för en redan korsbandsskadad 🙁 Såg man någon skillnad för opererade eller inte opererade korsbandsskador? Ovh hur är evidensen för PRP?

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.