Bonusavsnitt: Källkritik, pseudovetenskap och kvacksalveri – intervju med CJ Åkerberg

Carl Johan ”CJ” Åkerberg är en av Sveriges mest kända vetenskapliga skeptiker. På hans långa meritlista hittar du bland annat boken Skeptikerskolan, Skeptikerpodden och bloggarna Tankebrott och Vaccininfo. I dag är han aktuell med Kvalificerat Hemligt, en lika underhållande som lärorik podcast om konspirationsteorier.

I dagens bonusavsnitt av Styrkelabbet Podcast ger sig Philip ut på djupt vatten utan Daniel, för att tillsammans med CJ försöka bjuda dig som lyssnar på en grundkurs i källkritik.

Träningsvärlden är full av människor som inte drar sig för att påstå både det ena och det andra. Mycket är så klart harmlöst (förutom att du riskerar att kasta pengarna i sjön), medan annat kan vara rentav skadligt. Så hur sållar du bland budskapen och vem kan du egentligen lita på?

Hålltider:

  • 00:00 – Pang på rödbetan! Intervju med CJ Åkerberg om källkritik, pseudovetenskap och kvacksalveri

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Här kan du lyssna det förra avsnittet som CJ gästade.

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!2 svar på ”Bonusavsnitt: Källkritik, pseudovetenskap och kvacksalveri – intervju med CJ Åkerberg”

  1. Angående sockerpiller och placebo, så har jag ”botat” många handbollsspelande barn som kommit till bänken med ”skador”, genom att börja med att trycka in en Dextrosol under tungan och sen se till skadan. 3 minuter senare är de flesta ute på plan igen. Inte just som placebo, men man ska inte underskatta den kortsiktiga metabola (och mentala) effekten av snabbt socker på små individer… 🙂

    Svara
  2. Hej!

    Mycket kul att höra avsnittet med CJ Åkerberg. Lyssnar på er podcast lite då och då då jag tränar men är samtidigt en ”skeptiker” själv så att se (höra) att ni har med en person som likt er själva ser vetenskap som det som skall styra och inte kvacksalveri som man ofta utsätts för i både tränings världen och andra sammanhang. Mer av det här!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.