Avsnitt 240: Frågeskörden fortsätter, med allt från ROM-progression till Pokémon Go

Augusti är här och semesterlökandet närmar sig slutet! Men ännu håller vi fanan lågt och glider igenom sju sköna lyssnarfrågor med humöret på topp.

I dag får du bland annat veta hur du blir polare med Daniel i Pokémon Go, vad vi tycker om ROM-progression och vad som egentligen hände med #danielkillgissar och #blirphiliparg.

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 05:40 – Lyssnarfråga 1: Hur gör jag för att inte tröttna på träningen när jag platåat under en längre tid?
 • 09:45 – Lyssnarfråga 2: Kan ni spekulera lite om ROM-progression? För- och nackdelar?
 • 17:10 – Lyssnarfråga 3: Vad behöver man göra för att bli vän med Daniel på Pokémon Go?
 • 19:00 – Lyssnarfråga 4: Är assistansövningar nödvändiga för marklyft och knäböj eller räcker det att träna de specifika lyften för att bli starkare?
 • 23:35 – Lyssnarfråga 5: Vad hände med minisekvenserna med Daniels killgissningar och huruvida Philip blir förbannad eller ej? Tyckte om dem skarpt!
 • 26:10 – Lyssnarfråga 6: Jag har fokuserat mest på bänkpress under mina snart fyra år av träning och gjort 170 kg som mest, för över ett år sedan. I höstas började jag studera så det blev uppehåll från träningen i flera månader, men nu har jag kommit tillbaka i rutinen och kör sex pass i veckan tillsammans med kaloriunderskott för att gå ner i vikt. Men jag skulle vilja göra comeback i bänken och undrar därför om jag borde slutföra min deff innan jag börjar köra på med mer bänkvolym eller vänta tills jag börjar äta mer igen?
 • 29:45 – Lyssnarfråga 7: Jag älskar Styrkelabbets Halvkropp Hypertrofi och har kört det två vändor redan. Men nu har jag ett behov av att hålla passen under en timma de närmaste månaderna – vad är era bästa tips för att få ned passtiden?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!7 svar på ”Avsnitt 240: Frågeskörden fortsätter, med allt från ROM-progression till Pokémon Go”

 1. Tjena styrkelabbet! Här kommer ytterligare en läsarfråga. Finns det några studier/erfarenheter på effekter av att dagligen träna enbart armhävningar och chins? Tänker mig en daglig rutin, utan uppvärmning, som alltid ska följas och ta minimalt med med tid (ungefär som tandborstning). Ger ju upphov till en rad frågor: Bäst direkt på morgon eller innan sänggående? Träna ett set till fail av vardera övning? Eller flera set (ska ju ta minimalt med tid dock…)? Göra armhävningar måndag, onsdag, fredag och chins tisdag, torsdag, lördag och vila söndag? Ledordet måste vara enkelhet och tidseffektivitet, ett upplägg som går att älska och ska bestå till pension. Ambitionen är inte att bli stor utan enbart hyfsat senig och oväntat småstark. Några tankar?

  Svara
 2. Styrkelabbet brukar ju säga att 10-20 set per muskelgrupp/vecka är ganska optimalt för att bygga/behålla muskler (beroende på erfarenhet, kaloriintag mm) och bli starkare. I ditt fall bara överkropp då.
  Sedan ska du ju hålla dig närmare fail ju fler reps och lättare vikt du gör och längre ifrån fail ju färre reps och tyngre vikt.
  Du borde antagligen prova att börja satsa på 10 set armhävningar och chins per vecka och sen lägga på 1 set varje vecka för att göra en liten progression. Du kan sprida ut alla set du gör över hela dagen men satsa på att göra minst 3 set/dag för bästa resultat.
  Hoppas det hjälper! /Tim

  Svara
   • Se bara till att om du följer det här programmet länge (ca 6 veckor) att du på vecka 7 startar om från början igen dvs 10 set per övning/vecka, annars blir träningsvolymen för stor, idet här fallet för många set per vecka och du får svårt att återhämta dig.

    När du startar om till 10 set/vecka igen kommer du märka att du kan göra fler reps för du kommer att vara starkare om du är tillräckligt utvilad. Vilket kommer leda till fortsatt progression förutsatt att du gör om hela programmet igen fast med fler reps. Detta kan göras om och om igen så länge du orkar!
    Lycka till Pelle!

    Svara
 3. Jag hade en fråga, skummade lite på webbsidan snabbt och såg inte vart man skickar in frågor så tar det här!
  Kan man få det bästa av två världar genom att t.ex. köra 3 set femmor bänkpress och sen köra säg 2 set med lättare vikter direkt efter, typ 12 reps. Så man kör både för styrka och hypertrofi så att säga! Har ni avhandlat detta innan så ber jag om ursäkt 🙂
  Finns det forskning?

  Annars, bra podd!!

  Svara
 4. Inser att den här frågan säkert redan är besvarad någonstans men vet inte vart jag ska börja leta i denna ocean av kunskap som är Styrkelabbet 🙂
  Frågan är; vad är eg största skillnaderna/fördelarna mellan hypertrofiprogrammen och bodybuilding balett?

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.