Avsnitt 119: Ska du marklyfta med död start eller studs?

Borde du träna marklyft med död start på alla repetitioner, eller finns det en poäng med att studsa dina reps (så kallad touch and go) för att orka fler?

Det finns många sätt att dra marklyft, men i dagens avsnitt fokuserar vi på just denna grundläggande detalj och betar av hur lyftet förändras när du studsar stången och vilken stil vi rekommenderar om målet är maxstyrka eller hypertrofi.

Men! Det här skulle inte vara ett avsnitt av Styrkelabbet podcast om vi inte hann med mer än ett ämne. Försnacket vigs i dag åt den Göteborgsresa vi trillade hem ifrån drygt timmen innan inspelningsstart, och förutom att diskutera inmundigade enheter och avsmakningsmenyer, avslöjar vi planerna på nästa version av Styrkelabbets kostscheman.

Sist ut är dagens lyssnarfråga. Hur viktigt är det egentligen att träna bröstryggen lika hårt som du tränar bänkpress? Kan en ojämn fördelning av muskelmassa fram och bak leda till skador?

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 09:40 – Dagens ämne: Marklyft med död start eller studs?
 • 26:45 – Lyssnarfråga: Ska jag träna de övre ryggmusklerna lika mycket som jag tränar bänkpress?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!3 svar på ”Avsnitt 119: Ska du marklyfta med död start eller studs?”

 1. Trevlig pod!

  Funderade på en grej när ni diskuterade TnG Mark vs Dead stop mark. Finns en till variant som många uttnyttjar och jag har för mig Sheiko gillar. Man går ner hyffsat kontrollerat och ställer ner stången men behåller en del av anspänningen i kroppen och sedan drar nästa rep. Så varken studs, TnG eller deadstop men något emellan. Jag gör denna ibland då man får till en anspänning och startposition inför varje repetition. Vad tror ni om denna variant? 🙂

  Svara
 2. Tjena på er
  Har fåt höra att SM i styrkelyft ska vara snart men fick inte höra så mycket mer vilket var synd då jag gärna skulle vilja vara där och se på. Min fråga är om ni vet var och när det hela ska ta plats eller om ni vet någon sida som kan bidra med den informationen. Bra pod förresten 😉

  Svara
  • SM i klassisk styrkelyft går i samband med SM-veckan (sommar) varje år, i år i Helsingborg 2-8 juli. Information om vad som händer med sporten i Sverige hittar du generellt på styrkelyft.se 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.