Proteinrik chokladkaka för en

Har du hört talas om mug cake? Det är precis vad det låter som, alltså en kaka som tillagas i en mugg. Eller ja, du kan såklart tillaga den i vilken form du vill, men mängden är lagom för att fylla en normalstor mugg.

Det finns flera fiffiga saker med mugg-kakor, för det första blir det en lagom portion. Det vill säga du får inte tio bitar kaka att äta upp (om nu det skulle ses som något negativt, jag vet inte, i min värld kan det inte bli för mycket kaka men tydligen är det här något folk inte gillar; att ha för mycket kaka hemma. Vi är alla olika osv men för mig är detta galenskap ok.). För det andra, du tillagar kakan i micron. På under två minuter.

Det går dock att misslyckas med muggkakor. Jag vill vara tydlig med detta. Jag har testat många olika recept genom åren och senast nu i veckan när jag skulle ta fram det här receptet till Styrkelabbet blev det en och annan svordom när jag såg och smakade på de… låt oss kalla dem ”mindre lyckade”, muggkakorna. Till slut lyckades jag dock få till en, ursäkta språket, fantastiskt jävla skitgod muggkaka. Så det är den ni ska få receptet på idag, såklart.

Först bara, några små grejer jag vill ha sagt när det kommer till konsten att göra en god muggkaka:

  • För en kladdig muggkaka á la kladdkaka vill du använda kasein alternativt ärtprotein. Vassle blir inte bra, du får lätt en torr klump istället för kaka.
  • Du vill dock inte använda för mycket proteinpulver, då blir det bara varm proteinpudding.
  • Till min förvåning, visade sig ägg i smeten vara helt överflödigt. Det var först när jag skippade ägget helt jag fick till min perfekta muggkaka. Visp så blev receptet lätt att göra vegan också, skoj!

Jag toppade min muggkaka med färska jordgubbar (som jag odlat själv, värt att tilläggas. Detta är nämligen ett mindre mirakel då jag är extraordinärt dålig på att hålla levande ting just levande. Förra året hade jag ihjäl min kaktus. Tydligen är det möjligt att ha ihjäl en kaktus.) och lite extra hasselnötskräm. Det är nämligen hasselnötskräm i smeten, även om du givetvis kan byta ut det mot vilket nötsmör du vill och föredrar. Hasselnötskräm ger dock en god ”nutella:ig” smak, och passar givetvis fint med chokladen.

Innan ni får receptet ska ni få en liten bildserie som visar hur fin den här muggkakan faktiskt blir;


Observera att länkarna till Gymgrossisten är affiliatelänkar.


PROTEINRIK CHOKLADKAKA FÖR EN

Du behöver:

+ valfri topping

Gör så här:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser (mandelmjöl, protein, kakao, bakpulver och salt).
  2. Tillsätt mjölk, fibersirap och hasselnötskräm och rör till en slät smet.
  3. Micra på full effekt i 1,5-2 minuter (tiden varierar beroende på micro/maxvärme så testa dig fram).
  4. Toppa och servera direkt!

Näringsvärde: 322 kcal || 16 g protein || 15 g kolhydrater || 20 g fett4 svar på ”Proteinrik chokladkaka för en”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.