Good Morning: Teknik och utförande

Övningen good morning utförande
Good morning. Klicka på bilden för att förstora.

Instruktioner och teknik

Förberedelser: Placera en skivstång i en ställning framför dig så att skivstången vilar i brösthöjd. Placera skivstången över axlarna, lyft av den, och backa bort från ställningen. Ställ dig med fötterna ungefär höft- eller axelbrett isär.

Utförande: 

  • Andas in och skapa ett buktryck.
  • Skicka rumpan bakåt genom att fälla i höften.
  • Knäna böjs något som en konsekvens av att rumpan går långt bakåt, men det mesta av rörelsen sker i höften.
  • Fäll överkroppen framåt. Gå inte så djupt att skivstången rullar framåt.
  • Håll andan tills du är på väg upp igen.

Kommentarer

Good morning är en övning som tränar huvudsakligen bålen, sätet och lårens baksida. På grund av skivstångens placering och den långa hävarmen som uppstår så innebär övningen en stor kraftöverföring från överkropp till underkropp vilket verkligen utvecklar bålstyrkan.

När du utför en good morning är det, precis som vid andra övningar där du belastar ryggraden, viktigt att du håller din ryggrad i dess neutrala och starka position. Du utför rörelsen genom att fälla i höften, inte genom att böja ryggraden.

Bilden nedan är tagen i profil, och visar hur ryggraden är i samma position genom hela lyftet medan vinkeln i höft och knä ändras.

Övningen good morning i profil

Behåll hela tiden din kroppsvikt fördelad jämnt över hela foten, låt varken häl eller tår lätta från marken.

Hur djupt du kan gå i en good morning begränsas dels av din rörlighet, men även genom att skivstången kommer att rulla av om du böjer dig för långt fram. Du bör eftersträva en stor rörelselängd eftersom det ger den bästa träningseffekten, men det är givetvis inte önskvärt att skivstången rullar framåt. Förutom att begränsa hur djupt du går kan du minska risken för att det ska ske genom att blicka framåt. I bilderna ovan flyttar jag min blick till golvet när jag böjer mig fram, men om du genom hela rörelsen behåller blicken fäst på en punkt framför dig kommer din nacke att vara något mer upprätt. Nackdelen med detta är att din ryggrad hamnar i en något svagare, extenderad, position.

Good morning används ibland av styrkelyftare som komplement till knäböj eller marklyft.

Övningen tränar framförallt

  • Säte
  • Lårens baksida
  • Bål

Klicka här för att komma tillbaka till sidan med styrketräningsövningar.

***

Är du ny till styrketräning och vill få en bra start i din träningskarriär? Kolla in e-boken Så bränner du fett och bygger muskler!

Den innehåller träningsprogram, tips, övningsbeskrivningar och kostråd för dig som vill förändra din kropp och bli starkare, bygga muskelmassa, och bränna fett. Du hittar e-boken här.

Bänkpress Boogie - Slå nytt PB i bänkpress!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.