Nyttigt julgodis utan socker – 5 enkla recept på gamla och nya favoriter

När det kommer till ätande – mat som sötsaker – är det viktigt för mig att det ska smaka bra. Det kanske låter som en självklarhet, men erkänn att du någon gång tänkt att du äter det du äter för att det är så kallat ”bra för dig”.

Missförstå mig rätt, givetvis spelar kvaliteten på det vi äter roll, och vi bör göra medvetna val, men min filosofi är fortfarande att det aldrig ska vara på bekostnad av smak. 

Det var precis därför jag för närmare 9 år sedan (jisses, det är många år sedan nu) bestämde mig för att hitta sätt att göra klassiska godsaker på ett lite nyttigare sätt. Mina recept är inte nödvändigtvis kalorifattiga, även om de ofta innehåller betydligt färre kalorier än originalen, men innehållet är markant annorlunda jämfört med de sötsaker du köper i butiken eller bakar med socker, mjöl och smör. Genom åren har jag tagit fram recept på allt från sockerfri knäckig daim till de ljuvligaste kakor gjorda på vita bönor till kladdiga proteinbrownies. Alltid med huvudfokus att det ska smaka bra. Inte ”gott, för att vara nyttigt” utan gott PUNKT

Jag kommer framöver att dela med mig av en hel del sådana recept här på Styrkelabbet, och tänkte att eftersom vi nu är inne i december: vad vore väl en lämpligare start än en post fylld av smarrigt julgodis?

Idag kommer jag bjuda på följande recept:

  • Mandelknäck
  • Chokladfudge med hasselnöt och kaffe
  • Brända mandlar
  • Pepparkaksproteinbollar doppade i vit choklad
  • Protein-Rocky road

…några av dem med en dos extra protein, allting sockerfritt och framför allt: allting väldigt, väldigt gott!

Vissa av recepten innehåller proteinpulver för extra protein – och extra god smak!

Innan jag delar med mig av recepten tänkte jag skriva några rader om en ingrediens som ni kommer se är med i flera av recepten, nämligen fibersirap. En del av er kanske redan är bekanta med denna söta och i hälsobakets värld rent magiska sirap, men för er som inte är det kommer här en kort sammanfattning om vad det egentligen är.

Fibersirap är IMO (isomalto-oligosackarider) och består till största del av prebiotisk fiber, som enkelt förklarat är matsmältning resistenta kolhydrater. Vilket alltså betyder att majoriteten av kolhydraterna IMO ger är fibrer som ”går rakt genom kroppen”. IMO finns naturligt i vissa livsmedel (som i exempelvis honung, miso, sake och soja), likväl som det tillverkas kommersiellt (som fibersirap, alltså)

Fibersirap finns i två varianter, en genomskinlig variant som kallas ”clear” eller bara fibersirap, samt en som kallas ”gold” eller, av ett annat märke, ”fibersirap med honungssmak”. Den sistnämnda är mörkare i färgen och har en lite djupare smak, passar ypperligt i exempelvis kolakakor eller att ersätta just honung med i recept. 

Nu för tiden hittar du fibersirap i vanliga livsmedelsbutiker (Ica, Willys, etc) men givetvis också på nätet, till exempel hos Gymgrossisten (affiliatelänk).

Det var lite om fibersirap, låt oss nu gå vidare till det du egentligen vill ha: recepten för enkelt och nyttigare julgodis!


Recepten innehåller affiliatelänkar


SOCKERFRI KNÄCK


ger ca 20 knäck

Du behöver:

  • 1 dl grädde, jag använda Milda mat extra 4%
  • 1,5 dl fibersirap
  • nypa salt
  • 1-2 msk hackad mandel

Gör såhär:

  1. Sprid ut knäckformar på en stor bricka/skärbräda, ställ åt sidan.
  2. Rör ihop grädde och fibersirap i en liten kastrull.
  3. Låt koka upp på medel till hög temperatur, rör med jämna mellanrum.
  4. Låt koka tills knäcken når 116-117 grader i temperatur, salta då lätt och rör ner mandel.
  5. Fördela knäcken i knäckformarna och låt stelna i kyl i ca 1h.

CHOKLADFUDGE MED HASSELNÖT OCH KAFFE


ger 16-20 bitar

Du behöver:

Gör såhär:

  1. Värm hasselnötskräm, kokosolja och fibersirap i en liten kastrull. När det blivit flytande rör ner den hackade chokladen.
  2. Rör om tills chokladen smält och du har en helt jämn smet. Häll över smeten i en form med bakplåtspapper.
  3. Strö över snabbkaffe och kakaonibs och låt sedan stelna i kyl innan du skär upp i bitar.

BRÄNDA MANDLAR


Du behöver:

  • 150g mandlar (osaltade)
  • 2 msk fibersirap
  • 1,5 msk sukrin gold
  • 3,5 tsk kanel, malen
  • 3 tsk ingefära, malen
  • salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Rör ihop sirap och sukrin. Tillsätt kryddorna och blanda tills jämnt.
  3. Rör ner mandlarna och se till att alla täcks av kryddsirapen.
  4. Bre ut mandlarna på den bakplåtspappersklädda plåten och strö över lite salt.
  5. Grädda i 15-20 minuter, rör om efter halva tiden.

PEPPARKAKSPROTEINKOLABOLLAR doppade i vit choklad


ger 8-9 bollar

Du behöver:

Gör såhär:

  1. Värm sirapen i micro tills den börjar bubbla, tillsätt vassle och kryddor och arbeta ihop till en deg.
  2. Smaka av med kanel och pepparkakskrydda, tillsätt hackad mandel och forma slutligen till bollar.
  3. Smält chokladen, antingen över vattenbad eller i micron, doppa bollarna, låt stelna.

PROTEIN-ROCKY ROAD


Du behöver:

*Du kan givetvis fylla dina rocky road’s med precis vad du vill! Men jag rekommenderar starkt något segt (som proteinbars) och något krispigt/knaprigt (som protein crisps eller hackade nötter)

Gör såhär:

  1. Skär proteinbarsen i bitar, cirka 1×1 cm, ställ åt sidan.
  2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med kokosolja i micron eller över vattenbad. Tillsätt salt och rör om.
  3. Strö över kasein och rör ordentligt så du får en helt slät chokladsmet. Vänd sist ner proteinbars-bitarna och chock crispsen.
  4. Klä ”någon typ av form” (en ugnsform eller plastburk eller liknande) med plastfolie, och bre ut smeten däri. Låt stelna i kyl och skär sedan i bitar.

Visste du att du hittar mängder av produkter perfekta för det hälsosamma baket hos Gymgrossisten? De har mycket mer än bara proteinpulver! För recepten i det här inlägget hittar du förutom vassle och kasein till exempel även kokosolja, fibersirap och hasselnötskräm. (länkarna är affiliatelänkar)

Det var alla recept för den här gången, hoppas du hittar något du gillade! Om du bakar något, lämna gärna en kommentar här under med hur det blev! 🙂


Mer läsning:



5 svar på ”Nyttigt julgodis utan socker – 5 enkla recept på gamla och nya favoriter”

  1. Fantastiskt! Måste testa allihopa!

    Om jag fick lägga in en sak i önskelistan så vore det toppen med näringsvärde, typ kcal, kolhydrater, fett, fibrer. Om det går att räkna ut alltså : )

    Svara
  2. Har redan provat mandlarna ( mest för att det var enklast. De var supergoda. Höll på dö när jag smakade av innan rostning, ingefäran var stark! Men sockrade lite till så blev det jättebra. Nästa test blir fudge. Glömde både kaffet och kakaonibsen när jag handlade..

    Svara
  3. När det gäller chokladfudgen, spelar det någon roll vilken choklad man köper? T.ex ska det vara blockchoklad eller lindt

    Mvh!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.