Arnold Schwarzenegger

5 Lärdomar från Arnold

Du som har följt bloggen vet att jag i helgen har varit på Hasselö, på ostkusten. Från Lund innebär det en del bilåkande, och jag passade på att följa min vän Carlssons rekommendation att läsa igenom ”Arnold: The Education of a Bodybuilder” av och om Arnold Schwarzenegger. Vad är det för slags karl som vid 15 års ålder sätter målet att vinna Mr. Universe, vid 19 års ålder kommer på andra plats i tävlingen, och året efter vinner?

I boken berättar Arnold Schwarzenegger om hur han gick från att börja styrketräna i Österrike som tonåring, fram till hans första år i Amerika. Jag kan säga att jag har sällan varit så inspirerad till att styrketräna som efter jag läst den här boken!

Boken är utgiven 1978, när Arnold var 31 år gammal, så rent träningsvetenskapligt är den lite utdaterad (bränna underhudsfett genom att sola?). Bortsett från det innehåller den dock ett par riktiga visheter om hur man når dit man vill, både i livet och med styrketräningen. Jag tänkte dela med mig av de 5 lärdomar jag tar åt mig av unge herr Schwarzenegger.

1. Du kan styrketräna mer (och hårdare) än du tror

Det är mycket snack om hur olika anabola hormon minskar kraftigt efter ca 45 minuters intensiv träning, och många råder därför till att man inte bör träna längre än så om man vill bli stor och stark. Det är något jag själv följt också. Arnold berättar hur han under många år tränade ett eller två pass om dagen på 2-3 timmar. Han är dock noga med att påpeka hur han under tonåren långsamt arbetade sig upp till att kunna styrketräna så hårt. Det är med andra ord inget man bör göra som orutinerad.

Vad som är optimalt och inte är en lång debatt, men jag tror vi i alla fall kan konstatera att det kan finnas något att hämta i längre styrketräningspass. Goda nyheter för oss som gillar att spendera tid under skivstången.

2. Träna gärna utomhus

Arnold berättar flera gånger om hur han är utomhus och styrketränar, och hur han tycker att både den friska luften och närheten till naturen hjälper en att träna hårdare och längre.

Ett av mina favoritstycken i boken är när han beskriver hur han och hans kompisar nästan varje helg under en tid när han tränar för Mr. Universe lastar bilarna med vikter, vin, kött och damer. Sedan åker de ut och slår läger i skogen där de styrketränar som djur under hela dagen och kvällen och sedan grillar, super sig fulla och älskar med kvinnorna.

 3. Basövningar bygger massa

Det kanske börjar bli uttjatat, men det skiter jag i. Arnold om någon förstod att om du vill bli stor så måste du lyfta stora vikter, och det gör man i övningar där man använder många muskler. Knäböj, bänkpress, rodd och chins var stapelvara i Arnolds styrketräning. Han hävdade att det är efter man byggt den stora köttiga massan som man kan börja finlira.

4. Vikten av en träningspartner

Arnold lade stor vikt vid att välja rätt träningspartner. Han såg till att hitta en partner som hade liknande mål med träningen, och var villig att lägga in samma mängd hårda arbete för det. De såg till att peppa varandra på dagar motivationen var låg, och även utanför gymmet stötta varandra för att hålla uppe motivationen. Arnold var fast övertygad om att styrketräna gör man bäst i en grupp med likasinnade, och att det är svårt att få samma intensitet i styrketräningen ensam.

5. Sätt upp mål och behåll en positiv mental attityd

Jag är riktigt imponerad av Arnolds förmåga att sätta upp mål. Han hade hela spektrumet: Mål från dag till dag, vecka till vecka, och de riktigt långsiktiga som att vinna Mr. Universe, Mr. Olympia, och bli den bäst betalda skådespelaren för sin tid. Han arbetade även aktivt med att hålla motivationen och hungern uppe, och förstod vilken kraft hjärnan har över kroppen, och vilka fördelar det innebär att kunna påverka sin attityd. Arnold har en otrolig förmåga att sätta upp och följa mål, vilket jag tror är den enskilt mest bidragande faktorn till hans framgång.

Boken kan jag rekommendera för den som jagar lite extra glöd i sin styrketräning. Det känns även bra att ha fått lära sig mer om en så imponerande karl. Jag tänker försöka implementera så många som möjligt av hans råd i min träning!

Sätt upp mål

Framförallt det här med att sätta upp mål i min styrketräning är något jag ska skärpa mig med och se till att göra. Jag är övertygad om att man kan nå en helt annan nivå av resultat ifall man bara är lite långsiktig och målinriktad. Därför rekommenderar jag även att du sätter upp träningsmål, precis nu.

Det kan kännas skrämmande att sätta upp mål, för det innebär plötsligt att man kan misslyckas. Men det innebär också att man kan lyckas, även med saker man aldrig hade klarat av annars.

Bara för din egen skull: Öva på att sätta upp mål i din egen träning! Vad tänker du se till att ha fått för resultat

 • Om en månad?
 • Om sex månader?
 • Om ett år?

Skriv ditt svar i en kommentar. Ingen kommer veta om du misslyckas eller ej, förutom du själv, så du har egentligen ingen ursäkt att inte göra det! 😉

Klicka här för att läsa Arnolds Träningsprogram, om du är intresserad!

Så bränner du fett och bygger muskler

Daniel är styrkeinstruktör samt civilingenjör, och tränar och tävlar i styrkelyft. Han grundade Styrkelabbet och har skrivit e-böckerna Så bränner du fett och bygger muskler samt Handboken för effektiv viktnedgång. Tillsammans med dietisten Sierra de Goldsmith har han även skrivit boken Styrkelabbets kostscheman.

Gillade du artikeln?

Prenumerera på nyhetsbrevet för att inte missa nästa!
(Helt gratis + Du får en e-bok!)

18 kommentarer

 1. Danne

  Att det fungerade att träna såpass länge för Arnold har ju troligen ganska mycket att göra med att han tryckte en hel del anabola under sin tid, dock tror ja absolut att man kan träna längre än 45 min och få bra resultat ren, men att träna 2 – 3 timmar undrar ja verkligen om de är något att satsa på

  • Daniel

   Lite extremt är det kanske, däremot kan jag köpa det här att om man har tränat med en viss volym (säg tex 1 x 60 minuter bröstträning i veckan) under ett eller ett par års tid, så måste man öka träningsvolymen efter en tid för att fortsätta utvecklas, till kanske 2 st 1-2 timmars pass…

   Hur är det med dina träningsmål då Danne?

  • Johannika

   Går utmärkt att köra upp till 1,5 timme. Måste nog dela på passet Morgonpass/eftermiddagspass) om man ska få i hop 3 timmar. Körde så i början på 80-talet tillsammans med Samir Bannout (som vann Mr. Olympia året efter) och kan garantera att jag inte gick på anabola! 🙂 Men det kräver bra träningskompisar, mycket tid och möjligheter till vila/återhämtning emellan.

   • Daniel

    Åh, grymt att ha tränat med en Mr. Olympia-vinnare! Det måste ju ha varit fruktansvärt inspirerande! 😀

 2. Danne

  Jao, nån förändring måste ju ske för att utvecklas, frågan är ju bara vilken förändring. Är det verkligen tiden som måste förlängas?

  Just nu ligger ja på vad ja uppskattar vara kalori-balans, där jag varvar styrka med löpning. Kör ganska låga vikter nu med högre reps för att vänja kroppen igen efter 2 sommarmånader utan träning… Kortsiktiga målet är att komma upp till de vikter jag låg på innan sommaren. Sen såklart öka en del, men mer mål än så har jag inte satt upp. Mer än dom vanliga… Starkare, snärtigare, spänstigare.

  • Daniel

   Okej.. Det är lurigt det där med mål. Jag tror man tjänar på att ha dem kristallklara och med en deadline. Ska se om jag kan lista ut vad jag ska ha för mål nu i veckan…

 3. Henrik

  Arnold är en vis man. 🙂 Kolla in min blogg, länkar till din sida där. hankpistol.blogspot.com

  • Daniel

   Tjena! Ja, jag såg den ja! Kul att du satsar på träningen, hoppas det går bra. Jag hade tänkt att senare skriva lite olika träningsprogram för olika mål, då får du kika förbi och se om det är nåt du kan använda dig av 😉

   Nu ska jag också ta och dricka av den där gudarnas dryck du beskriver….

   Och Arnold är en sjukt vis man! 🙂

 4. Henrik

  Det tänker jag definitivt kolla in!

 5. Jag har ju sagt det hur länge som helst att Arnold är bäst. Använde Conan Barbaren som motivation till träningen i 15-16 års åldern. Mitt mål nu är att nå 85 kg innan Swordfish den 4 november och även bli en bättre fäktare så att jag kan ta hem guldmedaljen i Långsvärdet. Innan nästa sommar vill jag väga 90 kg. Idag ligger jag på 81 kg så det känns som att det kan vara svårt men jag låg på 85 kg innan jag bröt armen i vintras.

  • Daniel

   Arnold är riktigt grym. Jag blev lite inspirerad av boken (och man har ju sett hans dokumentär ”Pumping Iron”) så jag har satt dokumentärer från tre olika bodybuilders på nedladdning nu. De är ju från den nyare eran så de väger ca dubbelt så mycket som herr Arnold. 😉

   Lycka till med viktuppgången, hoppas det blir kvalitetskött av byggandet!

   • Jag har typ tappat runt midjan med men just nu tror jag att ca ett kilo beror enbart på creatinet.

    • Knäböj Bänkpress chins och rodd. Har en fråga om dem. Jag tror jag kan lösa att maxa alla(praktiskt) med de grejer jag har hemma. Knäböj Med Viktväst och ”clenade” kettlebels. Bänkpress = armhävningar med viktväst. Chins med viktväst. Men sen var det där med Rodden. Vad rekommenderar du, enhandsrodd med Kettlebell eller att hitta på någon lösning för att göra rodden med stång?

     Tanken var nu att testa att maxa samtliga övningar tre ggr. Vad tror du om det?

     • Daniel

      Min direkta tanke är så kallade ”inverterad rodd”! Lägg t.ex. ett sopskaft över två stolar, ta på dig viktvästen och ro! Den här bilden visar principen.

 6. Högre Inkomst Nu

  Vi har nog mycket att lära av Arnold även år 2011.
  Framförallt hade dom nog roligare när dom tränade på 70-talet,
  än nuförtiden.
  Spana bara in Arnolds galne träningskompanjon Dave Draper!

  • Daniel

   De hade antagligen jäkligt kul. Kul tror jag är en nyckel när det kommer till träning, och träningskompisar är nog bästa medicinen för att göra det kul! Jag måste skaffa mig fler träningskompisar…

   Och Dave Draper är en jädra tuffing! 🙂

 7. Affen mit hut

  Punkt nummer två lät som hur man vill att träning ska vara även om verkligheten sannerligen är rätt olik.

  • Daniel

   Vi skapar vårt eget öde, hörru! 😉

Kommentarer är stängda.

Nästa artikelBeräkna ditt energibehov/kaloribehov: Enkel kalkylator