Så utför du kettlebellsving

Kettlebell swing är en övning som tränar flera av dina stora muskelgrupper, i den så kallade höftfällningen.

Du kan använda övningen till att öka både din styrka och din förmåga att utveckla hög kraft snabbt. Det är en övning som passar dig som är aktiv i höftdominanta sporter (t ex de flesta lagsporter) och det är även en väldigt bra assistansövning för marklyft.

Det engelska namnet på övningen är alltså kettlebell swing, vilket även används flitigt i Sverige, men jag kommer i det här inlägget kort och gott att kalla övningen för sving.

Svingen är en ballistisk övning. Mätningar har visat att redan när du svingar en kettlebell som bara väger 24 kg kan du utveckla en kraft på över 200 kg riktad ned i marken. Detta kan vara en av förklaringarna till varför svingar med en tillsynes lätt vikt kan hjälpa dig som redan marklyfter flera hundra kilo att bli ännu starkare.

Kettlebellsvingen tränar framförallt ditt höftparti, dina lår och din bål. Du som är bekant med styrketräning inser snabbt att det här är dina största muskelgrupper, och det är genom att stärka dessa som du kan uppnå riktig genomgående styrka. Att flera muskler används innebär också att du kan få till riktigt bra styrketräning på förvånande kort tid.

Muskler som tränas av kettlebellsving:

Muskler som tränas av kettlebellsving

Så här utförs en kettlebellsving:

  1. Ställ dig, ganska brett mellan fötterna, med en kettlebell ungefär en halvmeter framför dig.
  2. Greppa handtaget och luta kettlebellen mot dig.
  3. Skicka kraftfullt bak kettlebellen mellan benen.
  4. Ställ dig upp i en stark och explosiv rörelse.
  5. Projicera kraften i kettlebellen framåt, så att när den tappar sin fart är den i brösthöjd framför dig.

I filmen nedan ser du utförandet.

Det var kettlebellsvingen i ett nötskal. Låt oss nu gå på djupet, och utforska detaljerna som kommer att göra dig till en mästerlig svingare. Lär dig övningen ordentligt, och du har plötsligt ytterligare en av de bästa styrkeövningarna i din arsenal. Allt du kommer behöva för att få till effektiv styrketräning i hemmet kommer plötsligt vara en kettlebell och lite ledig yta eller en gräsplätt.

Låt oss börja med en övning för att korrigera det vanligaste felet av alla.

Handdukssving

Många nybörjare lyfter kettlebellen med armarna snarare än att svinga den genom att driva kraften från höften.

Det är dumt. Svingen är inte en övning för armar eller axlar, utan dina armar ska endast fungera som rep. Rep som sitter fast i din överkropp och kopplar ihop dig med kettlebellen. Det är din höft, dina lår och din bål du använder för att skapa en kraft som får kettlebellen att svinga framåt.

För att lära dig använda höften och slappna av i armarna ska du genomföra handdukssvings. Trä ett rep eller en handduk genom kettlebellens handtag. Använd en lätt kettlebell – 16 kg för en genomsnittlig kille, och 12 kg för en tjej.

Greppa handduken tätt intill handtaget, som i bilden nedan.

Handduksswing med kettlebell: Greppa handduken nära kettlebellens handtag.

Placera gärna handduken i ena ”hörnet” av handtaget.

Ställ dig ungefär en halvmeter bakom kettlebellen i en hukad, atletisk ställning.

Lägg vikten på hälarna, andas in, och skicka kettlebellen bak mellan benen. Sikta högt upp, så att dina underarmar tar emot dina lår och överarmarna ligger tätt mot bröstkorgen. När kettlebellen är längst bak rätar du på dig genom att explosivt trycka fram höften.

Det här är en övning som syftar till att lära dig att inte lyfta kettlebellen med armarna. Armarna ska vara som ett par rep, och i det här fallet är handduken en förlängning av detta rep. Ifall du lyfter med armarna så kommer det visa sig genom att kettlebellen och handduken ”hänger” nedåt, och inte pekar rakt ut från kroppen genom hela rörelsen.

Den här övningen går inte att utföra lika explosivt som en vanlig tvåhandssving, men den är ändå effektiv för att lära dig arbeta med höften.

Börja med små svingar, och öka gradvis höjden du svingar tills kettlebellen når brösthöjd i toppläget. Projicera kraften och kettlebellen framåt, så att om du hade släppt den hade den farit iväg bort från dig.

Ryggens position och höftfällningen

När du belastar din ryggrad vid till exempel tunga lyft eller styrketräning ska du hålla den i en neutral position. Även om man säger ”rak” så är ryggraden i sin naturliga kurvatur faktiskt svagt S-formad. Det är i denna form som din rygg bäst tar upp belastning, och det är denna form du ska ha på rygge  även när du svingar.

Vid kettlebellsvingen ska du, likt i marklyftfälla höften. Det betyder att den största delen av rörelsen sker i höftled, där höften fungerar som ett gångjärn. Knäna böjs också, men det sker mest som en konsekvens av att höften flyttas bakåt.

Du som är ny till styrketräning är ofta inte van vid att använda höften på det viset, utan vill gärna krumma ryggen. Det ska du undvika, då det kan leda till ryggbesvär såsom ryggskott och diskbråck. Håll din ryggrad i dess starka position, och du har alla förutsättningar att kunna träna hårt och bygga upp en stark och hälsosam rygg.

För att bana in höftrörelsen ska du göra den här övningen:

  1. Sätt händerna i vecket som bildas vid din höft, där låret möter ljumskarna.
  2. Tryck höften bakåt med händerna.
  3. Behåll rak rygg. Låt ditt säte gå bakåt genom att fälla i höften som ett gångjärn.

Ett bra knep är att stå med ryggen mot en vägg och göra den här övningen:

  1. Börja bara en decimeter ut från väggen. Sätt händerna i höftvecket och tryck din höft bakåt tills du nuddar väggen med din rumpa.
  2. Ta ett litet steg framåt, bara några centimeter.
  3. Sätt händerna i höftvecket igen och tryck bak din höft tills du nuddar väggen.
  4. Upprepa det här tills du står så långt fram att du precinuddar väggen.

Den positionen du hittar där ligger antagligen ganska nära din optimala position för ”bottenläget” av en sving.

Bottenläget av en sving är förresten för många lik den position där du är som starkast vid ett marklyft. För mig är den nära, men jag vet att för Andy Bolton, den förste mannen att marklyfta över 1000 pounds (454 kg) och som även är glad för kettlebellsvingar så är positionen identisk.

Någon som gör riktigt snygga svingar är Sierra. Hon inte bara marklyfter 132,5 kg, utan svingar 28 kg med stor kraft.

Lite finare detaljer för en stark och vacker sving

Här är fler punkter jag rekommenderar att du övar in i ditt svingande; både för att skapa en starkare höftfällning som du kan ha nytta av i andra övningar, men även för att få ut mer av övningen och i slutändan kunna svinga tyngre vikter på kraftigt manér.

Att bemästra svingen och höftfällningen kräver tusentals repetitioner, och det här är detaljer jag rekommenderar att du försöker lägga till. I prioriterad ordning:

1. Andningen

Gör en kraftfull inandning genom näsan precis när du börjar rörelsen och skickar tillbaka kettlebellen mellan benen. Detta aktiverar din diafragma och fungerar som en korsett som stärker och skyddar ryggraden.

När kettlebellen når den bakersta punkten är det dags att explosivt vända rörelsen, och den rörelsen kan du förstärka genom en kraftig, väsande utandning. Tryck tungan mot tänderna för att skapa ett motstånd mot utandningen, detta kommer återigen leda till att din diafragma och övriga bålmuskler kontraherar kraftfullt vilket förstärker rörelsen. Ett skarpt men väsande ”Ssss!” brukar bli rätt hos de flesta.

När kettlebellen är på väg ned igen och är på väg att passera mellan benen andas du återigen in kraftigt genom näsan.

2. Höjden

När du svingar ska du som sagt rikta kettlebellens kraft framåt. Det kommer innebära att när kettlebellen kommer upp ungefär i brösthöjd så stannar dess fart av. Där ska den bli viktlös i ett ögonblick, innan den vänder nedåt igen.

Gör inte bort dig genom att fortsätta svingrörelsen tills kettlebellen är ovanför huvudet. Det ökar dramatiskt skaderisken, och kan leda till att du missbedömer kraften varvid kettlebellen fortsätter bakåt. Antingen skadar du dina axlar, eller så släpper du kettlebellen och skadar din kära mor som sitter bakom dig.

Utveckla kraften i början av rörelsen, och låt den avstanna i brösthöjd. Det finns bättre övningar för att få en kettlebell ovanför huvudet, till exempel snatch.

3. Sikta mot ditt skrev

Ett annat vanligt nybörjarfel är att kettlebellen ”går för djupt” på nedvägen, och nästan träffar marken. Eftersträva att få kettlebellen att färdas så högt upp som möjligt när den färdas mellan benen. Ett bra tankeknep, åtminstone för oss män, är att försöka träffa dig i skrevet med handtaget. Det kommer inte bara leda till att du för kettlebellen högt upp, utan brukar också göra att du för höften på ett bra vis.

Fäll inte heller höften för tidigt. Även det felet kan detta enkla tankeknep åtgärda. Efter toppläget låter du kettlebellen falla, och du fäller inte din höft förrän du verkligen måste. Att leka ”chicken race” med kettlebellen och dina juveler är ett råd vi fick på RKC-kursen för att få till timingen rätt. Det fungerar mycket bra.

4. Fram och tillbaka

Se kettlebellsvingen som en framåt-och-bakåt-rörelse, inte upp-och-ner. Även detta brukar leda till att kettlebellen färdas lite högre upp och inte går lika djupt ned mot marken.

Anledningen till att vi vill att kettlebellen ska färdas högt upp är helt enkelt för att den då hamnar närmare kroppen, och du kan göra rörelsen starkare. Jämför det med ett marklyft där stången ligger för långt bort från benen.

5. Timing

När vi ändå talar om timing: Notera att du utvecklar all kraft i början av rörelsen. Faktum är att din höft ska låsas ut medan kettlebellen fortfarande färdas uppåt. Din höft kommer låsas ut, och klotet seglar sedan den sista sträckan tack vare kraften den fick i början.

6. Nackens position

Personligen föredrar jag att låta nacken vara nära en neutral position, vilket betyder att jag i toppläget tittar framåt, och i bottenläget tittar jag ned i marken strax framför mig. Andra föredrar att genom hela rörelsen hålla blicken på horisonten. Jag kan tycka att det ibland blir lite för mycket böjande av nacken när man gör på det viset, men bestäm du själv vad du tycker är bekvämt.

7. Tyngden på hälarna

Idealiskt är att fördela vikten jämnt över foten. Många har en tendens att gå upp på tå i den här rörelsen, så genom att försöka lägga vikten på hälarna brukar du hamna ungefär rätt.

Varianter av svingar: 1. Power Swing

Det finns ett par olika sätt du kan variera dina svingar, och tre av dem som jag gillar mest är:

  • Power Swing
  • Enhandssving
  • Hand-to-hand Swing

Power swing är en variant där du utför en sving åt gången, med död start som utgångsläge i varje rep. Den lämpar sig egenligen bättre för tyngre vikter, men i brist på don förevisar jag med en 24 kg:

Den här varianten ser jag en poäng i att använda om du:

  1. Vill svinga en väldigt tung kettlebell och försäkra dig om att varje rep blir snygg.
  2. Vill ha lite omväxling i din träning.

Om inte annat så tycker jag att den här varianten är rätt rolig att göra ibland.

2. Enhandssving

Nu börjar vi snacka. Enhandssving med kettlebell kommer dels att träna säte och lår, men framförallt är det din bålmuskulatur som kommer att få jobba nu. Det här är riktig antirotationsträning.

Sträva efter att inte låta din axel gå framåt alls, utan behåll en rektangulär och symmetrisk ram mellan dina axlar och din höft genom hela rörelsen.

3. Hand-till-hand-sving

Ta den koordinationskrävande enhandssvingen och lägg till lite lek! Gör enhandssvingar så strikt du bara kan, men i toppläget passar du på att byta hand medan kettlebellen svävar tyngdlöst.

Det här är förresten också en bra övning för att se till att du inte lyfter upp kettlebellen med armarna. Du kan öva det här även vid en tvåhandssving: Bara svinga kettlebellen som vanligt, men i toppläget släpper du greppet för en stund innan du åter greppar den och följer med ner.

Så får du in Kettlebell Swing i ditt träningsprogram

Du tränar kanske just nu efter något klassiskt upplägg byggt kring knäböj, marklyft och bänkpress. Det är ett bra träningsprogram, och det finns ingen anledning att byta från det om du inte vill. Genom att lägga in lite kettlebellsvingar finns det dock goda chanser att du ökar din explosivitet eller kanske förbättrar ditt marklyft.

Vissa upplever stora ökningar i deras marklyft efter 4-8 veckor av kettlebellsvingar, något som inom RKC kallas för ”the what-the-hell-effect”.

Lägg in ett par set av lätta kettlebellsvingar i din uppvärmning. Genomför sedan till exempel din vanliga marklyftsträning, och avsluta sedan med 2-5 set av kettlebellsvingar. Håll repetitionsantalet kring 10-20 repetitioner per set.


Vill du köpa en kettlebell?

Vi rekommenderar Kettlebell BC som du hittar hos Gymgrossisten på länken nedan. Hög kvalitet i kombination med lågt pris, och dessutom fri frakt!

>> Klicka här för att köpa kettlebells!

Observera att länken ovan är en affiliatelänk, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Mer läsning om kettlebells



51 svar på ”Så utför du kettlebellsving”

      • Får skaffa det där tyngsta setet som rekommenderas i den där tabellen och hoppas att det ger bra överföring till marklyftet!! 🙂 Om man säg kör något i stil med ditt ”STyrkelabbets träningsprogram”; har du förslag på träningsprogram för dessa svingar?

        Svara
        • Jag tror att det setet kommer passa dig bra. Det luriga är egentligen precis i början då man kan tänka att ”fy fan vad tung den var!” första gången man grabbar tag i en, men jag lärde mig träna med kettlebells med en 24:a, och det tror jag du också klarar. Du har ju rätt bra förståelse för kroppen i rörelse och så. 🙂

          Jag tror att lite svingar på enklaste vis med en tung kettlebell tar hand om väldigt mycket för böj och marklyft. Säg 3-5 set med 40:an (om du skaffar den) 1 gång i veckan efter dina marklyft och stanna en bit från fail.

          Jag själv sitter ju inne nu på 2 x 24 kg. En 24 kg egentligen är lite lätt att svinga för mig om jag ska göra det endast för styrka (men däremot i någon tabata-variant kan jag ha alla sorters kul med den), så jag får vara lite mer kreativ. En lösning är förstås att svinga dubbla klot, vilket är väldigt tungt och intressant, men just nu är jag jag fullständigt förälskad i olika typer av komplex! Jag har just hoppat på träningsprogrammet ”Kettlebell Muscle” som bygger helt på komplex (och även lite ”kedjor”). Komplex blir helt enkelt ett smart sätt att belasta hele kroppen även med en ”lätt” vikt.

          Säg att du istället bara skulle ha tillgång till en 32:a, så hade du kunnat göra kanske 5 set av komplexet:

          1 high pull, 1 snatch, 1 press, 1 frontböj

          med den. Sen vila lite och köra andra armen och så fram och tillbaka. Blir det lättare kan du börja göra 2 reps av varje.

          Då kanske du tänker att det är ju inte så mycket marklyftsspecifikt jobb, men vad som maskerar sig i den här härligheten är en helvetes massa slit för bålmuskulaturen. Jag har tagit mig igenom två pass hittills och är helt fascinerad av vad de här komplexen gör med alla muskler som håller ryggrad och höft i skruvstädsgrepp medan jag lyfter saker. 🙂

          Eh, min poäng är: Köp jättegärna kettlebells. Jag tror du kan ha kul med dem. Speciellt nu så här ute på sommaren. Jag lovar att förse dig med tips på tillämpning i lagom takt här. 😉

          Svara
          • Jädrar i mig Daniel vilket långt och bra svar! Tackar och bockar! Till saken hör även att jag har en hel del stålar att köpa gymprylar för nu… ska även utnyttja friskvårdspengen att skaffa gymkort i sommar på nya sats i stan där de har en hel sjö av kettlebells!

  1. Bra artikel!
    Nu väntar jag med spänning på att även få en lika bra artikel kettlebel övningar för resten av kroppen. Finns många roliga övningar att välja på.

    Svara
    • Tack!

      Fler övningsguider kommer! Jag kan inte lova när, men fortsätter det vara så här fint väder kommer jag nog vara ute och spela in en del. 🙂

      Svara
  2. Utmärkt artikel! Jag har själv problem med att andas ordentligt när jag svingar, men nu vet jag hur jag kan jobba på det.

    Jag ser fram emot flera övningsguider för kettlebells.

    Svara
    • Tack ska du ha!

      Och får man inte problem med andningen när man gör clean & jerks med 32 kg i 5 minuter så är man ett monster!

      Svara
    • Ett annat tips när det gäller andningen är att göra precis tvärtom! Dvs så kallad anatomisk andning; man andas in när bellan går upp och andas ut när den går ner, allt för att maximera att så mycket syre som möjligt kommer in i lungorna när det finns som mest plats i bröstkorgen!

      Svara
      • Hej Hanna!

        Det är absolut en teknik värd att känna till. Den lämpar sig dock i mitt tycke bättre när det är en låg belastning man handskas med, och man ska hålla på en längre tid. Vid svingande på tunga vikter i styrketräningssyfte, där repetitionsantalet kanske aldrig går över 20 skulle jag inte andas på det viset. Däremot när jag gör snatchtest med 24:an brukar jag ofta falla in i andningsmönstret du beskriver. 🙂

        Svara
  3. Blev mycket inspirerad. Tack Daniel. Vid öppningsdags klockan tio kommer jag att lämna kontoret för att gå rakt till Stadium för att spana in kettelbells.

    Svara
    • Kul att du gillade artikeln Henrik!

      Jag skulle dock vilja lägga in en liten reservation mot stadiums kettlebells. De är uppenbarligen inte gjorda av någon som tränar med dem, och även om de är läskande billiga så kvalitén verkligen lite upp och ned. Framförallt är ofta handtagen dåliga med utbuktningar och annat. Dessutom är de täckta i gummi, vilket förvisso är smidigt om man ska ställa den på parkettgolvet, men jag vet inte hur den beter sig mot armen när man ska börja snatcha och frivända.

      Jag säger som så att du får köpa vad du vill, men jag betalar gladeligen dubbla priset för att få en kettlebell ifrån Dragondoor istället (de som säljs via Kettlebell Center). De ska ändå hänga med mig resten av livet. 😉

      Hoppas du hittar något du blir nöjd med, hur det än blir! 🙂

      Svara
      • Jo, jag var där men de hade bara kettlebells upp till 12 kilo (!). Det är en bra bit ifrån 33 procent av min kroppsvikt. 🙂

        Svara
          • Oj blev fel skrivet. Kettlebells har man aldrig provat, tycker det är lite konstigt att träna med så lätta vikter. Gillar skivstång bättre då man får möjlighet att jobba med lite vikt. Men man måste väll prova nån gång i framtiden.

          • Det är lätt att luras av den lätta vikten, men av någon anledning upplever jag knäböj med 2 x 24 kg kettlebells som lika tungt som skivstångsfrontböjar med dubbelt så mycket. Jag vet inte riktigt varför jag blir starkare av de lättare vikterna, men det blir jag.

  4. Mycket bra skrivet!
    Har sett alldeles för mycket dåliga svingar.
    Upp till brösthöjd annars kan man kalla det halvsving eller liknande!

    Svara
  5. Pingback: Kipping Monkey
  6. Hej!
    Jag har aldrig varit förtjust av kettlebell men har på senaste börjat lite smått med det som komplementövning så denna artikeln kom väldigt lägligt och kommer läsa den igen!

    Svara
    • Precis som du är inne på kan det vara en fin lösning att få in några kettlebellövningar som komplement. Allt behöver inte vara svart eller vitt mellan redskapen.

      Svara
  7. Pingback: Kipping Monkey » Grunderna för en Kettlebell Swing
  8. Bra artikel som vanligt. Ett tips för att utföra dom som du beskriver är att låsa axeln mot kroppen, då måste man svinga med höften.

    Svara
  9. Skitbra, välinformerande och välskriven artikel, precis som alla dina inlägg. Fortsätt så, man får lust att dra iväg till gymet direkt!

    Svara
  10. Värt att nämna kan ju vara att det finns flera olika stilar på svingen. Beroende på vilken ”lära” man tillhör så kan den se riktigt olika ut! Många skulle verkligen inte rekommendera den sving som du visar med så kallad ”hip snap” utan istället förespråka en teknik där man jobbar mer med benen och försöker få bellan att röra sig rakt upp och ner i luften. Testa att släppa bellan i luften och se vart den åker! Flyger den rakt fram så sliter det onödigt mycket, då man i luften måste hålla in kulan så att den inte flyger för långt ut från kroppen…

    Bara en tanke 🙂

    Svara
    • Hej Hanna, ledsen för mitt brutalsena svar!

      Mm, jag har hört lite grand om det där också. Jag har dock fortfarande inte stött på något argument mot att utföra svingen på det här viset, och eftersom det är så jag blivit lärd och så jag dessutom tror är det bästa sättet (ur flera avseenden) att svinga kulan på så får det bli så!

      Kul med dina synpunkter dock! 🙂

      Svara
  11. Hej! Det här är egentligen ett svar på en hyfsat gammal artikel om ett fettdörbrännande träningsprogram som jag skumläste. Hoppas det är ok!
    Det stod att högintensiv konditionsträning i nära samband med styrketräning försämmrar resultaten. Jag tror inte det är 100% sant. Jag förstår om högintensiv uthållighetsträning, som att långdistanslöpa, skulle paja ens muskelökning eftersom sådan träning omvandlar snabba muskelceller till långsamma vilket är motsatsen till vad styrketräning gör. Men explosiv konditionsträning som t.ex HIIT gör ju, precis som styrketräning, att långsamma omvandlas till snabba. Borde inte sådan träning gå bra ihop med styrketräning?

    Svara
    • Hej Resaren!

      Mja, det är inte på grund av att muskelceller ändrar typ som konditionsträning är negativt, utan det är på grund av att den konditionsförbättrande processen hämmar proteinsyntesen. Vilket rör sig om något helt annat.

      Det är sant att muskelceller kan ändra typ vid mycket träning av den ena typen, men det är i sammanhanget en ganska liten förändring, och de största konditions- eller styrkeökande effekterna beror på andra förändringar.

      Jag håller med om att det verkar rimligt att en mer styrketräningsliknande konditionsträning ska vara mer gynnsam för muskelmassan, men framförallt är det den rent konditionsökande processen som har viss negativ inverkan, och det spelar alltså mindre roll HUR du förbättrar din kondition.

      Men sen tycker jag inte man ska bry sig för mycket om det heller. Det är inte direkt som att du inte blir större/starkare bara för att du kör din styrketräning i anslutning till konditionsträning.

      Svara
  12. Hej Daniel.
    när jag kör svings så har jag märkt att man kan köra lite korta svings så som du gör och då att det tar mer i ländrygg och så men sedan har jag en vän som gillar att böja lite mer på benen och få mer kraft från benen är detta dåligt eller kan man bara säga att det finns olika sätt att göra en sving ?

    Mvh Emil

    Svara
    • Hej Emil!

      Visst kan man säga att det finns olika sätt att göra en sving på. Jag tycker dock att ska du svinga, så gör svingen på det viset där du får ut så mycket kraft som möjligt. Vill du träna benen mer: gör knäböj med kettlebellen!

      Svara
  13. Hej!
    Jag har hittat din sida och tycker den verkar grym! En klar förebild!
    Jag håller just nu på med ett kettlebellsprojekt där jag ska öka min kapacitet så mycket som möjligt med hjälp av en coach, hemmaträning och träning på gym. (Både själv och i grupp)
    Jag gillar dina filmklipp och hoppas att det är OK att jag länkar till dem.

    /Andreas

    Svara
    • Hej Andreas!

      Det låter som ett kul projekt, hoppas att det går bra.

      Jag blir bara glad om du länkar hit, så det får du gärna göra så mycket du vill!

      Svara
  14. Kan varmt rekommendera alla som vill prova på kettlebells att köpa Enter The Kettlebell av Pavel.

    Har kört detta program till och från (med pauser för starting strength) i snart 9 månader och har fått grymma resultat. Allt från min löpning till min sportdykning har blivit roligare.

    Det bästa av allt är enkelheten, man behöver inte särskilt många mer övningar än dem i ETK för att bli grymt stark.

    Svara
  15. Grym artikel med genomgångar och förslag.
    Även imponerande svar.
    Bokmärkt – Check.
    Nu åker jag och köper en 16kg….

    Svara
  16. Pingback: Effektiva ryggövningar för en snygg hållning | MAGASINETKVINNA.com
  17. Jag undrar när det är lämpligt att utöka arsenalen med fler kettlebells? Har en 16 som jag svingat. tvåhands känns den nu för lätt för. Enhands går bra.

    När är det lämpligt att gå på tyngre klumpar? Kan jag gå direkt på 24 kg?

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.