Boktips: Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom

”Med allsidighet som grund, lek som form, glädje och långsiktig utveckling som mål.”

I helgen läste jag boken Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom av Michail Tonkonogi och Helena Bellardini.

Precis som titeln lyder så beskriver boken hur man anpassar träning för barn och ungdomar, så att den passar deras utvecklingfaser och den särskilda träningsbarhet deras ålder innebär.

Rätt anpassad träning för barn innebär inte bara att träningen är lämplig sett till deras särskilda fysiologi (som förändras flera gånger under uppväxten), utan även att den ger barnet möjlighet att utvecklas på bästa sätt rent socialt och psykologiskt.

”Det handlar om att stärka självförtroendet och skapa rörelseglädje hos ditt barn så att ditt barn vill, vågar och kan ha ett fysiskt aktivt liv”, som Emma Niklasson, specialist på träning för barn, uttrycker det.

Till skillnad från vuxenlivet, där man svarar hyfsat liknande på träning oavsett om man är 25 eller 75 år gammal (man kan bygga muskler, bli starkare, öka sin syreupptagningsförmåga, och är ungefär lika dålig på att lära sig nya rörelser) så innehåller barn- och ungdomsåren både unika perioder av träningsbarhet som vi aldrig får igen, men även perioder med mer eller mindre stängda fönster då träningsbarheten av vissa egenskaper är väldigt låg.

Några exempel:

  • Prepubertala barn har dåliga möjligheter att träna sig till högre syreupptagningsförmåga eller mer muskelmassa, men har däremot en oerhörd möjlighet att utveckla sin motorik och kroppskontroll. De kan även öka sin styrka i princip lika bra som vuxna, vilket gagnar teknikinlärningen ytterligare – eftersom du begränsas i dina val av rörelser om du inte är stark nog att utföra dem.
  • Pubertala barn har under några år då hjärtmuskeln är under snabb tillväxt unikt bra förutsättningar att stärka sitt hjärta och öka sin syreupptagningsförmåga, och efter pubertetens intåg med könshormonerna det medför finns ett fönster där träning för muskelhypertrofi är särskilt effektiv.

Boken trycker på vikten av allsidighet i ett barns träning, men går bortom ogenomtänkt variation (”handboll idag, tennis imorgon?”) till hur man istället ger barnen bästa möjlighet att få en bred rörelsearsenal och en god grund inför ett hälsosamt liv – eller bästa förutsättningar för en lyckad idrottskarriär om de vill det.

Boken är lättläst med sina 150 sidor och många illustrationer, och innehåller konkreta råd för hur träningen kan läggas upp för att vara rolig och samtidigt träna ”rätt” egenskaper. Ett fokus ligger på att ta vara på den naturliga lekfullhet som barn har.

Jag rekommenderar boken till dig som tränar barn och ungdomar, eller är en intresserad förälder som vill veta hur du med lite eftertanke kan hjälpa ditt barn lägga en god (och rolig!) grund för ett hälsosamt liv i rörelse.

Du kan köpa boken här hos SISU Idrottsböcker eller här på Adlibris (affiliatelänk). I skrivande stund är Adlibris 18 kr billigare med fri frakt-alternativet.

Vi avslutar med ett citat som jag inte vet ursprunget till, men som jag tycker att det finns mycket sanning i:

”Den bästa tränaren bör träna de yngsta barnen.”



1 svar på ”Boktips: Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom”

  1. Spännande! Jag har tränat barn/ungdomar i ridsport och är nu mamma. Väldigt viktigt att det är roligt men också utvecklande. Tror att träning/tävling kan lära barn (och föräldrar) om sportsligt uppträdande och kunna hantera med- och motgångar. Just nu tycker vår 9-åring om att springa korta lopp eftersom jag gör det. När jag gymmar springer han runt i trädgården med hantlar och har ”cirkelträning”.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.